Buitenspelen met Rico Verhoeven + onderzoek Buitenspeeldag

Buitenspelen met Rico Verhoeven? Het kan woensdag 14 juni op de NDSM-werf Amsterdam Noord tijdens de Buitenspeeldag, die voor de tiende keer wordt georganiseerd door Nickelodeon en Jantje Beton. De kickbokser is ambassadeur van het evenement geworden. Teven heeft de zender een onderzoek gedaan naar buitenspelen; eens kijken wat ouders daar eigenlijk wat vinden.

“Als topatleet weet ik als geen ander hoe goed en leuk het voor je is om te bewegen. Dit begint al op jonge leeftijd met buitenspelen. Als vader vind ik het ook voor mijn eigen kinderen heel belangrijk dat ze buitenspelen en probeer ik ze te laten zien hoeveel er mogelijk is. Ik ben er trots op dit jaar ambassadeur van de Buitenspeeldag te zijn en het belang van deze dag nog meer onder de aandacht te brengen”, vertelt Rico Verhoeven.

Onderzoek
Buitenspelen is leuk en goed voor je, aldus de ruim 1.000 ouders met minimaal 1 kind in de leeftijd van 6-12 jaar die de online vragenlijst hebben ingevuld. Zo vinden ze buitenspelen belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van hun kinderen (98%), maakt het hun kinderen blij (95%) en is het daarnaast goed voor de sociale contacten van hun kinderen (96%). Maar buitenspelen heeft niet alleen positieve gevolgen voor kinderen zelf: 72% van de ouders geeft aan zelf even rust te hebben wanneer hun kinderen buitenspelen.

Minder positief zijn ouders over de buitenspeel-omstandigheden. Opvallend is dat 84% van de ondervraagde ouders aangeeft dat de buurt 10 jaar geleden veiliger was voor kinderen om buiten te spelen. 67% van de ouders verwacht zelfs dat het de veiligheid over 10 jaar nog minder is dan nu. Daarnaast geeft 29% van de ouders aan dat er te weinig voorzieningen zijn voor hun kinderen om buiten te spelen, dit komt vaker voor in stedelijke gebieden (32%) dan daarbuiten (29%). 22% van de ouders vindt de speelvoorzieningen die er in de buurt zijn van onvoldoende kwaliteit.

Wist je dat:

  • 98% van de ouders geeft aan dat de kinderen wel vies mogen worden tijdens het buitenspelen, maar één derde wil liever niet dat ze te vies worden (een beetje mag…).
  • Als kinderen na schooltijd buitenspelen doen ze dat meestal met buurtgenootjes (66%) of klasgenootjes (60%) of als derde keus broers of zussen (45%).
  • Als kinderen buitenspelen is het speelveldje of speeltuin de best bezochte plek in stedelijke gebieden, daarbuiten is de eigen tuin favoriet. Gewoon op straat spelen komt ook vaak voor (46%).

Buitenspeeldag
Op de jaarlijkse Buitenspeeldag staat het plezier en belang van buitenspelen centraal en worden er door het hele land buitenspeelactiviteiten georganiseerd waar meer dan 100.000 kinderen aan deel zullen nemen. Kinderzenders Nickelodeon en Nick Jr. zullen deze dag van 13.00 – 17.00 uur op zwart gaan om kinderen te motiveren deel te nemen aan de tal van activiteiten die lokaal worden georganiseerd.

Het hoofdevenement – waar Rico Verhoeven de aftrap verzorgt – wordt georganiseerd op de NDSM-werf Amsterdam Noord. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur zullen hier tal van activiteiten en spellen plaatsvinden die aansluiten bij de centrale thema’s van deze dag: plezier, spelen en beweging. Zo vindt het NK Nerf 2017 plaats en zijn er activiteiten van onder andere Regal Academy en de Reddingsbrigade. Cool Bear verzorgt limonade en er is een minishow te zien van Peppa Pig. Ook kun je op de foto met je favoriete Nickelodeon-karakters, zoals SpongeBob SquarePants en de Teenage Mutant Ninja Turtles.

Kijk op www.buitenspeeldag.nl om te zien aan welke activiteiten je ook verder in het land deel kunt nemen.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 12, 2017 /