Redactie
Wat ik in 2017 met TwijfelMoeder wil bereiken?

Wat ik in 2017 met TwijfelMoeder wil bereiken? Eén ding weet ik zeker: het moet een platform blijven met eerlijke verhalen over het al dan niet hebben van een kinderwens. En dan niet in clichés gegoten, maar in teksten die de ogen van de lezers openen. Taboedoorbrekend wil ik zijn. Ja, dat betekent dat ik me ook kwetsbaar toon.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

En dat alles met respect naar ons kind toe. Het feit dat ik zo heb getwijfeld, wil namelijk niet zeggen dat mijn zwangerschap niet gewenst is. Dat we niet uitkijken naar de komst van ons baby’tje. Voor iedereen die zich daar zorgen over maakt, zeg ik het nog één keer: dit is wat wij op dit moment het allerliefste willen. Maar ik denk dat veel ouders wel kunnen beamen dat het soms zo verschrikkelijk spannend is of dat je je tijdens de zwangerschap zo beroerd voelt, dat je dat even bent vergeten en door de hormonen of slaaptekort ietwat kort door de bocht reageert.

En dan zijn er nog tal van redenen, waardoor je van die roze wolk kunt donderen. Laten we daar gewoon eerlijk over zijn; het is zo vermoeiend en frustrerend om een masker op te houden. En waarom? Omdat je je zorgen maakt over wat anderen misschien gaan zeggen als je eerlijk zegt hoe je je voelt? Dat geeft maar weer aan dat het nog steeds een taboe is.

Laten we het taboe samen doorbreken! Zodat jij bijvoorbeeld kunt zeggen dat de zwangerschap je zwaar valt, dat je twijfelt of je wel kinderen wil of misschien juist heel gelukkig bent zonder kinderen. Dat je eerlijk kunt vertellen over de lang gekoesterde wens die helaas met talloze medische pogingen nog steeds niet is vervuld, over een adoptieproces dat veel lastiger is dan voor de buitenwereld lijkt of het feit dat je genetische aandoeningen die je zelf hebt niet door wil geven. Die verhalen blijf ik hier een platform bieden.

Wat ik in 2017 kan bereiken qua bezoekerscijfers – want daar kijken veel bloggers zo aan het begin van het jaar naar. Ik heb geen idee. Natuurlijk ging ik na de officiële start in 2013 als een speer, maar weten die lezers van toen mij nu nog te vinden? Willen ze eigenlijk wel lezen over mijn zwangerschap? Of trek ik nu een hele nieuwe doelgroep aan. Vorige maand waren er gewoon al bijna 6.000 unieke bezoekers, die bijna 13.000 pagina’s bekeken. Er staan meer dan 750 artikelen al online (met tijdloze verhalen bij de Lezerspost en Interviews) dus er valt ook echt wat te lezen. Ja, daar ben ik natuurlijk ontzettend trots op. Zijn die cijfers belangrijk? Nee, het gaat mij om wat de lezers met de info doen. Als we namelijk allemaal eerlijk ons verhaal vertellen, dan kan er een olievlek ontstaan en doorbreken we samen het taboe.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
7 comments
 • Leonie van Mil
  jan 09, 2017 (06:43)

  Mooi doel voor 2017. Ook ik geef toe dat ik wel eens heb getwijfeld of ik er wel aan wilde beginnen. Je geeft behoorlijk veel vrijheid op en je lichaam verandert blijvend. Maar op een gegeven moment weet je wanneer je er aan toe bent. Ik ben pas later aan kinderen begonnen. Ik ben blij dat ik gewacht heb en nog dingen heb kunnend doen (studeren, reizen, feesten). Mijn kleintje is nu het allerbelangrijkste dat er is!

 • Nicole @ Everyday-Life.nl
  jan 06, 2017 (23:50)

  Interessant dit. Volgens mij was ik nog nooit eerder op jouw site geweest. Zelf wilde ik nooit kinderen en dit wist ik ook heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel zeker, maar inmiddels ben ik hoogzwanger van de tweede. Zo kan het lopen 😉 Ik ben op mijn blog altijd open geweest over de twijfels voor nog een kindje, ik vond de keus voor nog eentje achteraf veel moeilijker dan voor de eerste. Nou goed, beetje onsamenhangend verhaal dit haha. Ik ga je volgen!

 • Mar
  jan 04, 2017 (07:09)

  Maar dit is toch allang geen taboe meer? Het internet, boeken en tv programma’s zijn doorspekt met verhalen van vrouwen die klagen over hun zwangerschap, over hun kinderen en die twijfels uiten.

  Het is natuurlijk hartstikke fijn dat twijfelmoeders hun hart kunnen luchten, maar laten we anno 2017 niet meer doen alsof we taboes aan het doorbreken zijn die allang geen taboes meer zijn!

  • TwijfelMoeder
   jan 04, 2017 (22:29)

   Was dat maar zo Mar. De reacties die ik krijg, liegen er soms echt niet om. Dat heeft waarschijnlijk aan de ene kant te maken met de omgeving waar je woont; in de Randstad is het toch gebruikelijker om bijvoorbeeld laat met kinderen te beginnen. Maar aan de andere kant is het onderwerp ook veel breder dan het klagen. Daar gaat het eigenlijk niet zo zeer om. Het zit het in het traject ervoor. Als je vertelt dat je twijfelt over je kinderwens, of aangeeft dat je bewust kinderloos bent, krijg je nog zo vaak te horen ‘wacht maar tot je eierstokken gaan rammelen’ of ‘niet twijfelen, gewoon doen: je krijgt er nooit spijt van’. En wat denk je van het feit dat iedereen er maar vanuit gaat dat je na je huwelijk of als je een x-aantal jaar samen bent met je lief dat er dan wel kinderen volgen. Daar wordt – zonder aarzelen en soms heel direct – om gevraagd. En dat terwijl we eigenlijk allemaal wel mensen in onze omgeving kennen bij wie het niet zo makkelijk ging. Dan hebben we het nog niet over de opvulllers, die er van uit gaan dat je geen kinderen wilt ‘omdat je te veel reist’ of ‘zo druk met je carriere bent’. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Was het maar geen taboe meer om eerlijk te zijn; stond iedereen maar een beetje meer stil bij alle verhalen. Dat zou het voor mij en zoveel anderen zoveel makkelijker maken. Ik zou zeggen, lees een tijdje mee. Want er komen nog heel wat verhalen voorbij.

 • Huismama
  jan 03, 2017 (21:25)

  Wat fijn dat je vrouwen een platform geeft, eruit met al die taboe’s! Ik vind het ook heel knap van je dat je zo open bent over je twijfels. Toen mijn oudste te vroeg en te klein geboren werd was ik 19 jaar oud, dat was echt niet alleen maar rozengeur en manenschijn!

 • Volgmama
  jan 03, 2017 (08:13)

  Er bestaat inderdaad nog veel taboe op deze onderwerpen. Ik wens je nog een fijne zwangerschap de laatste maandjes dit jaar. Wat gaat het snel hè?

 • Merel
  jan 03, 2017 (07:21)

  Ik vind het echt heel mooi wat je doet. Zoals voor mij van jongs af aan duidelijk was dat ik graag moeder wilde worden, zo zullen er ook genoeg vrouwen zijn die al op jonge leeftijd zeker weten daar niet aan te moeten denken. Ik zie daar niks geks in. Is volgens mij ook een deel evolutie: als we allemaal 2-3 kinderen kregen, zou het nog harder gaan met de wereldbevolking. Dat is op zich natuurlijk een heel andere discussie, maar ik snap gewoon niet waarom sommige vrouwen menen dat je er pas echt bij hoort met op zijn minst een kinderwens. Dat taboe mag wat mij betreft echt doorbroken worden!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: