Risico op trombose door gebruik de pil stijgt met leeftijd vrouw

Het risico op trombose voor vrouwen boven de 35 die de pil slikken, loopt op tot 1 op 333. Internist-hematoloog Karina Meijer van het Groningen UMC luidt de noodklok. Zij vindt dat vrouwen die ouder dan 35 jaar zijn, hun pilgebruik moeten heroverwegen.

Risico op trombose voor vrouwen

Veel vrouwen weten niet dat het risico op trombose met de leeftijd stijgt en het gebruik van de pil dit risico verdrievoudigt. “Vrouwen zouden wanneer ze de 35 gepasseerd zijn de pil samen met hun huisarts moeten heroverwegen. Er zijn namelijk heel veel goede alternatieven met minder risico’s”, aldus Karina Meijer in het AVROTROS-consumentenprogramma Radar. Natuurlijk kun je dan denken aan condooms, maar er is meer op dit vlak mogelijk.

Na 35ste 1 op 333 trombose door pil

Meijer legt uit dat het risico op trombose voor vrouwen door de jaren heen oploopt tot 1 op 1.000. Hoe ouder een vrouw is, hoe groter de kans op trombose. Door het gebruik van de pil verdrievoudigt dit, wat resulteert dat het risico voor pilgebruiksters na hun 35ste oploopt tot 1 op 333. Het is volgens haar van belang dat meer vrouwen hiervan op de hoogte zijn, want het risico is simpelweg vermijdbaar. 

Huisartsen kennen risico al jaren

Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl legt uit dat er vier verschillende soorten generatiepillen zijn en dat vooral de twee laatste generaties pillen zorgen voor een extra verhoogde kans op trombose. “Het is eigenlijk al een decennium lang bij huisartsen bekend dat deze pillen zorgen voor een nog hoger risico op trombose maar alsnog worden ze nog steeds meegegeven.” Volgens Bijl moeten vrouwen die deze pillen meekrijgen, kritisch zijn en zich goed laten informeren.

Veel vrouwen slikken de pil jarenlang

Ondanks dat deze cijfers bekend zijn, slikken nog veel vrouwen boven de 35 jaar de anticonceptiepil. Zo blijkt uit een enquête die Radar heeft uitgevoerd. Van de 6447 vrouwen die de enquête invulden slikt 45 procent al meer dan twintig jaar of langer de pil. Zo’n 20 procent van hen slikken pillen van de laatste twee generaties die nog een extra risico vormen.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 27, 2021 /