Check
Sophie Hilbrand in de Mentale Kreukels; burn-out onder de loep

Sophie Hilbrand neemt in het nieuwe BNN-programma Sophie in de Mentale Kreukels het thema burn-out onder de loep. Maar liefst 1 op de 7 mensen heeft burn-out klachten; dat zijn er meer dan één miljoen alleen al in Nederland. Zelf heeft Sophie na de geboorte van haar tweede kindje een burn-out gekregen. Daarom tip ik jullie dit programma ook in de rubriek ‘Check’. Ik denk namelijk dat we hier heel veel van kunnen leren. Ik in ieder geval wel. Zonder een kind was ik de balans tussen werk en privé af en toe al goed kwijt; hoe ga ik dat straks met de baby allemaal managen?

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

In een interview in de De Volkskrant (moet je wel aangemeld zijn op de site om ‘m te kunnen lezen) van vandaag (18 maart) vertelt ze al meer over die combinatie tussen werk en het moederschap. Twee weken na de bevalling van haar tweede kindje was ze alweer aan het werk; kolven deed ze achterin de auto. “Al snel putten de slapeloze nachten en de borstvoeding me uit. Ik werd prikkelbaar en emotioneel, voelde me down. Ik sliep niet meer, wist niet meer wat ik wilde. maar ik bleef doorsprinten. Ik kon alleen maar denken: welke eindstreep moet ik vandaag halen en hoe ga ik dat in godsnaam doen?”, vertelt ze tegen journaliste Carolina Lo Galbo.

Ze vertelt in datzelfde gesprek dat ze haar levensstijl na de geboorte van de kinderen niet veranderde. “Ik dacht: dat doe ik er wel even bij. Maar de omslag naar een gezin bleek groot. Mijn generatie is opgevoed met het idee van carrière moeten maken, kinderen kwamen later wel. (…) Ik had best wat beter voorbereid aan het moederschap willen beginnen. Dan had ik er beter over nagedacht hoe ik de eerste periode met kleine kinderen had willen doorbrengen. (…) Dat het bevredigend kan zijn fulltimemoeder te zijn, kwam eerst niet eens in me op.” En zo deelt ze in dit interview al meerdere inzichten die haar burn-out en het moederschap hebben opgeleverd. Dat moet in deze tv-serie dus ook voor veel eye-openers gaan zorgen voor moeders.

Hoe komt het dat dit probleem zo groot is en steeds jonger begint? En wat moeten en kunnen we eraan doen om er voor te zorgen dat we niet bij bosjes blijven omvallen? Sophie zoekt het uit in een confronterende zoektocht bij zichzelf, onder de mensen in haar omgeving, de collega’s uit het vak en de specialisten en ervaringsdeskundigen die er alles over kunnen vertellen.

In de eerste aflevering praat Sophie met haar partner acteur Waldemar Torenstra over de periode dat zij een burn-out kreeg en zijn angst voor een terugval. Ze wordt gevolgd terwijl zij een stressband draagt om te zien op welke momenten in haar leven zij veel stress ervaart: van haar optreden bij the Roast van Gordon, tot het halen van de kinderen van school. Comédienne Ruby Wax zet Sophie op het spoor van mindfulness.

In alle vijf afleveringen praat Sophie ook met haar collega’s uit het vak. Hoe houdt Chantal Janzen haar hoofd koel? Wat deed Sander Lantinga om uit zijn burn-out te komen? En over welke boeg gooit Wendy van Dijk het om gebalanceerd te blijven? En iedere aflevering probeert Sophie ook een alternatieve therapie uit; van boomknuffelen tot paardenfluisteren. Kortom: een programma om te checken!

Sophie in de Mentale Kreukels vanaf 21 maart iedere dinsdagavond om 20.30 uur bij BNN op NPO 3.

Foto Sophie Hilbrand: BNN-VARA

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
8 comments
 • Steven van der Minne
  mrt 29, 2017 (11:40)

  Bijzonder sterk programma, mijn complimenten. Het ligt inderdaad ook aan de persoon en hoe hij of zij het leven inricht naast het werk. Zeer waardevol vind ik ook de tips om af en toe te verstillen en te vertragen.

  Toch wil ik voor de werkgerelateerde burnout iets aanvullen. Een burnout kan ook opzettelijk worden veroorzaakt wanneer een werkgever een werknemer wil lozen. Leidinggevende en P&O isoleren de werknemer dan sociaal van de collega’s, geven hem of haar onmogelijke opdrachten en weinig waardering totdat de persoon omvalt, zelf weggaat of zich zo onmogelijk maakt dat ontslag de enige oplossing is. Iedereen is verbaasd want er leek toch niets aan de hand, behalve dat hij of zij wat gevoeliger, creatiever of gewoon anders is dan de anderen. Pesterij is dan lastig te bewijzen als P&O en de leidinggevenden hierin samenwerken. Daarbij komt dat degene die vanuit zijn of haar persoonlijkheid neigt naar burnout (niet willen opgeven, tandje bij schakelen) dit soms pas door heeft als het te laat is.

  Ik heb dit gedrag verschillende maken gezien, zowel vanuit het perspectief van de werknemer als dat van arbo-kerndeskundige.
  Dit komt vaker voor dan vermoed; ik denk dat het nog te veel in de taboesfeer zit.

 • Joke
  mrt 24, 2017 (21:22)

  goed programma, ben zelf herstellende van een burnout en weer werken valt niet mee, dus ook bang voor een terugval…… jammer dat we weer moeten wachten tot dinsdag. Sophie, geweldig programma!

 • Barbara
  mrt 22, 2017 (09:11)

  Ik vond het een geweldige aflevering. Veel dingen herken ik, ook de conclusies. In 2007 een flinke overspannenheid gehad en tegelijkertijd zwanger geworden. Mijn verlof stond dan ook in teken van de overspannen resten en ondertussen het nieuwe leven verwelkomen. Hoef denk ik niet uit te leggen dat ik een Postnatale Depressie diep in de ogen heb gekeken. Als ik toen wist wat ik nu weet…bij mijn derde kindje had ik de luxe om te stoppen met werken. Het geeft meer rust, maar heel gek…het onrustgevoelen is niet weg. Ben benieuwd naar de rest van de afleveringen.

 • Vlijtig Liesje
  mrt 21, 2017 (10:32)

  Ik vind Sophie een hele verstandige vrouw. Ze zegt hele zinnige dingen.

 • Anouk
  mrt 19, 2017 (12:55)

  Ik wil zeker wel kijken, loop zelf tegen overspannen zijn aan (is iets anders maar toch) en vind het goed dat het taboe doorbroken wordt.

 • Aileen
  mrt 19, 2017 (12:22)

  Leuk dat je hier over schrijft. Ik ben nog geen 30 en heb al 2x een burn out gehad. Dit programma ga ik zeker kijken.

 • Merel
  mrt 19, 2017 (11:54)

  Interessant, ga het in de gaten houden! Bedankt voor de tip!

 • Lisette
  mrt 19, 2017 (10:44)

  Ik las het vanochtend ook, wat een uitgebreid interview! Ik vond dat ze zich in het interview al ontzettend blootgaf, knap hoor, en denk ik herkenbaar voor veel vrouwen. Ik ga ook zeker kijken!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: