Vakantieherinneringen vastleggen in reisdagboek voor kids

Vakantieherinneringen vastleggen? Vroeger brachten we ons volle fotorolletje na een reis dan meteen naar de fotograaf en plakten we de foto’s in in een album. Tegenwoordig gaat veel digitaal en delen we onze herinneringen op social media en blogs. Foto’s terugkijken met je kids? Herinneringen ophalen; het is er niet meer bij. Gelukkig is er dan nu het Reisdagboek voor kids. Gastblogger Tara nam ‘m onder de loep.

“Flamingo Kinderboeken heeft een speciaal reisdagboek voor kids gemaakt. Voor iedere vakantiedag is er een bladzijde voor de kids waar ze kunnen opschrijven wat ze hebben gedaan, wat het leukste gedeelte van de dag was, hoe het weer was en nog veel meer. Ze kunnen hier eindeloos kleuren, knippen en plakken.

Start met het maken van herinneringen nog voor de reis begint. Vul (waar nodig) samen het boek in, waarbij je begint met een persoonlijk overzicht. Als iemand later het boek vindt, weet-ie meteen met wat voor kindje je te maken hebt. Vervolgens start je kind met de voorbereiding op de reis door een tekening te maken op de wereldkaart. Hierop kun je aangeven waar je bent geweest, maar ook waar je nog graag naar toe zou willen gaan. Meteen een leuke oefening topografie. Verder kunnen de kinderen als voorbereiding opschrijven waar ze heen gaan, hoe het weer is en wat ze allemaal meenemen op vakantie.

Een aantal van de vragen vind ik persoonlijk overbodig, zoals de vraag met welke muntsoort ze in het land waar ze naartoe gaan betalen. Ik denk dat een kind dat niet heel interessant vindt. Ook is er maar weinig plek voor de kinderen om te kleuren en hun creativiteit de vrije loop te laten. Dat had wel iets meer gemogen. Om er zelfstandig mee aan de slag te gaan, moet je zoon of dochter dus wel al wat kunnen schrijven. Vul je het samen in – en is het iedere dag een fijn momentje om de vakantiedag te bespreken – dan kun je dat natuurlijk al vanaf veel jongere leeftijd doen.

Het reisdagboek voor kids is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Zo wordt aan het einde van de vakantie gevraagd aan de kinderen wat ze hebben gezien. Die dingen som je niet zomaar op, maar vul je in bij de betreffende letter van het alfabet waar het woord mee begint. Zo is het dus ook een mooie oefening.

Het is een erg leuk boek om later terug te lezen, maar het is best pittig om dagelijks weer wat in te vullen. Dan is het bijna een huiswerkopdracht die je iedere dag moet doen. Kijk dus of dit bij jouw kind past. Misschien schrijft jouw dochter ook al trouw dagelijks in haar dagboek; dan is dit absoluut een schot in de roos. Anders zul je het iets meer moeten begeleiden en er samen een leuke vakantieactiviteit van moeten maken.”

Tara blogt zelf ook. Klik hier om haar te volgen. Zij ondersteunt mij niet alleen bij het beheer van TwijfelMoeder, maar ook bij mijn andere werkzaamheden. Jullie gaan hier nog meer van haar lezen.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 26, 2018 /