Roken tijdens zwangerschap? 9% doet dat nog dagelijks…

Roken tijdens de zwangerschap? Ik kan het mezelf niet voorstellen, maar wist je dat 9% van de zwangere vrouwen dat gedurende de zwangerschap nog dagelijks doet? Onder laag opgeleide vrouwen is dat percentage nog hoger en stijgt het tot 22%. Bizar he, want roken zowel voor, tijdens als na de zwangerschap heeft zoveel negatieve gevolgen. Wist je dat er jaarlijks minstens zestig baby’s overlijden, omdat de moeder tijdens de zwangerschap gewoon heeft doorgerookt? *

Dagelijks komen in Nederland veertig kinderen ter wereld die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabaksrook. Veel moeders weten absoluut dat roken slecht is voor hun ongeboren kind, maar het lukt ze niet om te stoppen. Daarom heeft het Ministerie van VWS hier een speciale campagne voor opgezet, die je misschien wel kent van de reclame. Verder is de Taskforce Rookvrije Start in het leven geroepen om door kennis en scholing het gesprek en de begeleiding te verbeteren. In de Taskforce zorgen verloskundigen, kinderartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, stoppen met roken coaches, verslavingsartsen en huisartsen ervoor dat zwangere vrouwen en hun partners beter gemotiveerd en begeleid worden om te stoppen met roken.

* Cijfers van het Ministerie van VWS.

Roken & zwanger: de gevaren

Nu denk je misschien wat zijn de gevaren? Wist je bijvoorbeeld dat roken invloed heeft op de vruchtbaarheid? De kwaliteit van het zaad van mannen die roken, ligt lager. Daarnaast hebben zij een grotere kans op impotentie. Ook vrouwen die roken óf meeroken – want dat is natuurlijk net zo schadelijk – hebben een lagere kans op een zwangerschap en hogere kans op onvruchtbaarheid. Heb je dus een kinderwens dan zou ik absoluut oppassen met tabak.

Als je zwanger bent lopen jij, maar met name je kind, verschillende risico’s. Zo is er een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Je kindje heeft daarnaast een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, leerproblemen, astma en overgewicht.

Blijf je ook na de zwangerschap roken (of begin je dan weer, omdat je tijdens de zwangerschap vanwege alle risico’s wel gestopt was) dan kan dit ook allerlei gevolgen hebben als jij – of je partner – dat in de buurt van jullie babytje doet. Zo is de kans aanwezig dat de longen niet goed groeien. Maar ook benauwdheid, hoesten, bronchitis, astma, longemfyseem (een chronische longziekte), oorontsteking; hersenvliesontsteking, longontsteking, wiegendood, kanker, ADHD, leerproblemen en emotionele problemen worden als risico’s genoemd. Daarnaast is er natuurlijk een grotere kans dat je kindje op latere leeftijd zelf ook gaat roken.

Stoppen met roken voor of tijdens zwangerschap

Het Ministerie van VWS heeft vijf tips op een rijtje gezet om zwangeren te helpen stoppen met roken:
Tip 1 Stop samen met roken. Is je partner zwanger en gestopt met roken? Stop dan ook. Dat is voor haar makkelijker.
Tip 2 Stel het roken uit. Want een zwangere vrouw die net is gestopt, moet je niet in verleiding brengen.
Tip 3 Rook uit het zicht. Zien roken doet roken. Breng een zwangere die is gestopt niet in verleiding.
Tip 4 Breng haar niet verleiding. Vraag een zwangere die gestopt is met roken niet om sigaretten voor je mee te nemen.
Tip 5 Maak afspraken. Vertel anderen dat je niet meer in de buurt van zwangere vrouwen rookt. Dat helpt enorm.

Zelf heb ik nooit gerookt, dus voor mij is die verleiding er nooit geweest. In mijn kindertijd had je namelijk die actie – volgens mij was dat ook vanuit het Ministerie van VWS geïnitieerd – waarbij je een contract afsloot met je ouders. Als je dan voor je 18e niet zou roken, dan zou daar iets tegenover staan. De afspraak was in mijn geval dat ik dan mijn rijlessen cadeau zou krijgen. Nou, dat is een dure grap, dus daar wilde ik mijn best wel voor doen. Ik vond het ook gewoon stinken. En zo verschrikkelijk vies. Wat daar stoer aan was, heb ik nooit begrepen. Mijn lief rookt ook niet, dus tijdens de zwangerschap ben ik nooit blootgesteld aan de rook. En ook ons mannetje groeit lekker op in een rookvrije omgeving. Hoe fijn is dat!

En jij? Ben jij gestopt met roken? Vond je het lastig? En deed je partner mee? Groeit jullie kindje nu ook op in een rookvrije omgeving?

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 5, 2017 /