Wie mag er bij jouw uitvaart aanwezig zijn?

Wie mag er bij jouw uitvaart aanwezig zijn? Wist je dat één op de drie gescheiden ouders met kinderen niet wil dat de ex-partner (en dus de vader of moeder van…) op zijn of haar begrafenis of crematie aanwezig is? Bizar…

Jullie weten inmiddels dat ik het belangrijk vind dat we ook gewoon openlijk spreken over dit onderwerp. Het is toch van de gekke dat je daar nooit met je partner over spreekt. Weet nog dat mijn lief en ik gingen samenwonen; viel de factuur van zijn uitvaartverzekering op de mat. Het enige dat ik vroeg was ‘betaal je daar voor’. Terwijl – als ik er nu aan terug denk – dat juist een mooi moment was geweest om te vragen hoe dat dan werkt. En wat hij wil? Waarvoor moet ik het geld gaan gebruiken dat de uitvaartverzekering gaat uitkeren. Wat zijn zijn wensen? Begraven? Cremeren? (Even tussendoor: 71% van de Nederlanders weet niet wat zijn of haar partner wil) Welke liedjes? En niet te vergeten: wie wil je dat er uitgenodigd worden. En wie vooral niet?

Wist je dat…
Wij hebben er inmiddels wel meer over gesproken. En ook online lees ik er steeds meer over. Ik wil gewoon goed geïnformeerd zijn, zodat ik mijn wensen ook duidelijk kan overbrengen aan mijn naasten. Zo ontdekte ik op de site van Zorgvaart, dat bij veel verzekeraars kinderen tot 18 jaar kosteloos meeverzekerd zijn. Heb mijn lief dus snel een appje gestuurd, want dat moeten we toch eventjes navragen. Je wil er niet vanuit gaan dat je het nodig hebt. Maar… en verder hoef ik deze zin denk ik niet eens af te maken. Jullie vullen ‘m zelf wel aan. Ik kende Zorgvaart trouwens niet, maar deze vergelijker van uitvaartverzekeringen heeft echt heel veel interessante informatie online staan. Zelfs over de kosten van een uitvaart. Mensen niet uitnodigen omdat het anders te duur wordt, is bijvoorbeeld een opmerking die echt niet op gaat. De meeste algemene kosten voor een uitvaart gaan toch echt naar de zaken die nodig zijn, ongeacht of je nu 8 of 80 gasten hebt.

Wie krijgt er een rouwkaart?
Wie krijgt er een rouwkaart en wie mag er naar de koffietafel komen… Toen mijn opa’s en oma’s overleden waren, was dat volgens mij zo’n beetje de belangrijkste vraag die in de kamer over tafel ging. Althans dat is mij bijgebleven uit die tijd. Ze hadden allemaal een zeer respectabele leeftijd bereikt, dus – ondanks het verdriet – had iedereen er ook wel vrede mee. Bij mijn oma was het makkelijk; die wilde namelijk zelf dat het in besloten kring zou gebeuren. Ze was begin negentig en de mensen hadden volgens haar genoeg tijd gehad om langs te komen. En ook bij de anderen is hier nooit discussie over geweest. Wel zo fijn als je gewoon allemaal goed met elkaar om gaat en in de familie geen scheidingen hebt meegemaakt.

Mag jouw ex erbij zijn?
Maar wat doe je als iemand gescheiden is? Mag de ex-partner erbij zijn? Je hebt in veel gevallen toch een lange tijd onderdeel uit gemaakt van elkaars leven. Misschien heb je zelfs kinderen samen. Zelfs als je dan minder leuk uit elkaar bent gegaan, vind ik dat je als familie iemand wel de kans moet geven om aanwezig te zijn. Zeker als het gaat om jonge kinderen die nu een ouder moeten missen. Het is toch fijn als hun vader of moeder er dan is om ze bij te staan. Ja, zelfs als dat jouw ex is en jij hem of haar er liever niet bij hebt. Maar zeg nou zelf: hoeveel weet jij daar zelf nu van? Het gaat om jouw uitvaart. Volgens mij moet je zorgen dat er steun is voor degene die achterblijven. En in het geval van kinderen is dat dan toch de andere ouder. Ja, ondertussen kun je een leuke stiefvader of –moeder voor ze hebben, maar ik denk dat de band met je eigen vader of moeder toch altijd anders is. Natuurlijk ligt het helemaal aan de situatie, maar zolang je ex-partner niet volkomen geschift is en een gevaar vormt voor de andere gasten, zou ik het toch gewoon toestaan.

Wat vind jij?

Verdrietige jongen, afbeelding van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 25, 2018 /