Nieuwe keuken uitzoeken? Vergeet dit niet…

Ga je binnenkort een nieuwe keuken uitzoeken, dan deel ik in dit artikel graag mijn tips. Inmiddels genieten wij alweer een tijdje in onze nieuwe keuken. Al had dat heel anders kunnen lopen als we – nadat we het eerste ontwerp al hadden gemaakt – geen keukens meer onder de loep hadden genomen.

Stijl

Als je een keuken gaat uitkiezen, let je – en dan spreek ik even uit eigen ervaring – allereerst toch op stijl. Hou je van landelijke keukens, dan sta je in de showroom uitgebreid stil bij de opstellingen met het landelijke sfeertje. Past een strakke, moderne keuken meer bij de sfeer in jullie huis, dan kijk je daar.

Valkuil

Natuurlijk is dat belangrijk, want je wil uiteindelijk iets kiezen dat echt in het totaalplaatje past. Maar de valkuil op dat moment is dat je de praktische zaken vergeet. En dat zijn juist de dingen, die ervoor zorgen dat je met veel plezier in je keuken staat iedere avond. Kortom: zorg voor jezelf dat je eerst helder hebt aan welke eisen je droomkeuken moet voldoen. Neem dat wensenlijstje mee naar de showroom, bekijk de verschillende stijlen en combineer dan wat je mooi vindt met wat volgens jou onmisbaar is in de keuken.

Eigen ervaring

Inmiddels hebben mijn lief en ik twee keer een keuken gekocht. De eerste keer hadden we beperkt de ruimte en hebben we het heel basic gehouden. De tweede keer waren er qua ruimte weinig beperkingen. Sterker nog: in ons nieuwbouwhuis konden we tijdens de eerste afspraak nog alle kanten op. Het enige wat we toen helder voor ogen hadden, was dat we graag een eiland wilden. Of we daar wilden koken of dat het juist voor te spoelen moest zijn… Daar hadden we eigenlijk helemaal nog niet over nagedacht. En zo zijn er nog meer zaken, waardoor het iedere dag weer een feestje in de keuken is.

Werkruimte

Ben jij een echte hobbykok, dan wil je natuurlijk voldoende werkruimte hebben. Wat daarbij vaak wordt vergeten is dat je extra werkblad kunt creëren door voor meer diepte te kiezen. Als je ‘m een meter diep maakt, verdubbel je de werkruimte. In theorie heb je dan ook minder werkruimte in de lengte nodig. Je kunt zo kijken wat het beste in jullie keuken past. Met een ruimer werkblad heb je meer ruimte je ingrediënten en apparaten (die je zelfs er op kunt laten staan). Vergeet ook niet om voldoende stopcontacten in de tekenen voor die apparaten.

Kruiden

Kook jij graag met van allerhande kruiden, dan heb je voordat je het weet een enorme verzameling. Ga je die los in de kast bewaren? Ik kan uit ervaring vertellen dat dat niet erg handig is. Als je kiest voor een speciale kruidenlade dan heb je dat probleem ondervangen. Anderzijds kan ook een apothekerskast dienst doen als mooie bewaarplek.

Inbouwapparatuur

Bij het kiezen van inbouwapparatuur is het ook belangrijk om naar de plaats te kijken. Zo hadden wij twee ovens ingetekend, maar bij de bovenste kon ik niet zonder op een trapje te staan. Niet ideaal en hartstikke gevaarlijk, omdat je uit de oven natuurlijk alleen maar erg warme dingen haalt. Die wil je er eenvoudig uit kunnen pakken. En wat dacht je van de plaats van de vaatwasser? Zet die – waar mogelijk – niet tegen een muur, want die wordt echt vies.

Vaste apparatuur in de keuken

Als je kijkt naar vaste apparatuur in de keuken, dan denk je natuurlijk al snel aan een oven en koelvriescombinatie. Maar inmiddels is er op dit vlak zoveel meer verkrijgbaar. Van in de kookplaat ingebouwde afzuiging tot wijnkoelkasten in de keuken. Persoonlijk kan ik mijn Quooker niet meer missen, maar ook een hogedrukstoomoven wordt vaak getipt. Zelf hebben we gekozen voor een oven en combi-oven, die je zowel als magnetron en als oven kunt gebruiken. Daarnaast ben ik blij met onze No Frost-vriezer. Die hoef je namelijk nooit meer te ontdooien. Eten blijft daardoor langer vers en smaakvol. Bij ons staat deze trouwens wel in de bijkeuken. We hebben heel bewust voor een grote koelkast en losse vriezer gekozen; zo heb je meer koelmogelijkheden.

Nette keukenkastjes en lades

Veranderen jouw keukenkastjes en lades na een tijdje in een chaos van ingrediënten, pannen en andere zaken waarmee je kunt koken? Zorg dan in de lades in ieder geval voor anti-slipmatjes, zodat niks verder glijdt en een pannenstapel niet omver valt in de lade. Ook Mepa Modula bewaardozen zijn ideaal. Daardoor kun je namelijk precies zien wat je hebt en hoeveel nog.

mei 31, 2021 /