Polyamorie en kinderen – documentaire Videoland

Polyamorie en kinderen? Gaat dat eigenlijk wel samen? In de documentaire Polyamorie van Videoland komen diverse koppels aan het woord over het feit dat ze meerdere liefdesrelaties hebben. Een aantal van hen heeft ook kinderen. Aanrader voor ieder die Videoland heeft (zeker als jij twijfelt over je kinderwens, omdat je zelf polyamoreus bent).

Hoewel monogamie anno 2018 nog steeds de norm is, zijn steeds meer mensen in Nederland geïnteresseerd in open relatievormen en het aangaan van meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd. De documentaire ‘Polyamorie – als liefde niet op kan’ van Videoland, laat de persoonlijke verhalen zien van mensen met polyamoreuze relaties. Zowel de mooie kanten zoals het elkaar gunnen van oneindige liefde worden besproken, als complexe problemen in een maatschappij die gericht is op relaties tussen twee mensen.

Deskundigen, waaronder een socioloog, relatietherapeut, filosoof en een wetenschapsjournalist, geven uitleg, feiten en cijfers over het fenomeen en zetten aan tot denken over relaties.

Huwelijk

De Utrechtse Isabeau (25) heeft nu vijf jaar een relatie met Felix (28), maar werd ook verliefd op Richard en op Bas. Isabeau en Felix hebben besloten om te gaan trouwen. In ‘Polyamorie’ is hun liefdesfeest te zien, met een grote rol voor Bas en Richard. Bas is inmiddels ook een geliefde van Felix.

Huis

Sarah (38) en Onno (40) zijn al jaren getrouwd en hebben twee kinderen. Twee jaar geleden besloten zij hun relatie te openen. Sarah werd verliefd op haar collega Jan (41) en ook Onno kreeg een relatie erbij. Inmiddels hebben Sarah, Onno en Jan samen een huis gekocht, al was een hypotheek met drie partners moeilijk te realiseren. Binnenkort gaan ze samen naar de notaris om hun relatie toekomstbestendig te maken.

Kind

Joy (33) heeft ook meerdere partners. Tijdens haar huwelijk met Herman (29) werd ze verliefd op de Deense Stella en begon met haar een lange afstandsrelatie. Toen Joy met haar echtgenoot een bezoek bracht aan Denemarken, ontmoette ze daar ook Morten (33) met wie de vonk meteen oversloeg. Samen hebben Joy en Morten inmiddels een zoontje. Herman heeft ook een relatie met Melissa.

Polyamorie roept veel vragen op. Waarom kiezen mensen voor deze open relatievorm? Kan dit werkelijk slagen? Maar ook: waar lopen polyamoristen tegenaan in een samenleving waarin monogamie de norm is? Want trouwen kan maar met twee mensen tegelijkertijd, een huis kopen ook. En wie wordt er eigenlijk vader als je in je huwelijk een kind krijgt van een andere man? Wat doe je als er toch jaloezie de kop op steekt? De documentaire geeft antwoord op dit soort vragen.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 14, 2019 /