Interview
Draagmoeder verhuurt baarmoeder voor € 35.000,-

Wanhopig zoeken geliefden met een grote kinderwens naar een geschikte draagmoeder. De Vlaamse Sylvia helpt deze wensouders graag, maar niet voor niets. Ze vraagt voor de verhuur van haar baarmoeder, zoals ze dat zelf het liefst omschrijft, maar liefst 35.000,- euro. Waarom? De commerciële draagmoeder vertelt haar verhaal.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

“Als alleenstaande moeder van drie kinderen heb ik het niet altijd makkelijk. De vader kijkt niet meer naar ze om, zodat ik er ook volledig alleen voor sta. Dat betekent hard werken, want ik wil dat het hen aan niets ontbreekt. De liefde die ik hierdoor van mijn kinderen krijg, is van onbeschrijflijke waarde. Dat gevoel gun ik stellen die op natuurlijke wijze samen geen kinderen kunnen krijgen.

Zwanger worden, was voor mij nooit een probleem. De eerste keer was het direct raak en na de bevalling was ik zo in verwachting van de tweede. Bij de laatste bleek pas hoe vruchtbaar ik echt ben. Tests wezen namelijk uit dat mijn toenmalige partner voor bijna honderd procent onvruchtbaar was. We gebruikten dan ook geen voorbehoedsmiddelen, maar toch was ik na een aantal maanden wel zwanger. Door mijn laatste zwangerschap begrijp ik de onmacht van koppels die niet zoveel geluk hebben.

Mijn eigen zwangerschappen, waren net als de bevallingen, iedere keer heel bijzonder. Dat heerlijke gevoel, dat ik in die periodes had, wilde ik nog wel eens ervaren. Op dit moment heb ik geen relatie en een vierde zie ik eigenlijk niet meer zitten, vandaar mijn keuze voor het commerciële draagmoederschap. Op die manier ben ik verzekerd van een inkomen voor mijn gezin, laat ik de kinderwens van een stel uitkomen en zelf kan ik weer genieten van negen zalige maanden.

Natuurlijk heb ik vooraf veel nagedacht. Hoe reageren de kinderen? Wat vertel ik aan mijn familie? Toch kunnen deze vragen me niet tegen houden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen mij zal begrijpen. Familie en vrienden vinden het waarschijnlijk echt iets voor mij, omdat ik altijd voor iedereen klaar sta. In mijn omgeving ken ik niemand die een draagmoeder zoekt, dus vandaar dat ik een advertentie op internet heb geplaatst.

Ik bied mij aan voor hoogtechnologisch draagmoederschap. Dat wil zeggen dat er een Ivf-behandeling wordt uitgevoerd, waarbij de eicellen van de wensmoeder in het laboratorium worden bevrucht met het zaad van de wensvader. Eén of maximaal twee embryo’s zouden daarna in mijn baarmoeder worden geplaatst. De baby die dan in mijn buik groeit, heeft dan geen enkele band met mij en is echt een kind van de wensouders. Ik verhuur alleen mijn baarmoeder, zodat de embryo kan uitgroeien tot het kindje waar dat stel zo naar verlangt. Heel plat gezegd, ben je gewoon een broedfabriek.

Deze keer is mijn goede daad geen vriendendienst, maar een zakelijke overeenkomst. Ik vraag namelijk minimaal € 35.000,00. Dat vind je misschien een heel hoog bedrag, maar denk eens aan mijn kosten. Natuurlijk ben je al heel wat geld kwijt aan de diverse behandelingen en reiskosten die daarbij komen kijken. Daarbij wil ik gedurende de maanden en na afloop begeleiding van een psycholoog. Zo’n kindje groeit toch in je buik. Dat is niet niets. In de media lees je wel eens dat draagmoeders de baby uiteindelijk niet aan de wensouders over kunnen dragen, die drama’s wil ik op deze manier voorkomen. En dan zijn er natuurlijk de kosten die je bij iedere zwangerschap hebt, zoals zwangerschapskleding en –gym. Na de keizersnede zal mijn lichaam ook weer moeten herstellen en komen daar kosten bij voor een diëtiste of sportschool.

Ik wil mijn kinderen in deze periode ook niet te kort doen. De situatie zal voor hen al heel lastig zijn, daarom moet er niet te veel veranderen in ons dagelijkse leven. Vandaar dat ik gekozen heb voor een bedrag waarbij er naast geld voor een hulp in de huishouding en oppas, ook wat overblijft voor de leuke dingen die ik altijd met mijn kinderen doe.

Daarnaast zijn mijn drie schatten mede de reden voor het feit dat ik alles tot in de puntjes wil regelen. Zo worden mijn voorwaarden, en natuurlijk die van de wensouders, allemaal opnemen in een contract. Iets dat ik met een bevriende advocaat allemaal al grondig heb voorbereid. Je moet er toch niet aan denken dat ik na deze goede daad in de problemen kom. Er kan namelijk zo ontzettend veel mis gaan. Tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling kunnen er allerlei complicaties optreden. Natuurlijk is de kans niet groot, maar helaas overlijden er nog steeds vrouwen bij de geboorte van hun kind. Wat als dat gebeurt? Dat moet je allemaal incalculeren. Ik sta er namelijk niet alleen voor, maar laat dan opeens drie kinderen na. Liever denk ik daar niet over na, want ik weet echt niet wat de toekomst hen dan brengt. Daarom moeten al deze zaken vooraf goed geregeld worden in samenspraak met de wensouders.

Een goede band met de wensouders vind ik wenselijk. Waar andere commerciële draagmoeders de baby als een pakketje zien dat na de bevalling meteen wordt opgehaald, wil ik de wensouders ook echt bij de zwangerschap betrekken. Het mag dan om een zakelijke overeenkomst gaan, deze mensen moeten ook de kans krijgen om meteen vanaf de eerste minuut een band te krijgen met een kind. Misschien kun je aan deze benadering wel merken dat ik gestudeerd heb. Dat hebben de meeste meiden die zich nu op internet aanbieden als draagmoeder duidelijk niet gedaan. Zij willen snel verdienen, maar volgens mij verdien je juist meer als oprecht bent en alles goed wil regelen.

Ondanks al mijn goede bedoelingen reageren wensouders toch vaak verbaasd als ik vertel over mijn aanpak. Een kind lijkt geen geld te mogen kosten, terwijl ze wel met gemak tienduizenden euro’s uitgeven aan een auto, huizen voor vele tonnen aanschaffen en ook de laatste nieuwe gadgets mogen niet ontbreken. Dat vind ik raar. Zeker als je ziet dat er wel veel stellen zijn die alles laten vallen om een kindje uit een ver land te adopteren. Daar geven ze dan ook ontzettend veel geld aan uit. Als een draagmoeder, die hun een genetisch eigen kind kan geven, om een vergoeding vraagt, wordt dat opeens als commercieel gezien. Over alles wat er bij komt kijken – en dat met name de risico’s die ik loop, zoals dat ze me met het kindje laten zitten, omdat het gehandicapt is – denkt men helemaal niet na.

Mijn ervaring met wensouders verloopt tot nu toe erg teleurstellend. Mensen zijn zo egoïstisch. Ze tonen geen respect, terwijl je zo toch iets biedt dat ze heel graag willen. Zo had één stel geen enkel bezwaar tegen een vergoeding, maar mevrouw had wel een kostenbesparende optie gevonden. Haar man moest mij maar op natuurlijke wijze bevruchten. Dat begrijp je toch niet. Ook over andere reacties heb ik me verbaasd. Soms dacht ik echt: jullie kunnen beter een hond nemen. Als je ‘m dan beu bent, kun je ‘m nog we doen. Wat dat betreft ben ik geen IKEA voor baby’s, maar een luxe speciaalzaak.

Dat commercieel draagmoederschap als illegaal wordt bestempeld, begrijp ik wel. Al voelt het voor mij niet zo. Ik ben me ook helemaal niet bewust van de straffen die er op staan. Verbieden is volgens mij ook de oplossing niet. Je werkt criminaliteit zo juist in de hand. Aangezien alles ongecontroleerd verloopt, krijgen draagmoeders als die van baby Donna gewoon de kans om een kind aan meerdere ouders verkopen. Dit kun je oplossen door draagmoederschap te legaliseren en een onderzoekscommissie in te stellen. Zij kunnen dossier per dossier dan beoordelen of de draagmoeder, net als de wensouders oprecht is.

Draagmoederschap wordt nu gezien als iets harteloos, maar daar ben ik het echt niet mee eens. Het moet alleen nog ingeburgerd raken. Vroeger werden mensen die als heks werden bestempeld, verbrand op de brandstapel. Nu worden ze geëerd voor hun kunnen, omdat ze beterschap brengen waar de klassieke medicatie vaak faalt. Maar je kunt het ook zien als het homo-huwelijk daar was men eerst ook fel tegen en nu is het heel normaal. En zo is het ook voor de vrouwen die wel moeder willen worden, maar geen goede baarmoeder hebben. De meeste dames beseffen en waarderen de draagmoeder naar waarde. Waarom zou een psycholoog of loodgieter wel zijn diensten mogen aanbieden en een draagmoeder niet?”

Interview: Patricia de Ryck. Namen zijn wegens privacyredenen gewijzigd. Verhaal is eerder gepubliceerd in magazine.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
13 comments
 • Mother
  jan 20, 2019 (18:12)

  Hallo ik ben bereid een kindje te dragen voor een stel. Wel het liefst hoogtechnologisch. U kunt mij mailen bij interesse op mylovedde@gmail.com

  Mvg

 • Mother
  jan 20, 2019 (18:10)

  Hallo ik ben bereid een kindje te dragen voor een stel. Wel het liefst hoogtechnologisch. U kunt mij mailen bij interesse mvg

 • Mama
  nov 23, 2018 (12:47)

  Hallo ik wil draagmoeder worden

 • Samantha
  nov 14, 2018 (13:16)

  Hallo contact (asngweh@gmail.com) als u geïnteresseerd bent in adoptie
  van kinderen, mijn man en ik hebben van hieruit privé geadopteerd.
  Bedankt

  Samantha

 • Cherie
  jul 26, 2018 (11:14)

  Men mag mij een bericht sturen, ben ook bereid tot draagmoederschap enkel hoogtechnologisch. Mijndraagmoeder@outlook.com

 • samantha
  jul 25, 2018 (15:31)

  Hallo contact (asngweh@gmail.com) als u geïnteresseerd bent in adoptie van kinderen, mijn man en ik hebben van hieruit privé geadopteerd. Bedankt

  Samantha

 • Sabrina
  jun 15, 2018 (01:14)

  Ik ben op zoek naar een draagmoeder..
  U kunt mij een mail sturen

  Sabrina.post@online.nl

  Ik zou hier heel blij van worden en mijn leven compleet.

  Groetjes sabrina

 • Jessie
  jun 08, 2018 (20:15)

  Hoi M, ik ben ook bereid dit te doen voor een aanzienlijk lager bedrag.

  • E
   sep 10, 2018 (11:28)

   Wij zijn ook op zoek naar een draagmoeder. Mocht u nog beschikbaar zijn dan hoop ik dat u contact met mij wilt opnemen: evaron1605@gmail.com

 • M
  dec 06, 2017 (19:32)

  Goede dag.
  Wij zijn op zoek naar een draagmoeder. Kunt u mij in contact brengen met de geïnterviewde vrouw? Als zij dat ook op prijs stelt tenminste…
  Alvast bedankt

  • Jessie
   jun 08, 2018 (20:17)

   Ik ben bereid dit voor een aanzienlijk lager bedrag te doen. Gezin compleet, voldoe aan alle eisen denk ik(eerder een eiceldonatie gedaan).

 • Eicellen aan ander geven voor 900,- euro
  jul 12, 2017 (11:55)

  […] je stellen waarbij zwanger worden niet vanzelf gaat natuurlijk wel helpen (en hoef je niet meteen draagmoeder te zijn). Want het kind waar jij over twijfelt, daar verlangen zij ontzettend naar. Toch vind ik het een […]

 • Berin
  jun 02, 2016 (16:25)

  Ik wil wel draagmoeder woorden.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: