Kosten zwangerschap: waarvoor ben je verzekerd?

Kosten zwangerschap: waarvoor ben je verzeker? Heb jij enig idee? Juist nu het weer de tijd van het jaar is dat we van zorgverzekering mogen wisselen, is het goed om hier eens dieper in te duiken. Tijd dus om zorgverzekering vergelijken, waarbij we de kosten van een zwangerschap meteen meenemen. Als je namelijk die wens hebt, dan kan het heel wat euro’s schelen. Uit eigen ervaring weet ik dat een duurdere verzekering in the end zelfs goedkoper is.

Laat ik mijn eigen zwangerschap als voorbeeld nemen. In de zomer ontdekte ik dat ik zwanger was… In december het jaar daarvoor had ik daar geen rekening mee gehouden, dus ik had mijn eigen risico op maximaal gezet en voor een sober pakket gekozen. Vergoeding van een pufcursus? Een bijdrage als ik een lactatiekundige in zou moeten schakelen? Dekking van kosten van poliklinische ziekenhuisbevalling? Of extra ondersteuning in de kosten van de kraamzorg? Niks zat er bij. Zelfs het benodigde kraampakket wat de meeste verzekeraars gewoon gratis toesturen ontbrak.

Dan denk je misschien ‘dat zal dan vast de kop niet kosten’. Nou… Hierbij is het goed om te weten dat veel noodzakelijke zorg gewoon vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Maar al die andere kosten waar je ook voor komt te staan, zoals kraamzorg of een poliklinische bevalling als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wil bevallen, vallen onder de aanvullende verzekering. Ja, zo’n aanvullend pakket maakt de kosten van je zorgverzekering hoger, maar het zorgt ook dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

– Mijn privé pufcursus kostte net geen 200,- euro. Natuurlijk variëren de prijzen op dit vlak, maar het kan best oplopen. Zeker als je voor een meerdaagse cursus kost. Bij ons ging het om een sessie van één dagdeel.
– Als je een kraampakket moet bestellen, ben je rond de 25 a 30 euro kwijt.
– Je hebt 49 uur recht op kraamzorg, waarbij de wettelijke eigen bijdrage van 4,40 euro in 2019 geldt. Dat is dus 215,60 wat je moet betalen als je (aanvullende) zorgverzekering de kosten niet dekt.
– Wil je in het ziekenhuis bevallen, maar is er geen medische noodzaak, dan geldt in 2019 een eigen bijdrage van 215,- euro. Wil je in een geboortecentrum bevallen dan betaal je 357,84 euro eigen bijdrage. Ook hier geldt: let op of je verzekeraar bijspringt. Ik was er namelijk van overtuigd dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen, dus ik wist dat deze kosten er aan zouden komen.
– Maar denk ook aan de kosten van prenatale screening als er geen medische noodzaak is. De overheid vergoedt een deel van de kosten, je eigen bijdrage is €175 voor de NIPT en €170,13 voor een combinatietest. Maar er zijn ook verzekeraars, die dit vanuit de aanvullende verzekering vergoeden.
– Als laatsten de kosten van de lactatiekundige. Misschien vind je het fijn om tips te krijgen over het geven van borstvoeding of blijkt het niet vanzelf te gaan. Dan kun je een lactatiekundige inschakelen. Verschillende aanvullende verzekeringen bieden hier een vergoeding voor. De bedragen variëren, dus het is goed om dit in je vergelijking mee te nemen.

Je bent nu in ieder geval weer meer op de hoogte, waardoor je nu last minute een goede keuze kan maken. Want zelfs als een verzekeraar op jaarbasis een paar honderd euro duurder is dan je huidige verzekeraar, dan nog kan het op het eind van de rit voordeliger zijn om wel over te stappen. Dat moet ik zelf ook nog doen. Want nu mijn kindje er is, hoef ik natuurlijk niet meer de hoofdprijs te betalen voor allemaal opties die ik toch niet nodig heb.

Afbeelding zwangere dame met geld: Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 21, 2018 /