Als dertiger huis voor je ‘oude dag’ bouwen

Als dertiger een nieuw huis bouwen; dat betekent dat er ook over de ‘oude dag’ wordt nagedacht. Althans, in ons geval dan. We zien ons hier absoluut oud worden. In deze blog neem ik je dan ook mee in de zaken waar wij bij onze nieuwbouw op hebben gelet.

Ons droomhuis

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, hebben wij ons nieuwe huis zelf gebouwd. We hebben een kavel gekocht in een nieuwbouwwijk aan de rand van een gezellig, klein Brabants dorp. Binnen de kaders van de welstandscommissie hebben we een huis gebouwd dat helemaal voldoet aan ons beeld van ons droomhuis. Met een ruime woonkamer en leefkeuken, bijkeuken, toilet en garage op de begane grond. Vier gelijkwaardige (slaap)kamers, badkamer, toilet en voorraadkast op de eerste verdieping. Een ruime zolder én niet te vergeten een prachtige tuin. Een modern huis waar je op het eerste gezicht niet ziet dat we onze voorbereidingen voor onze ‘oude dag’ al hebben getroffen.

Voorbereidingen

Kijk bijvoorbeeld naar onze woonkamer. Daar hebben we nu een open zithoek. Die ruimte kunnen we eenvoudig tot een kamer ombouwen. Moet alleen een wandje, inclusief deur, geplaatst worden en je hebt een ruime slaapkamer op de begane grond. Zelfs voor de badkamer hoef je niet naar boven, want in de garage zijn voorzieningen getroffen, waardoor we daar eenvoudig een douche kunnen realiseren. We hebben nergens in huis drempels, dus ook met rollator of rolstoel kun je je hier fijn verplaatsen.

Boven slapen

En zelfs als we qua indeling niets willen veranderen, zijn wij klaar voor onze ‘oude dag’. We hebben namelijk gekozen voor een trap zonder rare bochten of hoekjes. Op die manier kan er dus een traplift geplaatst worden. En ja dan heb je ook nog genoeg ruimte om fijn de trap op of af te lopen als je gewoon nog mobiel bent. Want dat is natuurlijk wel zo fijn. Zo’n lift vinden kinderen fantastisch; zo weet ik van mijn lief. Zijn oma had er eentje, zodat ze gewoon op haar vertrouwde slaapkamer kon blijven slapen toen ze wat minder goed ter been werd. De kleinkinderen maakten er ook graag gebruik van als ze bij oma waren.

Domotica

En zo zijn er natuurlijk ook nog tal van hulpmiddelen voor ouderen, waarmee je het leven een stukje aangenamer maakt. Nu we beiden midden dertig zijn, maken we ons daar natuurlijk nog geen zorgen over. Nu zijn bewegingssensoren, waarmee de verlichting zowel in de hal als op de eerste verdieping aan gaan, een extra luxe. Terwijl ze dan natuurlijk noodzaak kunnen zijn. Wist je zelfs dat je met domotica kunt zien wanneer iemand een bepaalde kamer binnenkomt of verlaat. Wie weet hebben we dat later wel nodig, zodat ze ons in de gaten kunnen houden.

Foto van vrouw die droomt van droomhuis via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 22, 2019 /