Column
Zwanger de Nijmeegse Vierdaagse lopen…

Zwanger de Nijmeegse Vierdaagse lopen? Nee, dat wilde ik absoluut niet. Zo’n beproeving waarop je vier dagen lang zo’n veertig kilometer per dag loopt, kan niet gezond zijn voor dat minimensje in je buik. Okay, met menstruatiekrampen ‘m lopen, is ook niks, dus ik was vooral blij dat ik deze keer aan de late kant bleek te zijn met de maandelijks ellende.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Over een mogelijke zwangerschap maakte ik me – in tegenstelling tot de maand ervoor – helemaal geen zorgen. Zo rond en tijdens de Vierdaagse gaat mijn lijf toch volledig zijn eigen gang. Fysieke ongemakken genoeg tijdens deze tocht. Een stoelgang die volledig z’n eigen gang gaat, een maag die van de inspanning niets binnen kan houden, teennagels die zomaar afvallen, ontzettend veel blaren, schuurplekken op de meest vreemde plekken en zelfs bloed bij de ontlasting; vraag een willekeurige Vierdaagse-loper naar deze klachten en hij of zij zal zeker het nodige herkennen.

De honderdste Vierdaagse betekende voor mij mijn derde deelname. Na de eerste keer die echt in het teken van mijn twijfel stond, de tweede waarop ik vooral uitkeek naar minder fysieke klachten, moest dit dé-geniet-editie worden. En dat zonder te trainen, want dat was er door de drukte op de zaak bij in geschoten. De eerste dag ging het – ondanks de hitte en voor mij bekende standaardkwaaltjes – ook heel lekker. Minder last van blaren door preventief te tapen en best op tijd binnen. Dag 2 is voor mij altijd afzien, maar als ik nu terugkijk was ik op dat moment al een stuk emotioneler en daarmee ook negatiever. Dag 3 werd het er niet beter op… Ik denk dat ik de eerste 22 kilometer van die dag echt op m’n tandvlees heb gelopen. Zelfs flink gehuild bij mijn wandelmaatjes Bregje en Eveline. Maar… Opgeven is geen optie als de laatste dag nadert.

Op zo’n moment denk je ’emoties horen er bij’. Nu terugdenkend is er geen andere conclusie mogelijk dan ‘hallo hormonen!’. Vrijdag was vooral door de fikse regen- en onweersbuien zwaar én eng. Misschien goed dat het toen nog niet echt tot me doorgedrongen was dat we met z’n tweetjes liepen, want anders was ik mogelijk gestopt om je te beschermen. Wandelen over een dijk terwijl je bliksemschichten ziet, is tenslotte niet het veiligste. Ik weet de tocht dankzij de goede zorgen van mijn liefste tijdens de rustposten rondom Cuijk weer te volbrengen en mag m’n derde kruisje ophalen. Huilend en overstuur; dat wel. Maar hé 160 kilometer lopen in vier dagen is ook niet niks.

Het besef dat ik de Nijmeegse Vierdaagse met jou in mijn buik heb gelopen, volgt na een week uitgeteld op de bank te hebben gelegen. Eindeloos heb ik wedstrijden gekeken tijdens de Olympische Spelen; meer energie had ik op dat moment gewoon niet. Dat is herkenbaar van vorige edities… maar dat ik na een week nog niet vooruit te branden ben en dat mijn menstruatie nog niet op gang is gekomen, baart me toch zorgen. Tijd dus om de mening van mijn lief in te roepen. Zijn conclusie: we moeten nu een zwangerschapstest halen!

Dat avontuur lees je volgende week dinsdag op TwijfelMoeder. Klik hier om al mijn columns te lezen

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
5 comments
 • Zwangerschapskilo’s: hoeveel kwam ik aan? (Schrik niet!)
  dec 06, 2017 (19:06)

  […] kwam er na de Nijmeegse Vierdaagse achter dat ik zwanger was. Dat is voor mij altijd een periode dat ik wat zwaarder ben. Je zou denken […]

 • Nijmeegse Vierdaagse lopen na bevalling
  jan 27, 2017 (23:59)

  […] heb ik hier al vaker over nagedacht. Juist, omdat ik ‘m zwanger heb gelopen, ben ik ook na gaan denken over de volgende editie. Wil ik het überhaupt wel is natuurlijk vraag […]

 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  jan 17, 2017 (23:19)

  […] al zover? 11 december 2016 – Wereldlichtjesdag: vergeet ze nooit 13 december 2016 – Zwanger de Nijmeegse Vierdaagse lopen… 20 december 2016 – Zwangerschapstest kopen is heel avontuur 25 december 2016 – Kerst […]

 • Is het kindje gewenst, vraagt ze voorzichtig
  dec 27, 2016 (07:40)

  […] allemaal heel snel gaat. Juist door de onzekerheid die ik de afgelopen dagen had – zo’n Vierdaagse is toch een aanslag op je lichaam en daarmee ook op het kleine vruchtje in mijn buik – ben ik […]

 • Hannie Sleegers
  dec 14, 2016 (14:51)

  Hoi Patricia,
  Ik heb 4 kinderen en mijn hele leven gewerkt waarvan de meeste jaren als eigen ondernemer,.
  De buitenwereld had er meer moeite mee als ik en mijn kinderen. Maar ongelooflijk hoe goed buitenstaanders alles weten wat je wel en niet mag als werkende moeder. Vooral degene die geen kinderen hadden waren n specialist op dat gebied.
  Nu is er veel veranderd de laatste jaren op dat gebied maar toen was het nog niet echt normaal.
  Als ik r nog aan denk. De moeders die mijn manier van leven afkeurden stonden zelf nog bij de school nieuwtjes uit te wisselen terwijl intussen hun kinderen thuis al aan de gesloten deur stonden.
  Maar ik heb er nooit spijt van gehad Patricia en als t echt nodig was stond ik v oor ze klaar.
  Heb ze wel altijd zelf naar bed toegebracht en dan vroeg ik : Hoe was je dag vandaag ??
  De kinderarts zei destijds, Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteitl
  Dat had ze goed gezien.
  En als zelfstandig kun je zelf je tijd indelen. ER is geen baas die verlangt dat je er dan en dan bent.

  Heel veel succes met je kindje en geniet van t kind en ook van je werk
  Mocht je advies nodig hebben mag je me altijd vragen. IK heb 4 kinderen.
  Die heel zelfstandig zijn geworden ook de jongens dankzij hun werkende moeder.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: