Check
Filemon Wesselink verdiept zich in autisme

Filemon Wesselink verdiept zich momenteel voor BNN in autisme. Zijn nieuwe programma ‘Het Is Hier Autistisch’ is donderdag 19 januari gestart (iedere week om 21.05 bij BNN op NPO3)… Ik weet het, dan heb je nu twee afleveringen gemist. Maar het is zo interessant, dat ik het bij deze toch nog eventjes wilde tippen. En via de site zijn de eerste twee afleveringen gelukkig ook terug te kijken.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die lastig is te diagnosticeren en waar nog niet veel over bekend is. Filemon Wesselink volgt verschillende mensen en komt erachter dat geen autist hetzelfde is. Zelf duikt hij ook in een intensief diagnosetraject om te onderzoeken of hij een autismespectrumstoornis heeft. De presentator vermoedt namelijk al een tijdje dat hij een autismespectrumstoornis heeft en start daarom een confronterend en intensief onderzoek bij medici, maar ook middels gesprekken met zijn naasten. Filemon: “Er wordt mij vaak verweten dat ik autistische trekken hebben. Doe niet zo autistisch, krijg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd. Maar wat is autisme nu precies? Er is nog zoveel onduidelijk rondom deze stoornis. Ik ben benieuwd of ik het zelf heb en wat het betekent om het etiket autisme te krijgen.”

Naast zijn eigen zoektocht spreekt Filemon verschillende mensen bij wie autisme is gediagnostiseerd. Zo ontmoet hij in Amerika een autistische savant met een fenomenaal muzikaal talent, gaat hij langs bij een jongen met een fascinatie voor knikkers die eigenhandig de meest spectaculaire knikkerbanen bouwt en bezoekt hij een tiener die vanwege zijn autisme op geen enkele middelbare school terecht kan. Filemon bezoekt een instelling voor kinderen die dag en nacht begeleiding nodig hebben en ziet in de VS hoe mensen met autisme worden getraind voor banen in de high-tech sector in Silicon Valley.

Echt razend interessant, dus wat mij betreft de moeite waard om te checken.

Bron foto Filemon Wesselink: BNN/Michel Schnater.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
3 comments
 • Pitje Precise
  feb 08, 2017 (20:54)

  Het is nog nooit bewezen dat autisme aangeboren is.

 • Leonie van Mil
  jan 30, 2017 (09:40)

  Oh wat interessant! Ik ga zeker even terugkijken.

 • Merel
  jan 29, 2017 (07:48)

  Zeker interessant! Ga binnenkort eens de herhalingen kijken dan.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: