Droom jij – als blogger – van je eigen boek? Ik tot voor kort niet…

Droom jij van je eigen boek? Als journalist, maar ook als blogger, heb ik al heel veel collega’s gehoord die een carrière als schrijver ambiëren. Ze fantaseren over het schrijfproces (of zijn daar stiekem al aan begonnen), over het moment dat ze hun werk voor het eerst in handen hebben en hoe ze het dan spotten in de boekhandel of beter nog: in de handen van de treinreiziger, die toevallig naast je zit in de coupé. Eerlijk: ik heb dat dus nooit gehad. Ik zag het vooral als tijdrovende hobby vol afwijzingen van uitgevers en tegenvallende verkoopresultaten. Tot dat je dan een mailtje krijgt…

Waar ik eerst nog wat terughoudend reageer op het mailtje van Jacoba (ik mail zelfs later terug om de afspraak te bevestigen dan afgesproken, omdat ik het zo retedruk heb met andere dingen). Daar is het enthousiasme er meteen als ik Jacoba en haar collega Lisanne op de uitgeverij spreek. Het begint al onderweg in de trein. In de speciale leescoupé ontspan ik met een fijne thriller. Om vervolgens te beseffen dat ik volgend jaar misschien met mijn eigen boek in handen zit. HarperCollins mailt natuurlijk niet voor niets. Uit de mailtjes en het telefoongesprek dat ik heb gehad, merk ik gewoon dat ze razend enthousiast zijn. En eerlijk: dat enthousiasme begint nu in de trein toch ook wel bij mij te groeien. Ja, zelfs bij die schrijfster die het nooit geambieerd heeft om in zo’n avontuur te duiken.

Aangekomen in Amsterdam loop ik van de zenuwen helemaal de verkeerde kant op, waardoor ik later dan gepland bij de uitgeverij ben. Gelukkig is dat geen probleem en blijken Jacoba, Lisanne en ik meteen een klik te hebben. We zijn van dezelfde generatie en kennen dus ‘het probleem’. Het feit dat we nu kunnen kiezen of we eigenlijk wel kinderen willen of juist niet. En dat is niet de enige keuze. Onze generatie kan uit zoveel kiezen dat dat het lastig maakt. Vergelijk het met het kind in de snoepwinkel, die van zijn zakgeld werkelijk alles kan kopen. Waar kies je dan voor? Ga je voor het bekende ‘omdat iedereen daarvoor kiest’ of kies je juist voordat snoepje waarvan iedereen in je omgeving opkijkt ‘omdat je dat toch niet doet’. Of test je heel veel nieuwe snoepjes uit, voordat je toch voor het bekende gaat?

Door de klik die er is, gaan we meteen aan de slag. We bespreken de mogelijke inhoud. Zelfs kreten als ‘Nee, dat is meer iets voor het vervolg’ komen voorbij. Net als alle kansen die ze binnen de uitgeverij zien. Wat een enthousiasme. Ja, het gaat een pittige klus worden. Een boek schrijven is namelijk niet niks. Zeker als het zo’n 55.000 woorden moet tellen. Zelf heb ik daar geen ervaring mee, maar gelukkig doet het team van HarperCollins al sinds jaar en dag niets anders. Met behulp van deze pro’s durf ik het wel aan… Al is er wel één dingetje: de deadline…

ps. Foto is gemaakt op de loopbrug bij het station. Wilde die dag wel iets delen via mijn Instagram Stories, maar kon natuurlijk niets verklappen. Je ziet het aan mijn moeilijke blik, haha.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 23, 2018 /