Check
Marjoleine Boonstra filmt leerlingen praktijkschool in Spiegeldromen

Marjoleine Boonstra heeft met Spiegeldromen een 2Doc gemaakt, die wat mij betreft een breed publiek verdient. Zij zet een kwetsbare groep pubers in de schijnwerpers; de leerlingen van de praktijkschool. In het persbericht staat het volgende: “In Spiegeldromen gaan jongeren uit het praktijkonderwijs de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun spiegelbeeld. Onbevangen vertellen ze over de kwetsbare kanten van hun bestaan en dromen ze over de toekomst: professioneel vuurwerkafschieter worden, het bedrijf van mijn vader overnemen “maar dat gaat niet lukken want daar ben ik niet slim genoeg voor,” op vakantie naar Parijs. In de stiltes die vallen vertellen hun ogen het verhaal verder. Ze nemen ons mee op een emotionele rollercoaster door hun levens.”

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Dat raakt me. Zeker als ik verder lees: “Gezichten kijken je aan, pubers die verder willen, bijna kinderen nog. Tot nu toe zijn deze leerlingen van de praktijkschool gesteund door het onderwijs, maar wat hierna? Ze verlaten straks school zonder diploma, maar met een ontroerende veerkracht. (…) Samen met de docenten, die dezelfde confrontatie aangaan, moeten de leerlingen de balans zien te vinden tussen carrièrekansen en emotionele bagage. Want na school is de toekomst voor de meeste van deze jongeren onzeker en blijft de deur van werkgevers veelal gesloten. “En dan vertellen ze: ‘Dat kan niet.’ Dan krijg je wel een dikke schok door je lijf.”

Marjoleine Boonstra schetst met Spiegeldromen het beeld van pubers met een vaak schrijnende achtergrond maar zonder zelfmedelijden. Zonder uitzondering willen ze iets van hun leven maken. Of zoals de zeventienjarige Franco het zegt: “Het leven is zwaar, maar ik hou wel van het leven.” Volgens mij kunnen wij hier allemaal wat van leren.

Maandag 12 februari 2018, 20.25-21.20 uur op NPO 2

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: