Ongedierte in huis – hoe kun je dat voorkomen?

Ongedierte in huis; alleen van de gedachte alleen al krijg ik de kriebels. Als ik beelden op tv zie van wat je voor ongenode gasten je allemaal over de vloer kunt krijgen, vraag ik me alleen maar af hoe het zover kan komen. En nog belangrijker: hoe kun je ongedierte in huis eigenlijk voorkomen.

Houtworm

Helaas weet ik inmiddels dat dat bij een bestaand huis wat je koopt of huurt niet altijd even makkelijk is. Dan krijg je de gasten er gratis bij. Zo hebben we voor de bouw van ons nieuwe huis tijdelijk een oudere woning gehuurd. Op onze nachtkastjes ontdekten we al snel een vreemd soort stof. Het bleek boormeel te zijn. Of te wel het zaagsel dat actieve houtwormen achterlaten als ze gaatjes maken. Die vriendelijke beesten hadden zich namelijk in het houten plafond verschanst… De huurbaas moest dus de houtworm bestrijden.

Muizen

Toch is het niet de eerste keer dat we te maken hebben met ongenode gasten. In ons eerste huis hebben we een muisje op bezoek gehad die flink huis had gehouden in de opbergruimte op zolder. Gelukkig ging het hier maar om één verstekeling, waarvan we nog steeds niet weten hoe hij binnen is gekomen, maar wat kan zo’n beestje schade aanrichten. In ons geval lag er helemaal niets eetbaars in die opbergruimte, dus hij was begonnen aan de sierkussens én de zitkussens van onze sloep. Tijd dus voor muizenbestrijding.

Voorkomen

Nu is natuurlijk de belangrijkste tip om ongedierte in huis te voorkomen: opletten met etensresten en rottend fruit. De huismuis is dol op etensresten, die wij als mensen zowel gemerkt als ongemerkt achterlaten. Wat dat betreft, is het dus belangrijk om niets ongeopend te laten staan, te werken met afgesloten verpakkingen en regelmatig te stofzuigen. Er valt tenslotte altijd wel een kruimeltje op de grond als je aan het eten bent (zeker met kinderen). In deze tijd waar velen een robotstofzuiger hebben, is er niets makkelijker dan ‘m – terwijl je slaapt – even het werk te laten doen. Let daarnaast goed op met het open laten staan van deuren en ramen. Wij hebben hier bijvoorbeeld allemaal horren voor.

Zilvervisjes

Maar sommige beestjes zijn net wat lastiger buiten te houden. Waarschijnlijk kent iedereen met een nieuwbouwhuis wel de zilvervisjes. Dat ze gezellig bij jou langskomen, heeft niets te maken met het feit of je huis al dan niet schoon is. Nee, ze voelen zich juist thuis in een vochtige en warme omgeving. En nieuwbouwhuizen zijn nu eenmaal goed geïsoleerd en dus lekker warm. Badkamer en toilet zijn favoriet bij deze razendsnelle, glibberend zilveren beestjes. Zie je ze, neem dan de vochthuishouding en luchtdoorstroming in je woning door. Dat kan bijvoorbeeld met vochtvreters.

Motjes

Een andere irritante gast, die ongemerkt het huis binnenkomt is de voedselmot of voorraadmot genoemd. Je hebt verschillende soorten motten, die graag eitjes leggen in voedsel als bloem, granen, zaden, cacao en noten. En ja, dan kun je dus opeens in een (nieuwe) verpakking larven tegenkomen. Zo onsmakelijk! Ik heb er inmiddels van geleerd dat ik producten als  bloem, ontbijtgranen, cornflakes, pasta en bakmixen niet te veel op voorraad heb en goed afsluit. Daarnaast worden ook de keukenkastjes regelmatig schoongemaakt. Want ik wil echt niet in situaties komen, zoals ik ze recent zag bij De Vuilste Jobs van Vlaanderen.

april 27, 2021 /