Sophie Hilbrand in de Mentale Kreukels; burn-out onder de loep

Sophie Hilbrand neemt in het nieuwe BNN-programma Sophie in de Mentale Kreukels het thema burn-out onder de loep. Maar liefst 1 op de 7 mensen heeft burn-out klachten; dat zijn er meer dan één miljoen alleen al in Nederland. Zelf heeft Sophie na de geboorte van haar tweede kindje een burn-out gekregen. Daarom tip ik jullie dit programma ook in de rubriek ‘Check’. Ik denk namelijk dat we hier heel veel van kunnen leren. Ik in ieder geval wel. Zonder een kind was ik de balans tussen werk en privé af en toe al goed kwijt; hoe ga ik dat straks met de baby allemaal managen?

In een interview in de De Volkskrant (moet je wel aangemeld zijn op de site om ‘m te kunnen lezen) van vandaag (18 maart) vertelt ze al meer over die combinatie tussen werk en het moederschap. Twee weken na de bevalling van haar tweede kindje was ze alweer aan het werk; kolven deed ze achterin de auto. “Al snel putten de slapeloze nachten en de borstvoeding me uit. Ik werd prikkelbaar en emotioneel, voelde me down. Ik sliep niet meer, wist niet meer wat ik wilde. maar ik bleef doorsprinten. Ik kon alleen maar denken: welke eindstreep moet ik vandaag halen en hoe ga ik dat in godsnaam doen?”, vertelt ze tegen journaliste Carolina Lo Galbo.

Ze vertelt in datzelfde gesprek dat ze haar levensstijl na de geboorte van de kinderen niet veranderde. “Ik dacht: dat doe ik er wel even bij. Maar de omslag naar een gezin bleek groot. Mijn generatie is opgevoed met het idee van carrière moeten maken, kinderen kwamen later wel. (…) Ik had best wat beter voorbereid aan het moederschap willen beginnen. Dan had ik er beter over nagedacht hoe ik de eerste periode met kleine kinderen had willen doorbrengen. (…) Dat het bevredigend kan zijn fulltimemoeder te zijn, kwam eerst niet eens in me op.” En zo deelt ze in dit interview al meerdere inzichten die haar burn-out en het moederschap hebben opgeleverd. Dat moet in deze tv-serie dus ook voor veel eye-openers gaan zorgen voor moeders.

Hoe komt het dat dit probleem zo groot is en steeds jonger begint? En wat moeten en kunnen we eraan doen om er voor te zorgen dat we niet bij bosjes blijven omvallen? Sophie zoekt het uit in een confronterende zoektocht bij zichzelf, onder de mensen in haar omgeving, de collega’s uit het vak en de specialisten en ervaringsdeskundigen die er alles over kunnen vertellen.

In de eerste aflevering praat Sophie met haar partner acteur Waldemar Torenstra over de periode dat zij een burn-out kreeg en zijn angst voor een terugval. Ze wordt gevolgd terwijl zij een stressband draagt om te zien op welke momenten in haar leven zij veel stress ervaart: van haar optreden bij the Roast van Gordon, tot het halen van de kinderen van school. Comédienne Ruby Wax zet Sophie op het spoor van mindfulness.

In alle vijf afleveringen praat Sophie ook met haar collega’s uit het vak. Hoe houdt Chantal Janzen haar hoofd koel? Wat deed Sander Lantinga om uit zijn burn-out te komen? En over welke boeg gooit Wendy van Dijk het om gebalanceerd te blijven? En iedere aflevering probeert Sophie ook een alternatieve therapie uit; van boomknuffelen tot paardenfluisteren. Kortom: een programma om te checken!

Sophie in de Mentale Kreukels vanaf 21 maart iedere dinsdagavond om 20.30 uur bij BNN op NPO 3.

Foto Sophie Hilbrand: BNN-VARA

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 18, 2017 /