IJzer toevoegen aan maaltijd zwangere zorgt voor hoger geboortegewicht

IJzer toevoegen aan de maaltijd van zwangere Keniaanse vrouwen, zorgt voor een hoger geboortegewicht van het kind en tot een betere start van het jonge leven. Met dit onderzoek heeft voedingswetenschapper dr. Martin N. Mwangi de Research Award 2017 van het Universiteits Fonds Wageningen gewonnen. Aan deze kennis heeft men niet alleen iets in Afrika, maar wereldwijd. Er worden namelijk wereldwijd jaarlijks twintig miljoen kinderen geboren waarbij het geboortegewicht laag is. IJzertoediening zou dan een optie kunnen zijn.

Uit het persbericht van Wageningen University & Research (WUR):
Martin N. Mwangi (1980) voerde zijn baanbrekende onderzoek uit bij de Leerstoelgroep Celbiologie en Immunologie van Wageningen University & Research. In zijn winnende artikel, gepubliceerd in 2015 in Journal of the American Medical Association (JAMA), gaat hij in op zijn oorspronkelijke onderzoek om te bezien of ijzertoediening invloed heeft op het infectierisico door de Plasmodium-parasiet, de veroorzaker van malaria. Daarin vond hij geen effect. Maar wel een interessant bijeffect. Het geboortegewicht van kinderen van moeders die ijzer kregen toegediend blijkt beduidend hoger, namelijk 150 gram (3200 versus 3050 gram voor moeders die placebo kregen). Aan het onderzoek deden 470 zwangere vrouwen mee.

Mwangi toonde ook aan dat toediening van ijzer via het voedsel aan de zwangere vrouw leidt tot een verhoogde opslag van ijzer bij de foetus waardoor het kind na de geboorte een betere start maakt en ijzertekorten pas later optreden. IJzertekorten veroorzaken onder meer bloedarmoede. Tijdens de zwangerschap kan dat een ernstig gezondheidsprobleem worden. Bloedarmoede tijdens de zwangerschap komt in 80 % van alle landen in de wereld voor, in Afrika treft het 57 % van de zwangere vrouwen.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 25, 2017 /