Behang voor de babykamer of kinderkamer

Behang voor de babykamer of kinderkamer? Iets voor jou of gaat jouw voorkeur uit naar geschilderde muren? In ons vorige huis hadden we in alle slaapkamers behang; in ons nieuwe huis heeft de stukadoor het allemaal mooi glad opgeleverd en hebben we voor verf gekozen. Maar was dat wel de juiste keuze?

Goede basis

Als je zelf je huis bouwt, dan moet je over zoveel zaken nadenken. Onze focus lag daarbij op het creëren van een goede basis. In het ontwerp hebben we daar natuurlijk rekening mee gehouden. Schuine delen waren voor ons echt uit den boze, net als allerhande nisjes. Nee, het mocht lekker strak. Waarbij we qua inrichting veel aandacht hebben besteed aan de keuken, badkamer, vloer én een in het oog springende trap. Die laatste is echt de eyecatcher van ons huis.

Behang vs verf

De basis is goed, dus we kunnen qua stijl nog alle kanten op. Omdat onze meubels, inclusief onze slaapkamer en die van onze kleine man, allemaal nog goed zijn, besluiten we dat alles gewoon meegaat naar het nieuwe huis. Waar we in ons vorige huis het behang precies hebben uitgezocht bij onze meubels kiezen we nu voor stukwerk in combinatie met een neutrale kleur. Als de meubels dan toe zijn aan vernieuwing, dan kunnen we vervolgens de hele look van de kamer onder handen nemen. Wordt het ledikantje te klein, dan komt er een stoere jongenskamer met natuurlijk dito kinderbehang.

Eyecatcher

In ons vorige huis hebben we met behang echte eyecatchers gecreëerd. Zo hadden we in het trappengat een houten scheidingswand, die ervoor zorgde dat je alle leidingen niet zag lopen. Die hebben we gedemonteerd, en er een mooi behangetje tegenaan geplakt met een opvallende uitstraling. Omdat het van de begane grond langs de eerste verdieping zo naar zolder doorliep, zag het er echt heel gaaf uit.

Sfeer creëren

Op de slaapkamer hadden we juist voor een sfeervolle, rustige uitstraling gekozen. Waar geverfde muren gelijk zo clean zijn, creëerden we hier een luxe sfeertje. Daarbij hadden we bewust voor een kwaliteitsmerk gekozen, omdat dat dat een stuk fijner werkt en prachtig blijft zitten. Na bijna tien jaar hadden we er nog steeds plezier van. Het is dat we een nieuw huis gingen bouwen, maar anders had het er nu waarschijnlijk nog steeds tegenaan gezet.

Kinderkamer

Toen wij ons huis destijds kochten, zat ik nog volop in mijn twijfelfase. Dat één van de overtollige kamers een kinderkamer zou worden, konden we toen nog niet weten. Vandaar dat we voor een neutraal behangetje kozen. Op die manier konden we eenvoudig één wand uitkiezen, die net dat extraatje zou krijgen. Je hebt tegenwoordig de gaafste dessins, waardoor je het gevoel krijgt dat je in een andere wereld bent beland. Ik vind het persoonlijk te druk om dat bij alle muren te doen. Ik zou dus altijd adviseren om de kinderkamer een combinatie te laten zijn van een mooi dessin met een neutraal behang of neutrale kleur verf.

Snel variëren

Als ik om me heen kijk, dan zie ik dat veel ouders de kinderkamer regelmatig op de schop neemt. Eerst heb je een rustig babykamertje, daarna volgen de figuren die populair zijn bij peuters en al snel volgt er bij de komst van ‘het grote bed’ een hele nieuwe sfeer. Tja, en als ze dan wat ouder zijn, dan krijgt zoon- of dochterlief daarin natuurlijk ook steeds meer een eigen keuze. Kies je dan voor verf, dan kun je menig uur staan zwoegen. Want vaak kiezen de kids toch voor opvallende kleuren, die zich niet laten verdringen door één laagje verf. Dan ben je met behang toch sneller klaar. Even los stomen en je hebt weer een perfect ‘canvas’ voor een nieuwe sfeer.

Kleine picasso’s

Denk dat dit de angst van iedere ouder is: kinderen die stiften te pakken hebben gekregen en zich uitleven als kleine picasso’s. Zelfs met een autootje tegen de muur rijden, kan bij stukwerk al voor de nodige schade zorgen. Wat dat betreft, zit je met behang toch een stuk veiliger. Dat vormt toch een extra beschermlaagje voor de muur. Natuurlijk wil je dat niet in de woonkamer, maar als je hun stiften nu op hun eigen kamer opbergt dan is er niets aan de hand als ze op hun eigen behang loos gaan. Het is tenslotte hun kamer: kunnen ze blijvend van hun kunstwerken genieten.

Zoveel keuze

Wat verf betreft, kun je natuurlijk kiezen uit tal van kleuren. Kleuren die ook allemaal in behang verkrijgbaar zijn. Maar behang kent daarbij nog zoveel aanvullingen van strakke dessins, tot sprookjesfiguren en zelfs fotobehang. De keuze is ontzettend ruim. Ja, dan moet je kiezen uit meer dan drieduizend verschillende soorten, maar zo kies je ook echt wat bij jouw kindje past. De baby- of kinderkamer is toch zijn of haar thuis.

Foto kinderkamer met behang van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 20, 2019 /