Actie voor passende kleding voor prematuurtjes

Stichting Prematurendag heeft het programma Sew4NICU gelanceerd, met als doel om elk te vroeg en te klein geboren kind belangeloos zelfgemaakte, passende kleding en dekentjes te geven. Elke dag worden in Nederland 48 kinderen te vroeg geboren. Omdat deze kinderen vaak te klein zijn voor de standaard te verkrijgen maten, liggen deze kinderen soms onder een spuugdoekje of hebben veel te grote kleding aan. Via enkele gespecialiseerde webshops is wel kleding verkrijgbaar, maar is de keuze vaak beperkt en de levertijd erg lang.

Door middel van het programma Sew4NICU kan Stichting Prematurendag er voor zorgen dat extreem prematuur geboren kinderen in Nederlandse ziekenhuizen speciale dekentjes en couveusehemdjes krijgen. Ook worden er duizenden mutsjes, pakjes en andere kledingstukken gemaakt. Kindjes die overlijden aan de gevolgen van de vroeggeboorte, krijgen een mooi sterrenjurkje of pakje. De kleding zal worden verspreid over de deelnemende ziekenhuizen, met als doel in elk ziekenhuis kleding te kunnen geven aan de pasgeboren kinderen in een couveuse.

De kleding wordt gemaakt door tientallen vrijwilligers van gedoneerde stoffen door particulieren, winkels en bedrijven. “Toen ik papa werd van mijn te vroeg geboren kinderen, was de kleding verre van optimaal. In een couveuse lag mijn zoon vast aan de beademing en vele andere kabeltjes”, aldus Sander Jonker, voorzitter van Stichting Prematurendag. “De couveuseouders hebben wel iets anders aan hun hoofd dan energie te steken in het zoeken naar passende kleding, immers, ze willen bij hun kinderen zijn die vechten voor hun jonge, kleine leventje.”

Dankzij de speciaal voor deze kinderen gemaakte kleding en dekentjes, kijken de ouders op een andere manier naar de couveuse. De kleding is vrolijk, voorzien van mooie kleuren en afbeeldingen. Dit zorgt voor de extra positieve energie die de ouders echt nodig hebben.

Claudia Hill (bestuurslid Stichting Prematurendag) heeft het mogelijk gemaakt dat bestaande initiatieven samenwerken in dit programma, met als doel alle ziekenhuizen in Nederland èn België te kunnen bedienen. Het initiatief Abbieke’s gift is er daar één van. “Dankzij het programma Sew4NICU kan ik mijn patronen geven aan zoveel meer kinderen, dan ik nu kan met mijn initiatief Abbieke’s Gift. Elk kind en elke ouder verdienen een zo goed mogelijke start. Ik ben erg blij dat ik nog meer mensen kan helpen nu”, aldus Sabrina van Doesburg, couveuseouder. “Mijn dochter is extreem te vroeg geboren met een gewicht van 700 gram en moest een spuugdoekje als dekentje gebruiken. Al gauw ben ik deze dus zelf gaan maken.”

De foto in het ziekenhuis is gemaakt door Margo Subnel (Margo’s Fotografie te Steensel) tijdens de officiële lancering van het programma op de afdeling neonatologie in het Geboortecentrum in het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop. Tweede van links is Sandra Burgers (Afdelingshoofd Neonatologie Sint Anna Ziekenhuis te Geldrop. Uiterst rechts is Sander Jonker, Voorzitter Stichting Prematurendag

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 3, 2017 /