Adoptie of pleegzorg voor jou ook een optie?

Adoptie of pleegzorg – is dat voor jou ook een optie om je kinderwens te vervullen? Of denk je – als het om kinderen gaat – altijd aan een ‘eigen’ kindje? In de tijd dat ik twijfelde heb ik altijd gezegd dat beide voor mij ook absoluut een optie waren. Beide onderwerpen heb ik dan ook in mijn boek beschreven. In deze blog deel ik mijn gedachten en tip een aantal interessante boeken over dit onderwerp, zoals ‘Weg van haar’ van Stella Damstra, een boek over de moederliefde die wegbleef na de adoptie van haar dochter.

Adoptie

Toen ik zei dat adoptie voor mij ook een optie was, stond ik er misschien wel wat naïef in. Het is toch bijzonder dat je een kindje, waarvoor de ouders niet kunnen zorgen, een mooie toekomst kunt geven. Alleen komt de laatste tijd steeds vaker naar buiten dat het zo rooskleurig allemaal niet is. Zo komen in de media berichten als ‘Onderzoek naar rol Nederlandse ambtenaren bij illegale adopties’, ‘Sri Lanka doet onderzoek naar bestaan babyfarms‘ en ‘Adoptie is nooit een mooi, schoon verhaal’ voorbij.

Ook in mijn eigen omgeving hoorde ik opeens verhalen, waarvan ‘mijn oren gingen klapperen’. Een stel dat niets liever een kindje had gekregen, maar die al hun spaargeld zagen verdampen toen het adoptiebureau failliet ging. En een dame, die vol liefde is opgevoed door haar adoptieouders, maar wel meer wilde weten over haar biologische moeder. Waarschijnlijk vond ze haar, maar het contact resulteerde in een teleurstelling. De dochter uit het rijke Nederland werd vooral gezien als een geldkoe.

In mijn boek kun je lezen dat adoptie steeds lastiger wordt. In de cijfers – die medio maart 2019 zijn gepresenteerd – is dan ook terug te zien dat er steeds minder kinderen uit het buitenland worden geadopteerd. In 2018 waren dat 156 kinderen, uit met name China, Hongarije en de Verenigde Staten. In 2017 waren dat er nog 210. Trouw heeft er een interessant artikel over geschreven, waarbij ze beschrijven wat de redenen hier van (kunnen) zijn. Denk dan aan de hogere effectiviteit van ivf-behandelingen, de kosten en negatieve berichtgeving.

Stella Damstra

Het is ook niet niks om een kindje te adopteren. Daar schreef Stella Damstra het boek ‘Weg van haar’ over. De ondertitel ‘Wat als moederliefde niet vanzelf komt’ omschrijft meteen dat dit geen halleluja-verhaal is. Stella Damstra doorbreekt hiermee de stilte.  Op Instagram heb ik een mini-review van dit boek geplaatst. Ik deel ‘m hieronder met jullie:

“Weg-met-vrolijke-moeder mama. Ruimte voor de twijfel en zelfs het gevoel dat je faalt, omdat je het moedergevoel niet lijkt te hebben. Het is een waargebeurd verhaal, waarbij we een stel met kinderwens volgen. Zelf een kindje krijgen gaat niet, dus ze kiezen voor adoptie. Wat komt daar een hoop bij kijken zeg. Dat maakt het verhaal al zo indrukwekkend. Maar anderzijds denk ik als lezer ook vaak dat het ontbrekende gevoel juist wat met die adoptie te maken heeft. Net als de scheiding die uiteindelijk volgt. Als je het nawoord leest, lees je dat dat niet zo is. Dat er ook moeder sen vaders met ‘eigen’ kindjes enorm strugglen met de liefde voor hun kind. Daar had ik nog wel meer over willen lezen.”

Nog meer lezen:

Pleegzorg

Over pleegzorg weet ik uit mijn eigen omgeving nog veel minder. Ik ken volgens mij welgeteld één stel, die zo kinderen opvang boden. Ze hadden daarnaast ook zelf kinderen. Maar dat stel is natuurlijk niet de enige die kinderen opvangt. Nederland telt namelijk ruim 18.000 pleegkinderen. Heftig om te beseffen dat dat allemaal kinderen zijn die tijdelijk niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen.

Extra zwaar maakt deze wetenschap het als je van Pleegzorg Nederland hoort dat er jaarlijks zo’n 3.500 pleegouders te kort komen. Wat dat betreft vind ik het goed dat Pleegzorg Nederland steeds meer de media op zoekt met aansprekende campagnes. Daardoor is het voor mij ook een onderwerp geworden waar ik meer van wilde weten. En wat niet in mijn boek mocht ontbreken. Want ook op deze manier sta jij voor een kind(je) klaar. Dankzij één van de interviews in mijn boek weet ik inmiddels ook dat er verschillende vormen zijn, waarvoor je kunt kiezen. Dat kan bijvoorbeeld ook weekend of vakantieopvang zijn. De regeltjes zijn daarnaast minder schimmig dan bij adoptie, waardoor je veel sneller in aanmerking komt.

Meer lezen:

  • Bezoek de campagnesite van Pleegzorg Nederland maar eens: https://www.supergewonemensengezocht.nl.
  • De boeken van Cathy Glass; de Britse schrijfster beschrijft de indringende verhalen van haar pleegkinderen in romans. Er zijn er verschillende vertaald naar het Nederlands.
  • Maar ook het Voor altijd mijn kind – eigen verhalen van ouders met kinderen in pleegzorg lijkt mij erg indrukwekkend.
  • Laat maar komen! Crisisopvang van pleegpubers door Kim Postma en René Wokke, die zo’n twaalf jaar pleegzorg boden aan met name pubers.

In de besloten Facebook-groep (voor vrouwen die twijfelen) hadden we het hier al over. Klik hier voor het gesprek. En ook op de openbare Facebook-pagina (waar iedereen kan meelezen en reageren) volgden ook al reacties.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 9, 2019 /