Hoe oud worden onze kinderen later? Valerio Zeno zoekt het uit

Hoe oud worden onze kinderen later? De gemiddelde levensverwachting stijgt, maar tot welke hoogte? Volgens de wetenschap wordt de generatie die anno nu wordt geboren ruim honderd jaar. Een thema dat mij sowieso interesseert, omdat ik zelf ook goede genen lijk te hebben met twee oma’s die beide 93 zijn geworden en een opa die diezelfde leeftijd mocht halen. Natuurlijk is het maar de vraag of die lijn inderdaad zo wordt doorgetrokken, maar toch he… Waar ligt dan de grens voor ons kindje? En wil je die grens nog verder rekken? In zijn nieuwe tv-programma Valerio4Ever gaat BNN-presentator Valerio Zeno op onderzoek uit.

Wie zegt dat het leven moet stoppen bij een levensverwachting van ruim honderd? Kunnen we niet veel ouder worden? Met de juiste voeding, beweging, mindset en de nieuwste technische ontwikkelingen kan de mens namelijk schijnbaar duizend jaar oud worden, maar willen we dat ook? Valerio zoekt het uit door zelf de nodige methodes aan den lijve te ondervinden, markante deskundigen te spreken en ook mensen te bezoeken die op geheel eigen wijze een manier gevonden denken te hebben om zo oud mogelijk te worden.

Allereerst kijkt Valerio wat het effect is van de bekende dingen als voeding en beweging op onze uiteindelijke tijd op aarde. Zo test hij wat een maand lang leven op poedermaaltijden doet met de waarden in zijn bloed. Hij neemt ook de minder bekende theorieën onder de loep. Kan het hebben van een gigantische bucketlist bijdragen aan een langer leven? Wat doet knuffelen met je levensverwachting? En waarom zijn het de Zeeuwen die het oudst worden in Nederland? Ah, verklaring waarom mijn grootouders het zo goed deden… Zouden mijn Zeeuwse roots dan ook een gunstige invloed hebben op de levensverwachting van die kleine van ons… Jullie snappen het al: ik zit voor de buis.

Aan het einde van de serie werpt Valerio een blik in de toekomst. Heeft het zin om je lichaam na je dood in te laten vriezen in afwachting van een techniek waarmee je weer tot leven gewekt kunt worden? En is het mogelijk om een back-up te maken van je brein op een harde schijf? Hij bekijkt het in de Verenigde Staten.

Valerio4Ever, vanaf 20 maart elke maandag om 21.10 uur bij BNN op NPO 3.

Foto Valerio Zeno: Wessel de Groot

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 19, 2017 /