Onderzocht
Dikke baby’s altijd verhoogd risico op overgewicht

Baby’s met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben – net als te dikke baby’s die flesvoeding krijgen – een verhoogde kans op overgewicht op latere kinderleeftijd. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van VUmc-kinderarts Joana Kist-van Holthe, samen met het AMC.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Tot nu toe werd aangenomen dat baby’s die alleen borstvoeding krijgen en toch te dik zijn géén verhoogd risico hebben op overgewicht op latere leeftijd. Nieuw onderzoek onder een groep van ruim drieduizend kinderen, die in Amsterdam vanaf de zwangerschap en geboorte gedurende zes jaar zijn gevolgd (in de zogeheten ABCD-studie), weerlegt deze hypothese. De onderzoekers hielden nauwkeurig de groei van de kinderen bij, en ook welke babyvoeding zij kregen. Hieruit blijkt dat álle baby’s die bij zes maanden te dik zijn, een verhoogd risico lopen op overgewicht op de leeftijd van vijf à zes jaar. “Dit is de eerste studie die dit laat zien, dus het is van belang dat er andere soortgelijke studies komen”, zegt kinderarts Kist-van Holthe van VUmc, afdeling sociale geneeskunde en EMGO+-instituut.

Sinds 2011 is bekend dat baby’s die te dik zijn rond de leeftijd van zes maanden én flesvoeding krijgen een hoger risico lopen op overgewicht op zeven- tot twaalfjarige leeftijd. De adviezen van het consultatiebureau zijn daarop aangepast. En die adviezen gelden dus niet enkel voor flesgevoede baby’s, maar voor alle baby’s.“Het is belangrijk dat ook baby’s al vroeg beginnen met bewegen. Niet de hele dag in een stoeltje zitten, maar rollen en kruipen op een kleed of in de box”, aldus Kist-Van Holthe.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: