Column
Verandert komst baby iets aan liefde voor elkaar?

Verandert de komst van een baby iets aan de liefde voor elkaar? Daar denk ik – nu het Valentijnsdag is – opeens over na. Nu doen we helemaal niets aan deze dag, maar wat als ons kindje er straks is? Hebben we dan nog steeds volop aandacht voor elkaar ongeacht welke dag van het jaar het is? Of is Valentijnsdag dan zo’n dag dat je toch cliché even tijd voor elkaar maakt (omdat het er op die andere momenten echt niet van komt).

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Ik ben ontzettend benieuwd. Als je de blaadjes mag geloven is het voor jonge ouders maar wat lastig om hun relatie goed te houden. De echtscheidingscijfers liegen er ook niet om. Één op de drie stellen redt het uiteindelijk niet. Vaak zijn de kinderen op dat moment nog relatief jong. Zou dat dan toch iets met elkaar te maken?

Geen idee: waarom zou ik nu naar het negatieve kijken? Dat heeft toch geen zin. Wat komt, dat komt: maar voor nu merk ik dat onze relatie sterker is dan ooit. Dat verstoort geen enkel lichamelijk ongemak of een – bijna – ontploffende buik met zwangersschapsstriemen echt niet.

Verandert de komst van een baby de liefde voor elkaar? Dat denk ik absoluut. Juist door samen een kindje op te voeden, moet je communiceren en leer je volgens mij meer dan ooit van elkaar. Misschien is ons kleintje straks echt een kopie van één van ons en begrijpt de ander zo de kleine dingetjes van de ander straks nog beter.

Liefde verdelen? Daar geloof ik dan weer niet in. Ik denk namelijk dat het ouderschap weer een nieuwe dimensie aan de liefde geeft. Er komt gewoon een bulk extra liefde vrij die we aan ons kindje gaan schenken. En aan elkaar: want we gaan dit nieuwe avontuur toch maar mooi samen aan.

Alle columns van TwijfelMoeder lezen, klik dan hier. Ik heb ze in chronologische volgorde voor je op een rijtje gezet. 

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
3 comments
 • Yvonne
  feb 14, 2017 (11:30)

  Ook eens met Merel. Het kan wel tricky zijn, onderschat het niet: vooral als het opvoeden begint kun je tegen verschillen aanlopen die je niet had verwacht. Sowieso is opvoeden een uitdaging.
  Ik vind dat de liefde wel anders wordt omdat jij niet meer zijn nummer 1 bent (en andersom). Eerst komt het kindje en dan……heeel lang niets….en dan jij ;). En zo hoort het ook. Maar de band is wel sterker vind ik, anders. En ik vind dat je de verantwoordelijkheid hebt om het goed te houden met elkaar. Jullie hebben hiervoor gekozen, het kindje niet. Make it work! 🙂

 • Batboy
  feb 14, 2017 (09:06)

  Helemaal mee eens wat Merel zegt. Ik heb er geen problemen mee gehad, maar toevallig ken ik wel een stel die door de verschillen in opvoeding uit elkaar zijn gegaan, erg jammer.

 • Merel
  feb 14, 2017 (06:31)

  Eens.

  Waarom weinig jonge stellen het redden, is dat het krijgen van een kindje de haarscheurtjes in je relatie feilloos blootlegt. Legt hij de opvoeding hij haar neer (net als het huishouden voorheen, wat ze toen niet erg vond) of slaat haar hang naar controle door en kan hij niets goed doen? Dat én het feit dat je met slaaptekort niet echt de leukste versie van jezelf bent, laat de boel op zijn minst flink wankelen. Maar het kan ook de fundamenten versterken. Was je al evenwichtig, dan pluk je daar straks de vruchten van. Enige tip die ik heb, is eerlijk zijn. Hoe moeilijk het soms kan zijn. Maar goed volgens mij zijn jullie heel sterk samen en goed voorbereid. Je man als vader kan je liefde voor hem enorm verdiepen. Geniet ervan straks!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: