Hutspot: van de basis tot meest verrassende recept

Hutspot… het is zo’n gerecht, waar niet iedereen meteen om staat te springen. Peestamp – zoals wij het altijd noemden thuis – stond ook echt niet in mijn favorietenlijstje toen ik klein was. Gelukkig is mijn lief een enthousiaste hobbykok, die mij in de loop der jaren veel gerechten heeft doen ontdekken. Zo staan in de winter hier dus ook steeds vaker stamppotten, zoals hutspot op het programma.

Hutspot basis

En wist je dat je zelfs met wortelstamppot of peen en uien – zoals het gerecht ook wel wordt genoemd – ook vele kanten op kunt. Wil jij ook zelf hutspot maken?  Laten we dan starten met de basis. Dat zijn natuurlijk de aardappelen, wortelen en uien. Voor vier personen heb je 1 kilo aardappelen, 1 kilo winterwortelen en 3 uien nodig. Aardappelen en wortelen snij je op stukken, de uien in halve ringen. In twintig minuten kun je dit gaar koken en stampen. De één houdt daarbij van grove stukken, de ander van wat fijner. Dat bepaal je zelf.

Vlees bij wortelstamppot

Qua vlees kun je er dan voor kiezen om bijvoorbeeld runderlappen te stoven. Voeg daar een uitje en 2 laurierblaadjes bij voor de smaak. Maar je kunt ook kiezen voor rookworst of spekjes. Of wat dacht je van tofu of vegetarische balletjes. Je kunt hierin eindeloos variëren. Bij onze kleine man valt (rook)worst altijd goed in de smaak. Dan ga ik dus niet in de weer met runderlappen. De rookworst kun je zelfs de laatste minuten meekoken (voor het stampen), waardoor je met 20-30 minuten dit gerecht op tafel kunt hebben.

Meer groenten

Daarnaast zijn er online ook veel recepten te vinden voor mensen die extra groenten door hun hutspot doen. Daar ben ik zelf niet zo’n fan van, want dan is het toch geen peen en uien meer. Wat er zoals gecombineerd wordt? Denk aan bruine bonen, romaine sla, maar ook prei. Wat ik zelf wel een smakelijke toevoeging vind. En dan niet in de vorm van groenten, maar gewoon als extraatje: mosterd door het geheel.

Hutspotwafels

Maar het kan natuurlijk ook veel spannender. Wat dacht je van hutspotwafels? Dan zorg je voor een basis hutspot, die je heel fijn stampt. Daar doe je melk, eieren, kaas, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel bij. Snufje zout en peper. Het geheel goed mengen en bakken maar. Op die manier krijg je volgens mij iedereen – zelfs een kritische peuter – aan de hutspot.

Verrassende peestamp

Wat voor verrassende recepten ik nog meer tegen ben gekomen in mijn zoektocht naar de origineelste ideeën voor wortelstamppot? Nou, wat denk je van een hutspotcrumble of gecombineerd met een uitsmijter met kaas. En als je durft te combineren met kruiden, dan kun je er sowieso je eigen verrassende draai aan geven. Ik ben benieuwd hoe jij de hutspot serveert.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 28, 2020 /