Vloggen en stories maken van achter het stuur… onverantwoord!

Vloggen of Instagram-stories maken van achter het stuur… bizar dat ik dit nog zo massaal in mijn tijdlijn voorbij zie komen. De mama die op de fiets haar verhaal doet, de online specialist die interviews in een rijdende auto doet, de BN’er die hele filmpjes in spreekt vanachter het stuur. Ik vind het ongehoord. Het is echt verschrikkelijk onverantwoord. Sorry voor deze misschien wat betuttelende blog; maar dit gaat ook over de veiligheid van onze kinderen.

Je bent op dat moment met je verhaal bezig. En de weg… daar raas je op de automatische piloot overheen. Misschien schrik je op de fiets zelfs even op omdat iemand roept ‘hey, kijk eens uit je doppen’. Je zou zelfs de eerste niet zijn die een ongeluk krijgt, omdat je drukker met je mobiel dan met de weg in de weer bent. Een kwart van de verkeersdoden zou veroorzaakt worden door het gebruik van de smartphone, meldt EenVandaag eind vorig jaar. Ik citeer: “Het precieze cijfer is echter onbekend, omdat het smartphonegebruik bij ongelukken niet standaard wordt gecontroleerd. Wel bekend is dat ruim de helft van de automobilisten de telefoon gebruikt tijdens het rijden, en een groot deel zélf aangeeft dat dit het rijgedrag negatief beïnvloedt.” Het Openbaar Ministerie meldt dat er jaarlijks honderden slachtoffers vallen door mobiel bellen of social media-gebruik in de auto.

Misschien ben je je er helemaal niet van bewust, maar je bent door dit gedrag echt afgeleid. Het Openbaar Ministerie beschrijft zelfs dat je op twee manieren wordt afgeleid. Aan de ene kant lichamelijk, omdat je natuurlijk je telefoon en de auto of fiets moet bedienen. En aan de andere kant geestelijk, omdat je je aandacht nu over twee zaken moet verdelen: je verhaal en de weg. Als ik het lees dan denk ik: okay, dan kun je dus beide niet goed doen. Maar goed wij vrouwen zeggen natuurlijk vaak dat we kunnen multitasken. Handsfree bellen is iets veiliger, maar is door concentratieverlies ook niet zonder risico.

Kijk als je overduidelijk met je telefoon in de hand zit, dan ben je gewoon in overtreding. Dat geldt ook als je je telefoon tussen oor en schouder klemt; ook dat wordt gezien als vasthouden en is verboden volgens het Openbaar Ministerie. Als de politie je bezig ziet, krijg je dus een boete. Maar hoe zit het met filmpjes die handsfree worden gemaakt? Dat is tenslotte ook het excuus dat vaak gegeven wordt als ik mensen er op aanspreek. En inderdaad wettelijk gezien ben je niet in overtreding; zo leerden we een paar jaar geleden toen Kim Kötter al in opspraak kwam en Veilig Verkeer Nederland er zich over uitliet. Maar eerlijk? Ik zie het steeds meer. Zelfs mama’s die gewoon met hun kindje achterin de auto zitten. Geen punt als je dat doet als je veilig op een parkeerplaats staat, maar dat doe je toch niet onderweg? Ik zou het daarom niet gek vinden als de politie boetes kan uitschrijven als ze een dergelijke actie in een filmpje spotten.

Ik verbaas me er echt keer op keer weer over… is dat nu echt nodig voor je zichtbaarheid? Wat voor voorbeeld geef je aan je kinderen als je dit als mamablogger doet? Wat voor uitstraling heeft het op jou als ondernemer? Ik merk persoonlijk dat ik het heel vervelend vind. Daarom deze – misschien ietwat betuttelende – blogpost. Het verkeer is een serieuze zaak. Een ongeluk zit in een klein hoekje; zelfs als je al heel erg goed oplet. Waarom dan extra afleiding zoeken. Tja, die zichtbaarheid heb je absoluut als het mis gaat. Dan zal ieder het er over hebben. Terwijl je naasten vol verdriet achter blijven. Misschien zelfs je kindje(s). Of die van de anders wiens leven jij in gevaar bracht of zelfs afnam. Ook dat is iemands zoon of dochter. Dat wil je echt niet…

Wat vinden jullie hiervan?

Foto Shutterstock: vrouw met smartphone in handen achter het stuur schrikt.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 11, 2018 /