Hoe krijgt tuin meer uitstraling dan voetbalveld?

Hoe krijgt mijn tuin meer uitstraling dan een voetbalveld? Echt ik ben ontzettend blij met de flinke lap grond die we zowel naast als achter ons huis hebben. Daar kan onze kleine man straks lekker op het gras spelen. Maar iets meer kleur dan het groene gras (met nu vooral veel onkruid) en de groene heg mag wel. Tijd om eens in de mogelijkheden te duiken.

Wat de voortuin van onze nieuwe woning betreft, hebben we met Pasen al de knoop doorgehakt. Daar hebben we gekozen voor lavendel in combinatie met onderhoudsvriendelijke grassoorten in verschillende tinten. Het staat er heel mooi bij. Maar om nu mijn hele tuin te voorzien van lavendel… Nee, dan krijg je toch een beetje het gevoel dat je tussen de luchtverfrissers staat. Maar welke planten zorgen dan voor kleur zonder dat het meteen een heel gedoe is om ze mooi te houden, want onze groene vingers zijn echt nog in ontwikkeling. En er moet echt wat gebeuren… Nu het gras flink snel groeit, oogt de tuin echt als een voetbalveld.

Als eerste ontdek ik de Hortensia… Die doet misschien wat oubollig aan, maar blijkt toch echt een verrassende plant te zijn. Als je ‘m als kamerplant krijgt – en hij begint daar zijn elegantie te verliezen – dan kun je ‘m vervolgens buiten een toekomst geven. Hortensia’s gedijen uitstekend op schaduwrijke plekken, geven prachtige bloemen en vullen de tuin mooi op. Kijk… dat zie ik wel zitten als aankleding van de plekken waar het zonnetje zich niet zo vaak laat zien. Je kunt daarbij kiezen voor allerlei kleuren en vormen, maar voor mij springen de Hortensia Libelle en Hortensia Mariesii Perfecta er echt uit. Zoek ze maar eens op, die hebben twee bloemen in een.

Aan de andere kan ik ook een Vlinderstruik kopen. Die zijn verkrijgbaar in verschillende paars en roze tinten; wat dan weer mooi matcht bij onze voortuin. En wat ik ook ontzettend leuk vind: ze zijn ontzettend geliefd bij vlinders. Die fladderende beestjes maken mij altijd zo vrolijk; een feest dus om die volop in je tuin te hebben. Ook voor de kleine man. Ik kan me namelijk herinneren dat ik het als kind geweldig vond om vlinders te spotten en dan zo stil te gaan staan dat ze op je hand kwamen zitten. Dat gun ik mijn zoontje ook. Ik lees dat deze plant echt bij ons past; hij is namelijk zeer onderhoudsvriendelijk en kan eenvoudig teruggesnoeid worden als hij te groot wordt; wat wil je nog meer? Hij gedijt het beste in de volle zon en half schaduw.

Wat mij ook leuk lijkt, is dat we ook wat fruitplanten een plekje geven. We hebben al een moestuintje, waarin ook onze appelboom staat. Maar aardbeienplantjes mogen ook niet ontbreken. Net als een frambozen-, blauwe bessen- of bramenstruik. Alleen is manlief hier nog niet helemaal voor te porren… Als ik nu zorg voor een ontwerp in combinatie met de vlinderstruik en hortensia, dan weet ik ‘m misschien wel te overtuigen.  

Foto van vlinder op een vlinderstruik van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 30, 2019 /