Een veilige speelkeuken voldoet aan deze eisen

Als kinderen ongeveer drie à vier jaar oud zijn, vinden ze het leuk om rollenspelletjes te spelen. Dit doen ze bijna de hele dag! Je hebt vast al gemerkt dat je kleintje je vaak nadoet. Op deze manier leren ze over de wereld om hen heen. Na een aantal jaar kan je kind zelfstandig spelen. Dan is het leuk om een kinderkeuken te hebben. Deze is overigens ook een stuk veiliger dan de ‘grote-mensen-keuken’, maar minstens net zo plezierig! Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij een speelkeuken?

1. Stevig in elkaar

Een goede speelkeuken kan tegen een stootje. De motoriek van jonge kinderen is nog in ontwikkeling. Mettertijd verfijnen ze deze, maar ze laten geregeld wat vallen of gooien iets om. Als je een stevige speelkeuken hebt, zal dit geen probleem vormen. Bij een veilige speelkeuken zitten alle onderdelen goed vast en staat de keuken stevig op de grond. Een handige tip is om het keukentje tegen een muur te zetten. Dan kan hij zeker weten niet omvallen.

2. Veiligheidskeurmerk

De CE-markering op speelgoed, is een garantie dat het voldoet aan de Europese regelgeving omtrent kinderspeelgoed. Er is echter weinig controle bij deze markering. Als je écht zeker wil zijn dat je keuken veilig is, dan is er nog een aantal andere keurmerken. De Britse Standaard BS, het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM geven je meer garantie over de veiligheid.

3. Houten speelkeuken

Over het algemeen is houten speelgoed erg veilig. Echter, met name de lak van houten speelgoed kan schadelijke bindmiddelen bevatten. Hape is bijvoorbeeld een merk waarbij alleen natuurlijke materialen worden gebruikt. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan strikte kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. Duurzaamheid vinden ze erg belangrijk bij Hape!

4. Let op kleine onderdelen

Er bestaat verstikkingsgevaar bij kleine onderdelen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Ook wil je niet dat er scherpe randjes zitten aan de keuken. Als deze van hout gemaakt is, controleer dan op eventuele splinters voordat je er je kindje mee laat spelen. Met name als je van plan bent om de keuken zelf te maken. Als je een keukentje hebt die van plastic is gemaakt, let er dan op dat deze geen rare geur heeft. Giftige stoffen verraden zichzelf door een sterke en onaangename geur. Dat is niet alleen fijner voor jou, maar ook veiliger voor je kind.

Kinderkeukenaccessoires
Maak de speelkeuken compleet met allerlei accessoires. Hoe meer de speelkeuken op de echte keuken thuis lijkt, hoe leuker het is! Zoals eerder vermeld, vinden peuters het leuk om rollenspelletjes te spelen. Het rollenspel is pas compleet met speelgoed eten, pannetjes en een schortje. Een keuken kan je ook op andere manieren uitbreiden. Met doekjes en lapjes kan je kindje de keuken ook mooi schoonhouden. Als je kleintje wat ouder is, dan kan je hem of haar natuurlijk laten helpen in de grote keuken. Groenten snijden is een minder goed idee, maar ze kunnen wel helpen met groenten wassen of alles op de borden scheppen. Wie weet schuilt er wel een chefkok in jouw kindje!

Het ideale cadeau
Hoe veilig de speelkeuken ook is, het belangrijkste is dat je kindje plezier beleeft eraan! Een speelkeuken is incompleet zonder pannetjes, dekseltjes en bakjes. Net zoals in een echte keuken. Een speelkeuken is trouwens ook het ideale verjaardagscadeau. Jij geeft je kind de speelkeuken en andere vrienden en familie geven de overige keukenaccessoires. Als dat geen keukenprinsessen/-prinsjes worden…

Niet iedere speelkeuken is even geschikt om mee te spelen. Volg bovenstaande tips op en wees verzekerd van een veilige kinderkeuken!

Foto speelkeuken van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 16, 2018 /