Onderzocht
Speciale IVF-techniek MNC succesvol

Gynaecologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn tien jaar geleden gestart met een speciale IVF-techniek, de MNC-behandeling. Met succes blijkt nu.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

IVF in de gemodificeerde natuurlijke cyclus (MNC) is een IVF-behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke cyclus, waardoor de behandeling veel minder belastend is voor de vrouw. Zo is er vrijwel geen hormoonbehandeling voor nodig. De behandeling is zeer succesvol. Het leidt niet alleen vaker dan ‘gewone’ IVF tot een zwangerschap*, maar ook vrijwel nooit tot meerlingen. En dat is goed, omdat meerlingenzwangerschappen vaker gecompliceerd verlopen en er bij de bevalling meer risico is voor moeder en de baby’s.

De cijfers die de tien jaren MNC-IVF in het UMCG laten zien zijn uitstekend. Van de vrouwen die kiezen voor MNC-IVF wordt 35 procent zwanger, terwijl één poging met gewone IVF landelijk bij 25 procent van de vrouwen tot een zwangerschap leidt. Wanneer zwangerschap na de zes MNC-behandelingen (die gelijk staan aan één gewone IVF-poging) uitblijft volgen nog twee gewone IVF behandelingen. Uiteindelijk krijgt na het hele IVF traject in het UMCG meer dan 50% van de patiënten een kind.

Het UMCG heeft de MNC-techniek als standaardbehandeling ingevoerd voor een grote groep vrouwen. MNC is geschikt voor vrouwen onder de 35 jaar met een regelmatige, goede menstruele cyclus. MNC-IVF heeft naast de uitstekende resultaten nog meer voordelen. Er hoeft maar weinig hormonale medicatie toegediend te worden, met minder bijwerkingen en geen risico op het gevaarlijke ‘ovarieel hyperstimulatiesyndroom’ (OHSS), dat bij gewone IVF wel kan optreden. En er zijn paren die het een groot voordeel vinden dat er maar één embryo ontstaat, en geen embryo’s ‘overblijven’.

De vergoedingen voor IVF staan al jaren onder druk, en verschillen per verzekeraar. Zes MNC-behandelingen gelden als één reguliere IVF-poging. Lang niet alle IVF-centra in Nederland bieden de MNC-behandeling aan. Het UMCG is een van de weinige ziekenhuizen waar men beschikt over de juiste expertise en technieken voor deze behandeling, die bijzondere eisen stelt aan de monitoring en de eicelpunctie.

IVF of in-vitrofertilisatie (reageerbuisbevruchting) is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna één of soms twee embryo’s in de baarmoeder geplaatst worden. Bij gewone IVF wordt gebruik gemaakt van een hoge dosis hormonale medicatie om de eierstokken te stimuleren, met als doel een aantal eicellen te laten groeien. Deze behandeling is kostbaar, heeft bijwerkingen, en kan leiden tot OHSS. Ook de kans op tweelingzwangerschappen is verhoogd, met alle medische risico’s van dien.

* in deze tekst wordt met zwanger en zwangerschap steeds gedoeld op een doorgaande zwangerschap, waarbij bij 12 weken sprake is van een intacte zwangerschap.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: