Bakken: één van de leukste activiteiten met peuter / kleuter

Bakken is wat mij betreft één van de leukste activiteiten om met een peuter of kleuter te doen. We hebben hier al verschillende koekjes en cupcakes gebakken. En ook zelf een taart bakken staat hier nog op het to do lijstje. Bij De Leukste Taartenshop hebben ze namelijk de leukste bakvormen, zoals in de vorm van een auto en paard.

Tulband

Zelf heb ik al diverse taarten gebakken, maar wat hier nog steeds een s op de wishlish staat, is het bakken van een tulband. Dan kun je voor zo’n traditionele vorm kiezen, maar ze hebben bij De Leukste Taartenshop dus ook hele moderne, geometrische tulbandvormen. Alleen moet ik me dan ook eerst verdiepen in het juiste beslag. Dat is tenslotte het eerste geheim van de lekkerste koekjes, cakes en taarten. In zo’n geval vind ik het wel fijn om al mijn aandacht erbij te hebben, dus dan is de keuken even mijn domein… Wie weet ga ik die voor Kerst wel bakken… Ik moet bij de tulband echt aan dat soort dagen denken. Jij ook?

Bakken met een peuter

Tja, en als je zelf graag bakt (en dat voorbeeld ook van huis uit hebt meegekregen), dan staat het bakken met je kindje natuurlijk ook op het wensenlijstje. Wat je zoal met een peuter kunt bakken? Denk bijvoorbeeld aan pepernoten, maar ook aan koekjes. Maak zelf het beslag en laat je peuter vervolgens lekker zijn of haar ding doen. Bijvoorbeeld door balletjes van het deeg te maken, zoals bij pepernoten nodig is. Of door de koekjes in uit te steken.

Koekjesuitsteker

Als je aan de slag gaat met koekjes uitstekers, dan is het wel leuk om vooraf eventjes te kijken wat voor vormen je hebt. Ik heb bijvoorbeeld vormpjes van sterren en hartjes, maar dat vindt onze kleine man toch net wat minder interessant. Die jammerde om dino-koekjes. Tja, en we weten allemaal hoe peuters zijn… Die kunnen flink drammen wat de pret dan een beetje kan bederven.

Koopje

Dat is niet nodig als je de juiste voorbereiding treft. Zo heb je voor nog geen tientje bij De Leukste Taartenshop al een set, waarmee je vijftig dieren vormen kunt uitsteken. En wat dacht je van een set van vijftig met het ABC en cijfers voor eveneens nog geen tientje. De voorpret kan natuurlijk al beginnen als je samen op zoek gaat naar de leukste vormen – variërend van dino’s en straaljagers tot vlinders en flamingo’s.

Bakken met een kleuter

Ga je met een kleuter bakken, dan is er al wat meer mogelijk. Zo heb ik recent cupcakes met de vierjarige gebakken. Nadat ik de ingrediënten heb afgewogen, mocht hij ze allemaal in de mengkom gooien. Om vervolgens – nadat ik de basis had volbracht – verder te helpen met het kneden van het deeg. En dit vervolgens in de vormpjes te lepelen. Ja, je keuken ziet er naderhand misschien uit als een veldslag, maar naarmate ze ouder worden wordt samen bakken echt steeds leuker.

Decoratie

Hoogtepunt bij het bakken blijft voor kinderen tocht het decoreren (en op eten). Niks leukers dan een klodder slagroom op zo’n cakeje spuiten en vervolgens losgaan met allerhande eetbare strooisels, zoals suikerparels, glitters en confetti. Ook hier kun je bij gespecialiseerde webshops echt sprinkles vinden in allerlei kleuren. Hoe leuk is het dan om de lievelingskleur van je zoon of dochter uit te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor cupcakes in Frozen style dan kun je kiezen voor sneeuwvlokjes in wit en blauw. En wist je dat je ook eetbare oogjes kunt kopen?

Taarten maken met kinderen

Wil je een taart bakken met (kleine) kinderen? Dan zou ik persoonlijk kiezen voor de kant-en-klare mixen, waarmee je bijvoorbeeld eenvoudig een kwarktaarten kunt maken. Dat is namelijk ontzettend eenvoudig. De bodem maak je eenvoudig door wat boter te smelten en deze te vermengen met de kruimelbodem. En de kwark meng je met de andere ingrediënten uit de verpakking. Vervolgens zet je ‘m in de koelkast. Ja, dan is het even wachten, maar zo hebben ze wel zelfs een taart gemaakt. Het leuke is dat je op die standaard bakmixen ook kan varieren, bijvoorbeeld door de bodem te bedekken met koekjes of er juist meer vruchten in te verwerken.

Taarten bakken met kids

Wil jouw zoon of dochter echt gaan bakken, dan heb je ook biscuit mix, waarmee je op eenvoudige wijze een lekkere taart kunt presenteren. Net als bij de cupcakes kunnen de kleinsten zich bij taarten natuurlijk ook helemaal uit leven met de decoratie. Of bestel een Scrapcooking icing wrap, waarmee je de taart eenvoudig van een eenhoorn design voorziet. Ze zijn bijvoorbeeld ook verkrijgbaar in tropisch- of zeemeermin-design.

mei 31, 2021 /