Kinderfiets uitzoeken? Let hier op!

Kinderfiets uitzoeken? Ik heb de zaken op een rijtje gezet waar je het beste op kunt letten bij het maken van je keuze. Onze man (bijna 2,5) is alvast toe aan zijn eerste fietsje. Trots crosst hij op zijn stoere, zwarte jongensfiets met zijwieltjes door de tuin en over het pleintje waar we wonen. Maar nog liever gaat hij net als ‘de grote’ over het fietspad.

Dreumes

Het fietsavontuur van onze kleine man begon in november vorig jaar. Hij was toen 20 maanden en vond de driewieler van zijn neefje en nichtje al interessant. Via Marktplaats hebben we toen een smart trike gekocht. Dat is een driewieler met duwstang en speciale beugel en gordel, waardoor ook de kleinste kids netjes blijven zitten. De wieltjes kun je inklappen, zodat je als ouder zelf kunt duwen. Op zijn tweede verjaardag kon-ie er ook echt op fietsen. Daarnaast maakte ie ook al flink wat kilometertjes op zijn plastic loopfietsje.

Peuter

Al voor zijn tweede verjaardag verraste de kleine man ons. Manlief zette ‘m in een plaatselijke bouwmarkt voor de gein op de fietsjes die er stonden. En hup: zonder aarzelen ging-ie er vandoor op de 12” met zijwieltjes. Die trotse blik in zijn ogen zal ik nooit vergeten (helaas verpest ik dat in het filmpje met mijn continue ‘pas op, sturen’ geroep). We vonden het toen nog wat te vroeg voor een fiets en hebben een loopfiets aangeschaft, maar daar had en heeft hij tot nu toe geen enkele interesse in. Het mag dan goed voor de balans zijn: hij gaat liever al op zijn grote fiets die we via-via op de kop tikten. Door de zijwieltjes steeds iets hoger te zetten, zijn we ‘m nu verder aan het uitdagen.

Nieuw of tweedehands

Wat doe je als je kindje interesse in fietsen heeft. Ga je dan – zelfs als ze zo jong zijn – voor een nieuwe kinderfiets? Of kies je voor een tweedehands exemplaar. Omdat onze zoon qua lengte al tussen een 12-14 inch zit, hebben we gekozen om in eerste instantie voor tweedehands te gaan. Naar alle waarschijnlijkheid groeit hij zo snel uit de 12”, dat we dan binnen no-time weer een nieuwe fiets zouden moeten aanschaffen. Je wil toch dat je kind op een passende fiets rijdt.

Maat en onderdelen

De juiste maat is ook noodzakelijk. Een kinderfiets kun je niet op de groei kopen; je kind moet bij de trappers kunnen. Vervolgens stel je ‘m bij door het stuur en zadel wat hoger te zetten. Op die manier heb je ook langer plezier van een nieuwe fiets. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat verlichting, reflectoren en de gesloten kettingkast nog goed zijn. Bij de aanschaf van een fiets – ongeacht of deze nieuw of tweedehands is – let je verder op de afstand tussen de trapas en pedaal; je wil niet dat je kindje met opgetrokken knieën moet fietsen. Ook het zadel moet niet te groot zijn. De fiets niet te zwaar. En een hoge stang is ook af te raden; kinderen stappen vaak nog heel onhandig af.

Terugtraprem en versnellingen

Waar je voor de peuters en kleuters de ‘echte kinderfietsen’ hebt, daar worden het vervolgens steeds hippere, stoerdere exemplaren voor de grotere kids. Ik kan me ook nog herinneren dat ik als kind een terugtraprem echt ontzettend ouderwets vond en versnellingen die waren er ‘voor als je groot was’. Maar nu zie je ook op kinderfietsen al steeds meer handremmen en zelfs versnellingen. Dat is helemaal niet nodig. Het zegt namelijk niks over de kwaliteit van de fiets.

Zadel en stuur afstellen

Hoe je weet of je de juiste maat fiets hebt? Als kinderen net kunnen fietsen, is het belangrijk dat ze de voeten plat op de grond kunnen zetten. Rijden ze vol vertrouwen hun rondjes, dan moet je net met je tenen bij de grond kunnen. De Fietsersbond adviseert dan 1,08 ker de binnenbeenlengte. Om te trappen hoef je dan je been niet helemaal te strekken; wat wel zo aangenaam fietst. Het stuur van een kinderfiets zet je vrij hoog, zodat ze echt goed recht zitten. Pas je de zadelhoogte aan, dan pas je ook altijd de stuurhoogte aan. De houding moet goed blijven.

Naar de brugklas

Als kind kan ik mij twee momenten herinneren waarop ik een nieuwe fiets kreeg. Dat was toen ik mijn heilige communie deed en vervolgens voor dat ik naar de brugklas ging. In dat laatste geval werden je snelbinders direct op de proef gesteld en was een ‘spin’ een must. Tegenwoordig moet je als brugklasser een rekje hebben. Daar kun je dan je tas gewoon op zetten, zonder gehannes met snelbinders die niet over je boekentas heen willen (of knappen op het moment dat het bijna gelukt is).

Foto van blij meisje, moeder en kinderfietsje via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 21, 2019 /