Als je je kindje verliest in de zwangerschap – (ver)werk boek Miriam van Kreij

Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ is een uniek (invul)boek van Miriam van Kreij. Afscheid nemen van een zo vroeg verloren kindje is niet eenvoudig. En er is veel verborgen verdriet. Dit (ver)werkboek van Miriam van Kreij geeft moeders en partners praktische suggesties om stil te staan bij het verlies en een mooie blijvende herinnering te creëren.

Miskraam verwerken boekEén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. In Nederland treft het zo’n 20.000 vrouwen per jaar. Dat betekent dat een kwart van de vrouwen in haar leven één of meer miskramen krijgt. Daarnaast vinden er in Nederland zo’n 30.000 abortussen per jaar plaats. De impact van dit verlies is in beide gevallen groot en wordt vaak onderschat. Dit boek van Van Kreij is dan een uitkomst. De prachtige gedichten, uitnodigende vragen en toegankelijke suggesties helpen je in de verwerking. Hoe pril of hoelang geleden dit dat ook is gebeurd. Op www.miskraambegeleiding.nl is een (spotify)afspeellijst te downloaden, met liedjes die troost en steun kunnen geven.

Oktober is de maand van zwangerschapsverlies. Vandaag – 15 oktober – is het de dag van herdenking zwangeschapsverlies. Een mooi moment om aandacht aan dit boek te schenken, maar zeker ook aan dit onderwerp. Want zoals je hierboven las: het overkomt zoveel vrouwen. Zoveel verdriet achter al die voordeuren, want veel over gesproken wordt er eigenlijk niet. En dat is spijtig, want juist als je zo’n verdriet hebt en zo’n groot verlies ervaart is het fijn om mensen om je heen te hebben die je kunnen steunen.

De reacties op het boek zijn goed. Zo vertelt Pien. “Dit boek heeft me zo geholpen! Door de opdrachten in dit boek kan ik de pijn en mijn beslissing voor mijn afgebroken zwangerschap dragen. En het kindje dat groeide in mijn buik mocht hierdoor een afscheid krijgen.” En nog zo’n bijzondere opmerking van Breda – die meteen aangeeft hoe belangrijk het is dat we hier open over spreken. “Eindelijk een boek voor mij! In mijn hart ben ik moeder, ook al ziet de buitenwereld me als kinderloos. Zo fijn dat ik in dit boek kan schrijven en tekenen over mijn ervaringen met het kindje dat ik verloor. Heel erg waardevol.”

Miriam van Kreij is de oprichter van Miskraambegeleiding Nederland. Ze helpt ouders om de ervaring van hun miskraam of abortus te verwerken. Miriam geeft geaccrediteerde nascholingen aan verloskundigen en echoscopisten. Zij publiceerde eerder het boek ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam‘, voor onder andere echoscopisten, verloskundigen, huisartsen en psychologen.

Afbeelding pregancy and infant loss day Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 15, 2018 /