Kind op de wereld zetten als homostel: hele klus

Kind op de wereld zetten als homostel? Dat is echt een hele klus. Dat blijkt wel uit de documentaire Gay Babyboom. Die is een paar weekjes geleden al uitgezonden op BNN, maar is online nog steeds terug te kijken. Wat mij betreft een tip voor deze zondag. Sinds in 2001 het eerste homohuwelijk ter wereld in Nederland werd gesloten, is er namelijk ook een ware gay babyboom ontstaan.

Dan denk je misschien dat het heel eenvoudig is, maar dat valt echt tegen. Er moet een donor worden gevonden, een draagmoeder en misschien wel een vriend, vriendin, zus of broer die mee wil werken aan deze grote droom. Dan begint het proces van de conceptie. Buisjes zaad worden door de stad gefietst en ingespoten, en dan moet de opvoeding nog beginnen… Alles komt in deze 3Doc aan de orde.

In Gay Babyboom komen verschillende gay koppels en hun kinderen aan bod. Maar de centrale rol is weggelegd voor Len en Jermaine. Deze twee aanstaande moeders gaan aan het begin van de film op zoek naar een geschikte donor. Daarvoor moeten ze hun wensenlijstjes op één lijn krijgen. En vind dan nog maar eens een donor die aan de verwachtingen voldoet. Dit is pas het begin, er moet namelijk een zwangerschap tot stand komen en er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt. Bij al deze stappen in het proces mocht de camera aanwezig zijn. Naast Len en Jermaine komen er nog andere gezinsconstructies aan bod waarin kinderen onder bijzondere omstandigheden opgroeien.

Pim Mookhoek, de maker van de film, is zelf ook te zien met zijn kinderen en de moeders van zijn kinderen. Vanuit zijn eigen ervaringen doet hij verslag van de zoektocht van zijn hoofdpersonen Len en Jermaine. Zijn geluk is één van de motieven om deze film te willen realiseren. Met deze film schetst hij een intiem en vrolijk portret van ons land waar de verworvenheid van het vader- of moederschap niet alleen voor hetero’s is weggelegd.

Kijk de documentaire hier terug.

Bron foto: BNN.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 29, 2017 /