Wim Oosterlinck: van geen kinderwens tot geestig boek over vaderschap

Wim Oosterlinck (dj bij het Vlaamse Q-Music) had geen kinderwens. Nu is hij de trotse vader van Roos en Bo. Zijn ervaringen heeft hij beschreven in het boek ‘Ik wilde geen kinderen (en nu heb ik er twee)’. Toen ik die titel in KOBO Plus zag, wist ik meteen dat ik dat boek voor TwijfelMoeder wilde lezen. Zo op het eerste gezicht, hebben onze verhalen namelijk wel wat gemeen. Nu denk je misschien ‘hoe kom je met een baby’tje nog aan lezen toe?’ Nou, bij het boek van Wim is dat geen probleem; die schrijft zo vlot dat je door de hoofdstukken heen vliegt.

Al in de inleiding zet Wim de toon. Hij schrijft: “Ik ga je vertellen hoe het voor mij écht was. Met al het vuil en kots en kak en pis die erbij hoort. Want het is niet alleen fluffeltjes. No offence voor de zwangerschapsboeken maar… (en dan volgt altijd een knaller van een belediging): het is één grote strontboel.” Bam! Ik mag deze man nu al. Eindelijk iemand die niet meteen met zoete clichés gaat strooien. Nee, gewoon iemand die ons meeneemt in het echte leven. En daarmee heel wat bekende onderwerpen aanstipt. Van die onderwerpen waarvan je denkt ‘ja, zo is het écht, maar ik had er nog nooit iemand over gehoord’. Van die zaken die vrienden pas na wat steviger doorvragen ook toegeven. Waarom eigenlijk? Waarom houden we de schijn op? Gelukkig heb ik in Wim een medestander gevonden.

Twijfel je aan je kinderwens dan kan ik je het boek van Wim aanraden; het stuk ‘Waarom ik absoluut geen kinderen wilde’ zal je aan het denken zetten. Zelf vond ik er herkenning in. Want hoe hard je ook twijfelt (of misschien zelfs hebt geroepen dat je het niet wilt) als er dan toch een kindje is, dan blijkt het een ongelooflijke belevenis. “Een ervaring die je op geen enkele manier in je leven meemaakt.” Is dat de reden dat je er voor moet gaan? Nee, absoluut niet. Je zult zelf de afweging moeten maken. Maar als je het echt niet meer weet, dan is het goed om het ook vanuit deze hoek te bekijken. Het is tenslotte lastig om voor zoiets groots en onbekends als een kindje te kiezen. Dat is niet niks. Neem er de tijd voor; dat heeft mij in ieder geval geholpen. Okay, en een partner die graag wilt, maar wel open staat voor jouw gevoel, is ook heel fijn. De support die ik van mijn lief kreeg, lees ik ook terug in het verhaal van Wim. Hij heeft met Marie ook een topper achter de hand.

Dit boek geeft je echt een geweldig beeld van het ouderschap. Wim beschrijft namelijk werkelijk alles. Of het nu om de bevalling gaat, wat je doet met een babytje in huis of juist hoe het op reis vergaat met een kindje – het kom allemaal voorbij op de humoristische wijze van Wim. Wat heeft die man een zelfspot. En dat alles doet hij met oog voor detail. Zo lijkt het echt of je bij de familie Oosterlinck thuis was toen het gebeurde. Kortom: een absolute aanrader. Zelfs voor aanstaande vaders die eigenlijk niet van lezen houden.

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 3, 2018 /