Toet Toet auto’s komen ’s nachts tot leven

Toet Toet auto’s van Vtech komen ’s nachts tot leven. Zo klonk er zondagochtend om iets na half vijf opeens ‘stap maar in, ik ben Thijs, samen kunnen we op reis’ door onze hal. “Waar wil je graag heen? Ik breng je er heen. Klaar voor vertrek? Dit wordt echt te gek!” Nou, dat zag zoonlief wel zitten, dus die was op dit onmogelijke tijdstip meteen klaarwakker. Maar hoe kunnen die autootjes spontaan herrie beginnen te maken?

Uit het niets muziek

Ik besluit uit frustratie een oproepje in een Mama-Facebook-groep te plaatsen. En wat blijkt: ik ben niet de enige die op de meest willekeurige momenten opschrikt van de vrolijke autootjes van zoonlief die tot leven komen. Sterker nog er worden allemaal voorbeelden gegeven van speelgoed dat tot leven komt. Naast de Toet Toet auto’s, zijn het Zoef Zoef dieren, Thomas de Trein, VTech popje, Little Tikes keukentje, maar ook elektrische boekjes.

Batterij of trilling?

Waar het door komt, durft niemand met zekerheid te zeggen. Komt het misschien door een lichte trilling, waardoor ze denken dat er mee gespeeld wordt? Is het de druk die ander speelgoed op ze uitoefent als ze met z’n alleen in een bak liggen (waardoor het knopje klem zit)? Of is het een manier om aan te geven dat de batterijen bijna leeg zijn? Aan de andere kant heeft een moeder de schrik van haar leven gekregen toen er geluid uit speelgoed kwam dat al maanden lang kapot leek…

Inbrekers in huis?

De eerste keer dat zo’n Toet Toet autootje midden in de nacht begon te zingen, heb ik manlief wakker gemaakt, omdat ik dacht dat er inbrekers in huis waren. En ik ben niet de enige; meer moeders sturen hun vriend of man op avontuur om het mysterie op te lossen. Zelf dacht ik: hij stopt wel, dus ik bleef liggen. Had ik beter niet kunnen doen, want als ze eenmaal begonnen zijn, dan zingen ze enthousiast door. Mijn advies: ga er wel eventjes uit om ‘m uit te zetten. Ja, zelfs als je dan de hele speelgoed bak door moet zoeken naar da ene autootje dat aan staat. Als je geluk hebt, heb je het deuntje goed kunnen horen en weet je wie de dader is. Anders moet je ze dus een voor een na gaan.

Zo voorkom je spokende Toet Toet auto’s

Hoe je spokende Toet Toet auto’s voorkomt. Zet ze na het spelen direct uit (of doe dat iedere avond op een vast moment). Alleen is de collectie bij de meeste gezinnen al zo groot dat het onbegonnen werk lijkt. Zeker als ze tijdens het spelen in een grote bak worden gegooid. Je kunt ze daarnaast wel uitzetten, maar als jouw zoon- of dochterlief er in een onbewaakt ogenblik toch nog even mee speelt, dan schrik je toch. Of wat dacht je van de katten… Ja, er komt zelfs een voorbeeld voorbij waarbij die er mee aan de haal gingen.

Leerzaam speelgoed

Ben je er echt helemaal klaar mee, dan wordt de overstap naar hout speelgoed aangeraden. Of gewoon de batterijen er helemaal leeg. Dat gaat mij een stap te ver. Ik vind het speelgoed van Vtech juist door die interactie zo leuk. Het lijken irritante deuntjes als je ze tig keer op een dag hoort en ze je wakker maken, maar je kid(s) leren er ontzettend veel van. Luister maar eens goed naar de teksten.

Deel je ervaringen via onze Facebook-pagina.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 24, 2019 /