4 tips voor het stimuleren van zelfredzaamheid van je kind

Bij het opvoeden van je kind is het aanleren van zelfstandigheid enorm belangrijk. Zelfstandigheid geeft een kindje zelfvertrouwen en een groot gevoel van eigenwaarde. Hoewel ieder kind volgens een eigen tempo groeit en leert, kun je als ouder zeker hier en daar helpen. Zo kun je de groeimindset van je kind stimuleren en is er een aantal tips dat je op kunt volgen om de zelfstandigheid van je kleine te stimuleren. In dit artikel lees je daarom vier eenvoudige tips voor dit onderwerp in de opvoeding van je kind.

Geef je kind altijd het goede voorbeeld

Het stimuleren van zelfstandigheid bij kinderen begint al bij jezelf. Het is van groot belang om zelf het goede voorbeeld te vinden. Tijdens het groeiproces van je kind ben jij namelijk het voorbeeld en vaak zijn of haar enige constante belevingswereld. Neem je kind daarom aan de hand mee bij het leren van nieuwe dingen en processen. Wees hierin een voorbeeld: laat een bepaalde handeling zien en laat je kindje het nadoen. Volg hierbij de volgende stappen:

  • Doe een bepaalde handeling voor.
  • Doe dezelfde handeling samen nog een keer.
  • Laat je kindje de handeling zelf proberen.
  • Gelukt? Vanaf dat moment kan je kind die handeling helemaal zelf.

Dit kan voor verschillende dingen in de opvoeding gelden. Leer je kind om zelf een jas aan te trekken met behulp van bovenstaande opsomming. Of ga aan de slag met zelfstandig eten en drinken.

Zorg voor een omgeving met uitdaging

Wat ook belangrijk is, is om voor een educatieve leefomgeving te zorgen. Dat betekent heus niet dat je je huis helemaal moet ombouwen, maar dat je wel erop kunt letten dat er voldoende te leren en te beleven is in de woning. Een kind leert door te spelen en spelen is weer belangrijk voor de zelfredzaamheid van een kleine. Zorg daarom dat er genoeg uitdagend materiaal te vinden is in en rondom het huis. Op die manier leert je kind om met verschillende situaties om te gaan en om zelfstandig te spelen.

Kies hierbij voor speelgoed voor verschillende niveau’s waarin je een duidelijk evenwicht zoekt. Het moet niet te moeilijk zijn, maar ook zeker niet te eenvoudig. Te moeilijke opdrachten of te lastig speelgoed kan voor frustratie zorgen. Is de speelomgeving echter te gemakkelijk? In dat geval kan je kindje zich gaan vervelen. Ook dat kan uiteindelijk zorgen voor frustratie.

Geef (gemakkelijke) opdrachten voor de ontwikkeling van je kind

Bij bovenstaande stappen kun je heel eenvoudig opdrachten toevoegen om op die manier de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Laat je kind bijvoorbeeld zelf eten of zelf een boterham smeren. Hierbij kun je het stappenplan dat hierboven staat gebruiken, zodat je eerst zelf het goede voorbeeld geeft. Dit geldt ook voor andere opdrachten, zoals het zelfstandig aantrekken van de jas, het vasthouden van een drinkbeker en andere eenvoudige taken.

Naarmate een kindje ouder wordt, zul je zien dat hij of zij het best leuk vindt om papa en mama te helpen. Geef de ontwikkeling een boost met kleine huishoudelijke taken, zoals het afruimen van de tafel of het helpen bij het stofzuigen. Er komt uiteindelijk een leeftijd waarop kinderen iets minder gaan helpen. Zodra je kind in de puberteit komt, kun je hem of haar lokken door klusjes te doen voor een zakcentje. Op die manier leert hij of zij om zelf geld te verdienen en om om te gaan met dat geld.

Zorg voor complimenten en wees genereus

Zoals het bij ieder mens geldt, wordt óók een kind blijer wanneer hij of zij af en toe een compliment krijgt. Er zijn talloze complimenten die het zelfvertrouwen van je kind versterken. Hierbij geldt overigens wel dat je niet moet overdrijven. Niet omdat je kind het niet goed doet, maar meer omdat hij of zij twijfels kan krijgen wanneer er een keer geen compliment volgt op iets wat er gedaan is. Zorg daarom voor een goede balans waarin je genereus bent met complimenten maar niet constant je kind de hemel in prijst.

Wees hierbij ook altijd eerlijk, het liefst op een vriendelijke manier. Is iets niet helemaal goed gegaan? Dan kan je kindje er alleen maar van leren wanneer je dit wel gewoon vertelt. Op die manier leert je kind om om te gaan met feedback, wat heel goed bijdraagt aan zelfstandig zijn. Het is alleen maar mooi meegenomen wanneer hij of zij later óók goed om kan gaan met kritiek en feedback gaat zien als een aanvulling op de eigen ontwikkeling.

Ben jij je ook bewust van de zelfstandigheid van je kind in jouw opvoeding?

Twijfel jij over je kinderwens?

september 18, 2020 /