Rekening openen voor je kind en belastingvrij schenken

Hoe belangrijk is het openen van een kinderrekening? Het is goed je kind wegwijs te maken in de wereld van geld. Wat kan je kind doen met zijn zakgeld? En hoe werkt sparen bijvoorbeeld? Wij duiken er verder in…

Een kinderrekening is meestal gratis en het is cool voor jouw kind om z’n eigen bankpas te hebben. Je mag als ouder natuurlijk meekijken. Bij sommige banken kun jij bepalen wat je kind wel mag en niet mag. De mogelijkheden en de leeftijd waarop je kind een rekening kan openen, verschillen per bank.

Zijn alle kinderrekeningen gratis?

Kinderrekeningen zijn gratis, maar er kunnen door sommige banken wél kosten in rekening gebracht worden, bijvoorbeeld:

  • Stortingskosten 
  • Kosten voor papieren afschriften 
  • Kosten voor overschrijvingskaarten

Bij sommige banken mag je 6 tot 12 keer gratis storten, bij anderen mag je juist weer géén contant geld storten.

Contant geld storten

Meestal krijgen onze kinderen hun zakgeld contant, zo ook geld voor hun rapport of verjaardag. Het is – zoals we hierboven al hebben gelezen – helaas niet altijd gratis om contant geld te storten. 

Er mag bij de meeste banken wel geld overgeschreven worden, maar niet zomaar vanaf alle leeftijden. 

Wanneer wordt een kinderrekening beëindigd?

Wanneer je kind de eindleeftijd voor de kinderrekening bereikt, zal de bank deze automatisch omzetten in een jongeren-, studenten- of volwassenen rekening.

Aan een betaalrekening voor volwassenen zijn altijd kosten verbonden. 

Vergelijk bankrekeningen – samen met je kind – om zo te kunnen begrijpen welke bankrekening voor hem of haar het meest geschikt is.

Voor studenten en jongeren is een bankrekening meestal gratis. Voor extra’s als geld opnemen buiten de eurolanden, worden wel kosten in rekening gebracht.

Kan ik belastingvrij schenken aan mijn kind?

Geld schenken aan je kind is niet zo moeilijk, maar belastingvrij schenken is een ander liedje. We moeten echter wel de fiscale grenzen in de gaten houden, anders klopt de fiscus bij ons aan. 

In 2021 mogen ouders maximaal €6.604 onbelast schenken aan ieder kind. Dit bedrag geldt wel voor beide ouders samen, ook wanneer deze gescheiden zijn. 

Grootouders mogen hun kleinkinderen maximaal €3.244 belastingvrij schenken. Als de opgetelde schenkingen aan een kleinkind in 2021 boven dit bedrag uitkomen, dan moet er – je raad het al – minstens 18% aan de Belastingdienst betaald worden.

Aan kinderen van 18 tot 40 jaar mag eenmalig maximaal €26.881 onbelast geschonken worden. 

Wat nog meer mogelijk is qua schenkingen voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar is:

  • Ouders en grootouders mogen maximaal €105.302 schenken aan hun (klein)kind, zonder dat er schenkbelasting betaald hoeft te worden. Maar, dat moet gebruikt worden voor de koop, aflossing of verbouwing van een huis.
  • Ouders mogen schenken voor een studie – €55.996 maximaal –  als dat bedrag wordt gebruikt voor een studie die minstens €20.000 per jaar kost. Het kind mag dit geld echter niet gebruiken om een studieschuld mee af te lossen.

Let op: Als een schenking groter is dan de toegestane vrijstelling, dan wordt het meerdere belast met maximaal 20%.

Conclusie

Wij vinden het een goed idee om een kinderrekening te openen, het is niet alleen erg leerzaam voor het kind, maar ook handig als er eventuele schenkingen worden gedaan door wellicht ouders of opa’s en oma’s. Zo staat het geld ‘veilig’ op de eigen rekening van het kind.

Ook als deze rekening overgaat in een jongerenrekening, is dat prima. Let alleen op wanneer de rekening – vaak automatisch – in een volwassen rekening overgaat; dan zijn er altijd kosten aan verbonden. Ons advies is nogmaals: vergelijk diverse bankrekeningen!

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 19, 2021 /