Huurhuis zoeken voor je nieuwe gezin

Komt bij jullie het eerste kindje er aan? Of misschien wel al de tweede, derde of vierde? Denk je dat het allemaal een beetje krap gaat worden in huis nu? Of woon je in het centrum en ben je meer op zoek naar een rustigere, ruimere wijk? Geen zorgen, hier vindt je allerlei tips en tricks om op zoek te gaan naar een huurwoning die past bij de gezinsuitbreiding. Denk bijvoorbeeld aan kindvriendelijke buurten, het aantal kamers en sportfaciliteiten en basisscholen in de buurt. En dan moet je ook nog eens denken aan de veiligheidsmaatregelen in een huurhuis, zoals stopcontacten en trappen. Geen zorgen, dat komt allemaal in orde als je rekening houdt met de volgende zaken.

Kindvriendelijke buurten

Grote kans dat je in de stad of dorp wil blijven wonen waar je al bekend bent met de mensen, faciliteiten en buurten. Aan de hand van je eigen kennis kan je dus al bepaalde keuzes afwegen. Je weet dan bijvoorbeeld waar basisscholen gevestigd zijn, waar er sportveldjes zijn en waar er veel speeltuinen of speelplekken zijn. Toch kan het handig zijn om jezelf van wat extra informatie te voorzien. Misschien ontdek je toch weer nieuwe dingen of bevestig je je keuze van een bepaalde buurt alleen maar meer. Zeker voor mensen die juist wel naar een andere stad of een ander dorp willen verhuizen kan het geen kwaad om op zoek te gaan naar informatie over de buurten. Als je eenmaal een huis gaat huren, wil je toch wel gelijk op de goede plek zitten. Hoe kom je er nou achter welke buurt voor mij weggelegd is?

Het is niet zo moeilijk. Negen van de tien keer kan je heel veel informatie vinden over de buurten op de website van de gemeente waar je wilt gaan wonen. Je kan er allerlei cijfers en statistieken vinden over demografische gegevens en aantal faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan etniciteit, gemiddelde leeftijd, aantal basisscholen en wat voor type basisscholen (openbaar, katholiek, protestants).  Ook vindt je er beschrijvingen van buurtbewoners over de sfeer en type mensen in buurt. Als er bijvoorbeeld veel aandacht is voor openbaar groen of voor een ‘ons-kent-ons’ gemeenschap, wordt dat meestal wel vermeld op de website.

Grootte van het huis

Voor gezinsuitbreiding maakt niet uit of je nou gaat voor een tussenwoning, twee-onder-een-kap of een vrijstaande villa, het gaat er om hoe het er vanbinnen uitziet. Naast een kindvriendelijke omgeving en genoeg faciliteiten is het belangrijk om je huis te voorzien van een bepaald aantal kamers. Ik kan me voorstellen dat je het liefst voor elk kindje een aparte slaapkamer wilt hebben. Ook is het misschien fijn om nog ruimte te hebben om eventueel thuis te kunnen werken of om de was en de strijk te doen. Je moet voor jezelf nagaan wat je verlangens zijn en wat je eisen zijn. Ga voor jezelf ook goed na of je het gezin nog veel gaat uitbreiden. Stel dat je eerste baby op komst is, maar nog wel graag 1 of 2 kinderen zou willen, is het verstandig om voor een huis te gaan met meer kamers dan dat je op dat moment daadwerkelijk nodig hebt. Gelukkig wordt er genoeg informatie verschaft over huurwoningen, zodat je weet over hoeveel kamers een bepaald huis beschikt en hoe groot die kamers dan zijn.

Veiligheidsmaatregelen

Baby’s, peuters en kleuters ontdekken de wereld elke dag stapje voor stapje. Voor je het weet kruipen ze het hele huis door en stoppen ze alles wat los en vast zit in hun mond. Daarna kunnen ze ineens lopen of (nog erger) rennen en stoten ze met hun hoofd tegen tafels en kasten aan. Er zijn dus een aantal dingen in huis die je kindproof moet maken. Als een huis veel lage stopcontacten heeft of een steile trap is dat inderdaad niet heel veilig voor kleine kinderen, maar zeker geen reden om het huis toch niet te gaan huren. Er zijn namelijk veel handige producten die jouw huis kindveilig maken.

Voor de trappen is het eigenlijk in alle gevallen aan te raden om een goedgekeurde trappenhek aan te schaffen, zowel onderaan als bovenaan de trap. Het maakt hierbij eigenlijk niet eens uit of je een steile wenteltrap of een trap met vloerbedekking, een trappenhek is in alle gevallen geen slecht idee. Verder heb je nog het probleem met stopcontacten, zeker als ze laag zich laag bij de vloer bevinden. In stopcontacten kan je stoppers steken, waardoor baby’s niet met er in kunnen prikken of aan de stopcontacten kunnen sabbelen. Deze stopper zijn over het algemeen erg goedkoop. Ook kan je ervoor kiezen om kinderveilige wandcontactdoos te gebruiken. Dit is een afdekplaat die alleen opzij gaat als je een stekker in stopt (en dus beide openingen tegelijk ingedrukt worden).

De trap en de stopcontacten zitten inbegrepen in het huis, verder zijn er nog allerlei dingen die je kunt ondernemen om je huis zo veilig mogelijk te maken. Denk aan het plaatsen van hoekbeschermers aan scherpe hoeken van tafels en kasten. Zorg er verder voor dat scherpe voorwerpen, medicijnen en schoonmaakproducten hoog in de kast liggen. Ook in de tuin is het blijven uitkijken, bijvoorbeeld voor scherpe hekken en de buitenstroomvoorziening.

Zo te horen is er veel om op te letten bij het zoeken van een nieuwe woning en het creëren van een kindvriendelijke huis. Door deze tips in je achterhoofd te houden, komt de zoektocht helemaal in orde.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 14, 2020 /