Aangename temperatuur in iedere kamer met kachel

Heb jij ook één van de slaapkamers in je huis omgetoverd tot werkplek? Of zit je nu te koukleumen op een slecht geïsoleerde zolder? Ik voel met je mee… Hier zitten we vooral in sweaters te werken, omdat we de ruimtes anders echt niet warm krijgen. Tijd dus om eens naar een elektrische kachel te kijken.

Ander klimaat in slaapkamer

Nu denk je misschien ‘hoezo kunnen jullie de werkkamers niet warm krijgen; jullie wonen net in een nieuw huis’. Ja, daar heb je natuurlijk wel een terecht punt. Maar de kamers waar wij nu werken, zijn natuurlijk in basis niet bedoeld om een permanente werkplek in te hebben. Nee, het zijn slaapkamers (of beter gezegd: logeerkamers – maar logeetjes zijn in deze tijd natuurlijk ook uit den boze…). In een slaapkamer wil je het niet te warm hebben. Een temperatuur van 18 graden is ideaal. En dat is het hier ook. Ja, ik kan de verwarming wel aanzetten, maar pas als ik ‘m naar 23 draai, dan wordt het aangenaam. Met een elektrische- of keramische kachel moeten we dat wel op kunnen lossen. Het is daarnaast ook aangenaam voor manlief als hij weer eens een klusje in de garage heeft.

Keramische vs elektrische kachels

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen keramische- en elektrische kachels. Nou de keramische (die je ook al vanaf 24,95 euro in huis hebt) zijn moderne energiezuinige kachels waarvan het element niet zo warm wordt als bij de normale elektrische kachels. Dat maakt ze een stuk veiliger. Zeker als je kinderen of huisdieren in huis hebt. Als je ‘m per ongeluk aanstoot, verbrand je je namelijk minder snel aan zo’n kachel. Ook warmt een keramische kachel net als een ventilatorkachel de ruimte snel op, omdat dit type kachel ook voorzien is van een ventilator.

Bijverwarming

Hoe dat zit met een elektrische kachel? Nou, die zijn dus zeer geschikt als bijverwarming. Denk dan als extra warmtebron in huis tijdens de winter, maar ook als je lekker in de schuur aan het klussen bent. Je kunt hiermee de ruimte snel en milieuvriendelijk verwarmen. Doordat de kacheltjes eenvoudig te verplaatsen zijn, kun je iedere ruimte afzonderlijk verwarmen. De temperatuur is hierbij eenvoudig te reguleren. Wist je dat je zelfs al ventilatorkachels hebt vanaf 11,95 euro. Een bedrag waarvoor je toch echt niet in de kou blijft zitten. En het mooie is, is dat als het weer warmen wordt in huis dat je het kacheltje gewoon veilig kunt opbergen op zolder.

Koelen in de zomer?

Voordeel van ventilatorkachels is dat ze vaak ook een koude-licht stand hebben. Ideaal dus als het in de zomer weer té warm wordt. Dan kun je ‘m gebruiken voor verkoeling. Niet alleen thuis, maar je kunt ‘m bijvoorbeeld ook meenemen naar de camping. Wij hebben hier uiteindelijk zelf niet voor gekozen. Ventilatorkachels hebben namelijk als nadeel dat ze een relatief hard geluid produceren als je de kachel in gebruik hebt. En dat is niet ideaal als je de hele dag in online meetings en telefoongesprekken zitten. Of in mijn geval: als ik me moet concentreren op een blog. Dan kan ik namelijk geen geluid om me heen verdragen. Ik wil dan alleen het gerammel van mijn toetsenbord horen. Dat motiveert om weer een tandje bij te zetten.

Convectorkachel

Ja, als je je dan gaat verdiepen in de wereld van de kachels dan kom je de ene na de andere benaming tegen. Wij zijn uiteindelijk dus zelf bij een elektrische convector kachel uitgekomen. Die hebben als voordeel dat ze stil in gebruik zijn en ze zijn geschikt om ruimtes langdurig te verwarmen. Wij hebben zelf voor een eenvoudig exemplaar gekozen van een paar tientjes, maar voor 75,- euro heb je er bijvoorbeeld eentje die er stijlvol uitziet en zelfs een 24-uurs timer heeft. Zo kun je de ruimte vooraf al verwarmen. Je kunt met de thermosstaat zelfs de temperatuur veranderen. Ideaal!

Waar let je op bij aankoop elektrische kachel?

Wil je er deze winter ook warmpjes bij zitten en is een extra kacheltje nodig? Let dan bij de aankoop van een elektrische kachel op de volgende zaken. Weet hoe groot de ruimte is die je wil verwarmen en check dus of de desbetreffende kachel dit ook aan kan. Let daarbij ook op voor welke ruimtes hij geschikt is. Voor extra verwarming in een badkamer heb je weer een ander type kachel nodig dan bijvoorbeeld voor een studeerkamer of kantoor. Let op het volume; zeker als je ‘m in een slaapkamer of kantoor ruimte wil gebruiken. En check of de beveiliging op orde is. Denk bijvoorbeeld aan of-ie vanzelf uitschakelt als het te warm wordt of als ie omvalt. Maar ook dat kinderen of huisdieren zich er niet aan kunnen verbranden. Veiligheid voor alles tenslotte.

december 22, 2020 /