Lagere leeftijdsgrens IVF – vijftig te oud – zwanger worden niet uitstellen

Lagere leeftijdsgrens voor IVF gewenst, zo blijkt uit groot onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 16.000 vrouwen. Tot vijftig jaar een IVF-behandeling krijgen, gaat veel te ver. Het is te oud. We zouden zwanger worden niet moeten uitstellen, aldus de dames. Het onderzoek is gedaan in het kader van het programma ‘Hoe Bevalt Nederland’ met Ria Bremer. Het is 35 jaar geleden dat de eerste IVF-baby in Nederland werd geboren.

Nu mag je tot je vijftigste als vrouw nog een IVF-behandeling laten doen om zwanger te worden. Slechts 12 procent vindt 50 een goede leeftijd om nog een kind te krijgen via reageerbuisbevruchting. Maar acht van de tien deelneemsters vinden dat te oud. Bijna de helft (47%) vindt dat 45 jaar de wettelijke grens zou moeten zijn en een derde (30%) wil liever een grens van 40 jaar. De vrouwen die zijn ondervraagd, willen zwanger worden, zijn nu zwanger, of hebben in de afgelopen 2 jaar een kind gekregen.

Zwanger worden niet uitstellen
Volgens de deelneemsters moeten vrouwen kinderen krijgen zolang ze biologisch gezien vruchtbaar zijn, want dan is het lichaam er het meest geschikt voor en zijn er minder risico’s voor moeder en kind. Kinderen krijgen moet je niet uitstellen, zo zeggen veel vrouwen, want IVF is wel een dure methode. Die moet vooral beschikbaar zijn voor stellen met serieuze vruchtbaarheidsproblemen.

Embryoselectie (PGD) op aandoeningen, niet op uiterlijk
In 1983 werd de eerste IVF-baby in Nederland geboren. Inmiddels gaat het om meer dan 5000 kinderen per jaar en heeft de vruchtbaarheidstechniek zich in hoog tempo ontwikkeld. Zo kunnen ongeboren baby’s in sommige ziekenhuizen in Nederland getest worden op 50 tot 90 ernstige erfelijke aandoeningen. Driekwart (75%) van de ondervraagde vrouwen vindt dit een goede ontwikkeling. Maar met dezelfde testen kunnen embryo’s ook geselecteerd worden op geslacht en uiterlijke kenmerken. In het buitenland komt dit al regelmatig voor. Dit gaat de deelnemeemsters te ver: acht van de tien (80%) vinden uiterlijk geen reden om in te grijpen in de natuur.

Zwangeren willen niet te veel testen
De helft van de zwangere vrouwen uit het onderzoek (48%) doet nu zelf een prenatale test om erfelijke afwijkingen op te sporen tijdens de zwangerschap. Bij één op de drie (36%) gaat het om de NIPT test die standaard wordt aangeboden om drie syndromen, waaronder het syndroom van Down, te zoeken. Dit vinden de meeste vrouwen wel voldoende. Slechts 13 procent zegt geïnteresseerd te zijn in een uitgebreide genetische test die tientallen afwijkingen bij hun ongeboren baby kan zien.

Meer uitslagen en uitzending
De uitzendingen van ‘Hoe Bevalt Nederland’ zijn op 5, 12 en 19 september 2018 en worden gepresenteerd door Ria Bremer. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel maakt hierin meer uitslagen van het grote zwangerschapsonderzoek bekend.
Hoe denken vrouwen anno 2018 bijvoorbeeld over pijnbestrijding bij de bevalling, borstvoeding en het aantal echo’s? Hoeveel vrouwen worden er ongepland zwanger? En wat kwam er uit het onderzoek van Hoe Bevalt Nederland in 1983? Lees meer uitslagen op opiniepanel.eenvandaag.nl.

Over het onderzoek van Hoe Bevalt Nederland
Voor het programma Hoe Bevalt Nederland 2018 is een onderzoek in drie delen uitgevoerd onder respectievelijk vrouwen die zwanger willen worden, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die in 2016, 2017 of 2018 een kind hebben gekregen. In totaal vulden 15.810 vrouwen één of meerdere deelonderzoeken in, afhankelijk van de fase waarin zij zich bevonden.
Het onderzoek is uitgevoerd door de onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel tussen 12 maart en 15 mei 2018.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 5, 2018 /