Als je geen kinderen hebt, weet je niet hoe het is

‘Als je geen kinderen hebt, weet je niet hoe het is’, het is zo’n opmerking die ik de afgelopen jaren regelmatig heb gehoord. Zelfs recent nog. Ik schreef er niet alleen eerder over; ik besprak dit ook met verschillende vrouwen. Ja, als iets me tegenwoordig raakt, dan heb ik – volgens mij dankzij de zwangerschapshormonen nog extra ook – de behoefte om het er uitgebreider over te hebben. Juist, omdat ik op TwijfelMoeder niet alleen mijn geluid wil laten horen, maar ook wat andere dames – al dan niet moeder, twijfelend of kinderloos – ervaren.

Voor mij is het echt zo’n opmerking, waarbij ik denk ‘ai, daar kun je helemaal de plank mee misslaan’. Waarschijnlijk zegt zo iemand het met de beste bedoelingen. Als je tenslotte nog nooit op skies hebt gestaan, kun je ook niet uit eigen ervaring vertellen hoe het is om door het sneeuw te roetsjen en de vrijheid te ervaren. Maar je kunt wel refereren aan ervaringsverhalen van vrienden die steevast op wintersport gaan, omdat ze zo genieten op de lange latten. En daar mogen we wel eens wat meer bij stil staan. Iemand zonder kinderen kan wel heel betrokken zijn bij de opvoeding van een nichtje of neefje. Of heeft misschien qua studie wel een pedagogische achtergrond. Je weet het niet he…

Het is zo’n opmerking, waarbij ik ook meteen een knoop in mijn maag voel. Zo’n uitspraak die ook voor zoveel mensen ontzettend pijnlijk is. Ze zouden maar al te graag weten hoe het is, maar zullen het gevoel helaas nooit ervaren. Misschien zit je gesprekspartner wel midden in de medische mallemolen; een proces dat ze alleen met hun naasten hebben gedeeld, omdat het zo emotioneel is. Nee, zo’n oordeel is wat mij betreft ongehoord. Floepte het er zo maar uit, biedt dan als de wiedeweerga je excuses aan.

Ik vraag me wel eens af hoe dat is voor kinderloze mannen en vrouwen die met kinderen werken. Tijdens één van die gesprekken word ik dan ook op mijn wenken bediend door een kinderloze lerares. Nee, ouders maken er volgens haar nooit een punt van. Die willen het beste voor hun kind en zien jouw als de professional. Maar één van haar collega’s heeft die opmerking wel eens voor haar voeten gegooid. Als ze het vertelt, zie je dat het haar nog steeds raakt. “Waar zijn al die jaren ervaring, opleidingen en cursussen dan goed voor? Echt, ik was er echt een tijdje niet goed van. Wat denkt zo iemand…”

Alle columns van TwijfelMoeder lezen, klik dan hier. Ik heb ze in chronologische volgorde voor je op een rijtje gezet. 

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 9, 2017 /