Madeleine McCann mysterie 26 mei op tv

Madeleine McCann mysterie wordt vanavond, 26 mei, om 22.00 uur op Investigation Discovery uitgezonden. Deze maand is het namelijk alweer 12 jaar geleden dat de Britse peuter verdween vanaf een Portugees resort. Al jaren wordt er over deze verdwijning gespeculeerd, maar nog steeds is er geen spoor van het meisje.

Nu ik zelf moeder ben, kijk ik toch anders naar deze zaak. Althans, ik betrek het meer op mezelf. Herkenbaar voor de meelezende moeders? Zou ik (of mijn partner) er mee instemmen om onze kleine man alleen te laten in de hotelkamer, terwijl je in een restaurant vlakbij gaat eten? Ja, ons mannetje slaapt ook door, maar je vergeeft het jezelf (en je partner) toch nooit als hem iets overkomt. Wij zorgen in dat geval echt voor een werkende babyphone verbinding. In het geval van Maddie, bleef zij samen met de tweeling in de slaapkamer. Haar ouders kwamen ieder half uur – dan vraag ik me af: zet je daar een wekker voor – kijken of alles nog in orde was. Moeder Kate ontdekte om 22.00 uur dat Maddie verdwenen was.

Het nieuws ging de hele wereld over en leidde tot een internationale zoektocht naar de bijna 4-jarige Maddie. Haar ouders Kate en Gerry kregen steun vanuit de hele wereld, van prominenten als schrijfster J.K. Rowling tot de Paus aan toe. Maar er kwam ook kritiek op hun nalatigheid als ouders die hun kinderen zo maar alleen lieten. Op een gegeven moment werden ze zelf als verdachte gezien; ze zouden het verhaal van de ontvoering gebruiken om een tragisch ongeluk te verdoezelen.

De tragische zaak van Madeleine McCann is omgeven door mysteries. Hoe kan een peuter zomaar verdwijnen van een resort zonder dat iemand het doorheeft? Wie was die man die gezien was door verschillende omstanders met een slapend kind op zijn arm? Hoe zat het met die foto’s die gemaakt werden van kinderen op het strand? En met die man die al drie dagen eerder gezien was bij het appartement van de McCanns en zich zeer verdacht gedroeg?

Maar als er sprake was van een ontvoering, waarom waren er dan alleen de vingerafdrukken van moeder Kate gevonden op het raam waardoor Maddie mogelijk ontvoerd zou zijn? Terwijl de rolluiken voor dat raam volgens de Portugese politie nooit van buiten geopend konden worden. En hoe kan het dat lijkhonden aansloegen in het appartement waar Maddie en haar ouders verbleven en in de huurauto die zij hadden gehuurd? Was er dan toch iets anders gebeurd dan een ontvoering?

Veel theorieën en verdachten zijn de afgelopen twaalf jaar al voorbijgekomen, maar tot een oplossing is het nog altijd niet gekomen. Zou ze nog in leven kunnen zijn? De documentaire The Madeleine McCann Mystery werpt een helder licht op deze duistere zaak. De makers hebben alle feiten op een rij gezet, laten bijzondere beelden zien en spreken mensen die bij de zaak waren betrokken.

The Madeleine McCann Mystery is op zondag 26 mei om 22:00 uur te zien bij Investigation Discovery. Op DPlay (de streamingsdienst van Discovery) is tevens Madeleine McCann: The Missing Pieces te zien, waarin wordt ingezoomd op de twee onorthodoxe pogingen die de ouders deden om Madeleine te vinden.

Meer over deze zaak:

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 26, 2019 /