SOA en zwangerschap… heb je hier wel eens bij stil gestaan?

SOA en zwangerschap… die twee lijken misschien niets met elkaar te maken. Het eerste is hartstikke vervelend, het tweede in de meeste gevallen ontzettend gewenst. Maar wat als een SOA er juist voor zorgt dat die wens maar niet in vervulling gaat?

Zoals velen van jullie hopelijk al weten, kunnen sommige SOA’s zorgen voor permanente of gedeeltelijke onvruchtbaarheid bij vrouwen. Dit betekent niet dat je niet zwanger kunt worden als je ooit een SOA hebt gehad. Ook niet als je nu een SOA blijkt te hebben overigens. Een zwangerschap staat namelijk niet haaks op het hebben van een SOA. Maar het hebben van een SOA kan wel voor veel complicaties zorgen. En omdat je van veel SOA’s niets merkt, maakt het ze extra verraderlijk.

In dit artikel lees je meer over wat voor gevolgen een SOA kan hebben bij de zwangerschap of geboorte van een baby.

Chlamydia en Gonorroe zijn SOA’s die vaak onopgemerkt aanwezig zijn. En vooral Chlamydia komt zeer veel voor. Naar schatting al 70.000 keer in Nederland. Beide SOA’s kunnen zorgen voor eileiderontstekingen of een ontsteking in je buikholte. Dit zorgt op zijn beurt dan voor onvruchtbaarheid, of voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is ernstig. De bevruchte eicel heeft geen kans van slagen, en dit kan heftige gevolgen hebben voor je eileider(s).

Chlamydia kan tijdens een zwangerschap ook zorgen voor te vroege weeën of het te vroeg breken van je vliezen. Naast invloed op de zwangerschap, kun je de pasgeboren baby ook een oogontsteking of longontsteking (levensbedreigend voor de baby) geven door deze SOA. Chlamydia wordt gelukkig niet aan de baby doorgegeven, Gonorroe wel. Een met Gonorroe besmette moeder (onbehandeld) infecteert dan dus haar pasgeboren baby met Gonorroe.

SOA’s kunnen enorme gevolgen hebben voor de baby, de geboorte en ook de zwangerschap. In Nederland wordt daarom standaard getest op de Syfilis, Hepatitis B, en HIV. Het is daarentegen ook belangrijk je te testen op SOA’s als Chlamydia en Gonorroe. Je kunt je altijd laten testen bij de huisarts of verloskundige. Een zelftest is ook een optie, maar kies dan wel voor eentje mét laboratoriumonderzoek.

Testen
Zelf testen is makkelijk. Als vrouw neem je een uitstrijkje van de vagina om te testen op Chlamydia en Gonorroe. Deze SOA’s zijn in geval van positief resultaat te behandelen met speciale antibiotica voor tijdens zwangerschap. HIV, Syfilis en Hepatitis zijn op te sporen door middel van een bloedtest.

Foto: Shutterstock

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 29, 2018 /