Op vakantie als je kind een beperking heeft

Op vakantie als je kind een beperking heeft? Natuurlijk! Alleen wordt er bij de keuze dan op andere zaken gelet. Uit onderzoek van het Ronald McDonald Kinderfonds blijkt dat ‘binnen een uur in het ziekenhuis kunnen zijn, bedden met hoge zijkanten en afgesloten keukenkastjes’ op de vakantiechecklist staan voor gezinnen waarvan een van de kinderen een beperking heeft. De top vijf wordt aangevuld met ‘egale vloer voor infuuspalen en rolstoel’ en ‘voldoende ruimte voor zuurstofflessen’.

Gezinnen waarvan een kind een beperking heeft gaan minder vaak op vakantie dan ‘normale’ gezinnen: twee keer per jaar, terwijl het Nederlandse gemiddelde op ruim drie keer per jaar ligt. Ook kiezen zij eerder voor een korte vakantie dan een vakantie die langer dan een week duurt. Dat blijkt uit het Onbeperkt Vakantievieren-onderzoek van het Ronald McDonald Kinderfonds, dat vorig jaar werd uitgevoerd onder 276 Nederlandse gezinnen met een gehandicapt kind.

Met een aanhanger vol hulpmiddelen
Het gehandicapte kind gaat bijna altijd mee: in 96% van de gevallen. Opvallend genoeg kiezen deze gezinnen slechts in 30% van de gevallen voor een locatie specifiek gericht op de gehandicapte bezoeker. Ieder jaar vertrekken er dus bijna 14.000 gezinnen naar reguliere vakantieparken en campings, ook al betekent dat ‘een extra aanhanger vol hulpmiddelen en drie controletelefoontjes op voorhand of alles echt op orde is’, aldus een respondent van het onderzoek.

vakantie-ronaldmcdonaldkinderfondsConfronterend: zijn we echt zo beperkt?
Veelgenoemde reden voor dit gesleep: ’te confronterend’. Zeker voor ouders met jonge kinderen (0-4 jaar) blijkt een aangepaste vakantie iets waar naartoe gegroeid moet worden. “Je moet toch een toekomstbeeld loslaten”, zegt Evelyn Visser, wiens dochter Pip een progressieve spierziekte heeft en afhankelijk is van haar elektrische rolstoel. “Ook wil je rekening houden met je andere kind, die niet gehandicapt is, en diens vakantiewensen. Bovendien konden we Pip in het begin nog wel zelf tillen. Op een gegeven moment wil je fysiek ontlast worden.”

Handicap niet altijd op de eerste plaats
Jannie Koehoorn, moeder van de gehandicapte Dirk-Jan, herkent dat. “Wij stouwden de auto vol met twee rolstoelen, een glijplaat om in en uit bed te gaan, een oprijplankje, noem het maar op. Omdat het niet altijd leuk is om de handicap op de eerste plaats te zetten bij het uitzoeken van je vakantiebestemming. Je wilt dat wereldje ook een keer uit. Maar eenmaal aangekomen op het ‘rolstoelvriendelijke vakantiepark’ blijkt dat vaak toch niet zo aangepast. Je sjouwt je een breuk en bent meer aan het overleven dan vakantie vieren.”

Wil je het eerst eens proberen, dan kun je kiezen voor een test-vakantie waarbij je kiest voor een optie van het Ronald McDonald Kinderfonds. Klik hier om er meer over te lezen.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 5, 2015 /