Kijk mee met fertiliteitsarts, gynaecoloog en vroedvrouwen

Kijk mee met de fertiliteitsarts, gynaecoloog, verpleegsters en vroedvrouwen in het nieuwe tv-programma ‘Echte Mensen: Nieuw Leven’. Deze show wordt vanaf morgen (17 april 2017) om 21.55 uur op de Belgische zender VTM uitgezonden. Ook de Nederlandse lezers kunnen dit gewoon kijken – dat kan via de VTM-website of app – vandaar dat ik dit programma deel op de site. Het is toch heel bijzonder. Of zoals Vroedvrouw Anneleen van het AZ Sint-Jan Oostende zegt: “Je maakt deel uit van één van de ingrijpendste momenten in iemands leven. Het is een voorrecht om dat vertrouwen te krijgen.”

Van de prille zwangerschap tot na de geboorte staan er voor aanstaande ouders tal van professionals 24 op 24 en 7 op 7 klaar met hun onmisbare hulp en expertise. Elke dag leggen vrouwen en koppels hun toekomst in hun handen. In Echte Mensen: Nieuw Leven worden de sterke mensen die betrokken zijn bij de diverse stappen van nieuw leven in beeld gebracht. Van de fertiliteitsarts, over de gynaecoloog tot de verpleegsters en vroedvrouwen; zeven weken volgen camera’s alle facetten van hun werk en dat geeft een unieke inkijk in de wereld van zwangerschap en geboorte.

Bevallen kan een heel natuurlijke gebeurtenis zijn die intens beleefd wordt in huiselijke sfeer. Maar even vaak zijn er medische specialisten nodig, of het nu is om zwanger te geraken of om een te vroeg geboren baby in leven te houden. Echte Mensen: Nieuw Leven toont zowel de emotionele als de hoogtechnologische verhalen, steeds gebracht vanuit het standpunt van de zorgverleners zelf. De makers hebben hiervoor maandenlang toegang gekregen tot de ziekenhuis- en (onderwater)bevallingskamers, operatiekwartieren en ambulances van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, het AZ Sint-Jan in Oostende en vroedvrouwenpraktijk La Madrugada in Antwerpen. Zo krijg je als kijker een unieke kijk in de wereld van zwangerschappen en bevallingen. Je zit – voor je tv – op de eerste rij en beleeft de emoties en acties van de dokter van nabij. Wat het extra bijzonder maakt, is dat we letterlijk tot in de couveuses kunnen meekijken. Hiervoor zijn speciale 3D-geprinte camerabehuizingen ontworpen.

waardoor de kijker als het ware met de dokters kan meekijken en de acties en emoties vanop de eerste rij beleeft. Bovendien zorgen speciaal voor de reeks ontworpen 3D-geprinte camerabehuizingen ervoor dat er letterlijk tot in de couveuses kan meegekeken worden. Een verhelderend en vaak ook vertederend beeld.

Wie zien we in Echte Mensen: Nieuw Leven

Aan het Universitair Ziekenhuis van Anwerpen volgt het programma onder andere professor Diane De Neubourg, diensthoofd van de afdeling fertiliteit. Daar werken artsen, verpleegkundigen en laboranten nauw samen om vrouwen en koppels met verminderde vruchtbaarheid te helpen hun kinderwens te vervullen. Diane is zich heel bewust van hoe gevoelig haar vakgebied ligt. Vaak kan ze mensen nieuwe kansen bieden, maar even vaak moet ze hen teleurstellen met de keiharde realiteit. Op de afdeling neonatologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen werken een 80-tal professionals, onder wie neonatoloog Marisse Meeus. Samen met de andere artsen, verplegers en vroedvrouwen zorgt ze ervoor dat de afdeling de klok rond de beste zorgen kan bieden aan premature kinderen en zieke zuigelingen. Zelf is ze zwanger, wat ze nauwelijks kan vergeten bij de verzorging van de baby’s. Jorien Vercruyssen is verloskundige op de afdeling gynaecologie en materniteit van het UZA. Zij is voornamelijk aan het werk in de verloskamer en tijdens keizersnedes, waar ze ondanks haar jonge leeftijd rust en ervaring uitstraalt.

In het AZ Sint-Jan Oostende werkt Anneleen Fransen al veertien jaar als vroedvrouw. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in onderwaterbevallingen en liet speciaal een doorzichtig bad ontwikkelen, zodat gynaecologen en vroedvrouwen de bevalling perfect kunnen opvolgen. Anneleen heeft haar hart verloren aan de materniteit van het AZ Sint-Jan en weet met haar bakken ervaring perfect hoe ze moet inspelen op de noden van haar patiënten. Krisje Meukens is zelfstandige vroedvrouw bij de Antwerpse vroedvrouwenpraktijk La Madrugada. De praktijk wil van bevallingen een zo natuurlijk mogelijk proces maken en voert ook heel wat thuisbevallingen uit. Krisje staat dag en nacht klaar om te vertrekken naar wie haar hulp nodig heeft. Ze is praktisch en snel, maar neemt altijd de tijd om naar het verhaal van de ouders te luisteren. Krisje doet bovendien meer dan alleen bevallingen: ze geeft ook relaxatielessen aan zwangere vrouwen en doet pre- en postnatale consultaties.

Eerste aflevering Echte Mensen: Nieuw Leven

Sander (39 weken, 2,995 gram) wordt geboren met een uitstulping aan de navelstreng. Neonatoloog Marisse Meeus ontdekt atypisch weefsel in de cyste en bereidt het kindje en zijn ouders voor op een operatie. In het UZA komt Lizy bij professor Diane De Neubourg voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Lizy heeft al verschillende onsuccesvolle IVF-behandelingen achter de rug en ondergaat een laatste grondig onderzoek in de hoop eindelijk positief nieuws te vernemen. Vroedvrouw Anneleen begeleidt Rita tijdens een onderwaterbevalling. Die verloopt moeizaam door een trauma dat Rita opliep nadat ze bijna het leven liet bij haar vorige bevalling.

Vanaf maandag 17 april 2017 om 21.55 uur bij VTM (in Nederland te kijken via VTM-website en app).

Twijfel jij over je kinderwens?

april 16, 2017 /