Onzeker nu je net mama bent?

Ben je onzeker nu je net mama bent geworden? Twijfel je of je wel de juiste keuze hebt gemaakt? Vraag je jezelf af of je een goede moeder kunt zijn. Ho stop! Het is niet gek dat je moet wennen aan deze nieuwe wereld. En vergeet niet dat ook de hormonen nog steeds flink aanwezig zijn in jouw lichaam. Je hoeft dus echt niet zo hard voor jezelf te zijn. Gelukkig is er online ook veel informatie te vinden voor nieuwbakken ouders, bijvoorbeeld bij Mamapagina.com.

Onzekerheid

Die onzekerheid is voor mij ook heel herkenbaar hoor. Als je net als ik tijdens kraambezoekjes steeds maar weer terecht wordt gewezen, omdat het hoofdje niet goed ligt of die fles net anders moet, dan denk je vooraf echt dat het niet gaat lukken. Dan mijn twijfels er nog bovenop of ik überhaupt wel moeder wilde worden, omdat de rammelende eierstokken mijn lijf voorbij zijn gegaan. Dat maakt het geen ideale combinatie.

Kraamhulp

Toch verdween het gevoel dat ik het ‘niet zou kunnen’ eigenlijk al de eerste dagen. Dat heb ik absoluut aan onze kraamhulp te danken. Want waar mijn man al heel relaxt met de kleine man omging, daar vertelde de kraamhulp mij gewoon uitgebreid wat ik het beste kon doen. Ze deed het voor en gaf mij vervolgens de ruimte om het zelf te ervaren. Tip voor de dames die op dit moment zwanger – en onzeker – zijn; geef dit meteen aan bij jouw kraamhulp (in mijn geval deed ik dat al bij het kennismakingsgesprek met de kraamhulporganisatie). Voel je je als je kindje er is niet ondersteund door jouw hulp, neem dan terug contact op. Misschien is er wel een andere kraamhulp die haar diensten kan overnemen.

Allemaal fases

En ja, er volgen na de geboorte allerlei fases. Ontroostbare huilbuien, nachtenlang spoken tot aan de momenten dat het flesje met geen mogelijkheid leeg wordt gedronken (en zeker met deze temperaturen kun je daar flink onzeker van worden). Weet dat het fases zijn; dat er vaak ook een verklaring voor is. Probeer zo rustig mogelijk te blijven, want dat heb ik wel geleerd: straal jezelf rust uit, dan heeft dat echt positief effect.  

Sprongetjes

Baby’s maken allerlei sprongetjes door. Ja, het sprongetjes-fenomeen wordt door sommigen als onzin bestempeld, maar wij konden er de klok bijna op gelijk zetten. Een regeldag als je baby 6 weken oud is? Juist, die van ons had ‘m.

Laat je niet gek maken

En heb je als je baby zeven weken oud is het gevoel dat je nu toch wel wat zekerder mag zijn. Die kleine is tenslotte al bijna twee maanden. Doe dan nog even kalm. Het is echt niet gek dat je onzeker bent. Al die fases waar je nu doorheen gaat, maak je tenslotte voor het eerst mee. Dat doe je op jouw manier. Daar mag een ander wat van vinden, maar uiteindelijk doe jij het op de manier die bij jou past. Laat je niet gek maken.

Blijft alert

Heb je het gevoel dat je echt jezelf niet meer bent. En ben je heel somber, misschien zelfs depressief gestemd? Wees daar dan ook eerlijk over naar je partner en je omgeving. Blijf alert, zodat je hulp kunt zoeken als je het idee hebt dat je een postnatale depressie hebt. Ook hier hoef je je niet bezwaard over te voelen. Spreek het uit. Je bent namelijk niet de enige moeder die dit overkomt; 10-15 % van de moeders krijgt te maken met een postnatale depressie.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 21, 2020 /