Op welke leeftijd beginnen met kinderen?

Op welke leeftijd moet je beginnen met kinderen? Nou… daar hebben de onderzoekers van het Erasmus MC in een internationale onderzoeksgroep iets op bedacht. Zij hebben een voorspelmodel ontwikkeld dat paren helpt hun gewenste gezinsgrootte te realiseren. Het model geeft aan op welke leeftijd van de vrouw een paar uiterlijk aan het krijgen van kinderen moet beginnen als het één, twee of drie kinderen wil.

Het model houdt er rekening mee hoe belangrijk paren het vinden dat het gezin dat ze zich hadden voorgesteld ook volledig wordt gerealiseerd. Als ze bijvoorbeeld heel graag twee kinderen willen krijgen, en ze daarom een grote kans van 90 procent willen hebben dat dit ook gaat lukken, moeten ze uiterlijk starten als de vrouw ongeveer 27 jaar is. Als het paar van plan is om, indien nodig, IVF te gebruiken, hoeven ze pas op 31-jarige leeftijd te beginnen. Als het paar genoegen neemt met een lagere kans van 75 procent op 2 kinderen moeten ze op zijn laatst beginnen als de vrouw 34 jaar is, en 35 bij eventueel IVF gebruik.

De uiterste startleeftijd hangt sterk af van het gewenste aantal kinderen. Zo moeten paren die drie kinderen willen met een grote kans van 90 procent al beginnen op een leeftijd van 23 jaar, terwijl voor 1 kind gewacht kan worden tot het 32ste. Als het paar van plan is om – indien nodig – gebruik te maken van IVF schuiven deze leeftijden 4 jaar op, net als bij 2 kinderen.

Het model is ontwikkeld om paren te helpen met het plannen van hun gezinsvorming. Tegenwoordig wachten de meeste paren veel langer dan vroeger met het krijgen van kinderen, en door pilgebruik kan de planning heel precies gebeuren. Jonge mensen willen eerst studeren, zo lang mogelijk carrière maken zonder kinderen, en veel leuke en interessante dingen doen die lastiger uitvoerbaar worden als je kinderen hebt, zoals reizen. Om dit soort redenen wordt het krijgen van kinderen vooruitgeschoven, maar eigenlijk zonder idee of de gezinsvorming dan nog gaat lukken. “Voor goede besluitvorming is het voor paren belangrijk om inzicht te hebben in de kansen dat ze de door hen gewenste gezinsgrootte ook gaan realiseren. En daarin voorzien de resultaten van ons onderzoek”, zegt onderzoeksleider Dik Habbema, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Dit is de eerste keer dat een dergelijk voorspelmodel voor gezinsplanning ontwikkeld is. Het model houdt rekening met het gewenste aantal kinderen, de sterkte van de kinderwens, en de vraag of het paar eventueel vruchtbaarheidsbehandelingen wil ondergaan.

Wat vinden jullie hier nu van?

Praat mee over dit onderwerp op onze Facebook-pagina. Daarnaast is er in de besloten Facebook-groep alle ruimte om je twijfels over je (ontbrekende) kinderwens te bespreken.

oktober 6, 2015 /