5 handige tips voor fietsen met de kids

Fietsen met de kinderen is leuk, gezond én leerzaam! Hieronder geven we je vijf handige tips om alles goed en veilig te laten verlopen.

1. Zorg voor een degelijke fiets voor je kind

Een goede fiets van het juiste formaat is essentieel. Het maakt het verschil of je kind met plezier op zijn of haar tweewielertje stap, of juist niet. Vergeet niet dat je kind een stuk harder moet trappen dan jij om dezelfde afstand af te leggen, simpelweg doordat de wielen een stuk kleiner zijn. Een fiets die te klein of te groot is, is dus echt niet fijn! Natuurlijk zorg je er ook voor dat de remmen, verlichting en banden in goede conditie zijn en een fijn zadel is ook erg prettig.

2. Bespreek verkeersregels

Regelmatig samen fietstochten maken, is een ideale manier om je kind te leren veilig deel te nemen aan het verkeer. Het is slim om vaste routes, bijvoorbeeld naar school, eens goed te bekijken. Zo kun je op voorhand met je kind bespreken wat jullie onderweg zullen tegenkomen aan verkeerslichten, kruisingen en dergelijke. Daarbij vertel je ook wat de regels zijn. Zo weet je kind al voor jullie vertrekken waar het rekening mee moet houden en waar het op moet letten. Je kunt dit uiteraard ook doen bij incidentele fietstochten.

3. Wetenswaardigheden en bezienswaardigheden onderweg

Gaan jullie een dagje fietsen met de kinderen, kies dan een route die niet te lang is en waar veel afwisseling is. Het is een erg leuk idee om van te voren te bekijken welke bezienswaardigheden en ‘landmarks’ jullie onderweg tegen zullen komen. Je kunt er zelfs foto’s van maken en aan je kind laten zien. Hij/zij kan dan onderweg naar zo’n punt uitkijken, als een soort ontdekkingstocht. Wanneer je dan ook nog wat meer informatie geeft over die plek (geschiedenis, geografisch en dergelijke) maak je er helemaal een leuke en leerzame tocht van! Plan ook voldoende pauzes in voor een picknick, wat te drinken of even te spelen en rond te kijken.

4. Pas je tempo aan

Of je nu je dagelijkse route naar school fietst, of een dagtocht in de omgeving maakt, het is erg belangrijk dat je het tempo aan je kind aanpast. Zoals gezegd, moet je kind sneller trappen dan jij. Wanneer het continu zijn best moet doen om je bij te kunnen houden, is het fietsen al snel niet meer leuk. Ga dus wat langzamer dan wanneer je alleen zou fietsen. Laat je kind, vooral op smalle stukken, voorop fietsen. Daarmee pas je automatisch je tempo al aan en zo kun je je kind goed in de gaten houden.

5. Een goed slot is onmisbaar

Natuurlijk wil je niet dat de fiets van je zoon of dochter is verdwenen na een dagje school of een leuke speelpauze tijdens een fietstochtje. Daarom is het geen overbodige luxe om te zorgen voor een goed fietsslot. Gebruik één of twee sloten met ART-2 keurmerk en zet de fiets op een goed verlichte plek die in het zicht ligt.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 15, 2020 /