Quooker: onmisbaar in mijn keuken

Als er één apparaat is dat onmisbaar is in mijn keuken, dan is de Quooker. Deze kraan waar je eenvoudig kokend water uit laat stromen, heeft mij al heel wat tijd bespaard. Eindelijk niet meer doelloos door de keuken drentelen tot de waterkoker klaar is en je een kopje thee kunt zetten. En ook ongeduldig in de pan kijken of het water al kookt, zodat de rijst of pasta erbij mogen, is verleden tijd. Ideaal! In dit artikel – uit de reeks over ons huis – vertel ik je meer over waar je op moet letten bij aanschaf en gebruik.

Kokend water kraan

Dat ik een kokend water kraan in onze nieuwe keuken wilde, stond als een paal boven water. Ik drink veel thee, maar op drukke dagen zette ik vaak de waterkoker wel aan om ‘m dan vervolgens te vergeten. Met een kokend water kraan heb je daar helemaal geen last meer van. Je tapt zo je mok vol. Beetje koud water erbij en je hebt ‘m meteen op de ideale temperatuur. Als je kinderen hebt, is je tijd helemaal beperkt. Dus dan ben je op zoek naar handigheidjes die weinig tijd in beslag nemen.

Quooker

Wij hebben daarbij gekozen voor een kraan van het merk Quooker. Volgens mij is dat ook wel de bekendste leverancier van deze kranen. We hebben zelf de Fusion. Dat is een kraan, waarbij je koud, warm en kokend water uit één kraan krijgt. Wist je dat je ‘m zelfs kunt combineren met de Cube, waardoor je er ook gekoeld en bruisend water mee kunt tappen? Daarnaast kun je bij Quooker ook kiezen voor de Nordic; dan staat de Quooker-kraan los van je mengkraan. Of de Flex, waarbij de kraan een uittrekslang heeft voor extra bereik in de spoelbak. Alle kranten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar wij hebben zelf voor de standaard in chroom gekozen.

Hoe het werkt?

Nieuwsgierig naar hoe zo’n Quooker werkt? Je ziet het niet, maar onder het aanrecht (bij ons dus in het gootsteenkastje) zit een reservoir waarin het water op 110 graden Celcius wordt bewaard. Die is aangesloten op de kokend waterkraan op het aanrecht. Maar hoe krijg je dan steeds heet water. Op hun site leggen de makers het zo uit. “Het reservoir is net zo goed geïsoleerd als een thermosfles, de warmte kan nergens naartoe. Daardoor is er maar heel weinig energie (10 watt) nodig om het water in het reservoir op temperatuur te houden. Het reservoir is aangesloten op de waterleiding. Als je kokend water uit de kraan tapt, stroomt er onder het aanrecht meteen vers water het reservoir in.” Let je bewust op het milieu en vraag je je af of deze kraan dan wel een goede keuze is? Lees dan het artikel van De Volkskrant uit de rubriek Groen of Grijs.

Veiligheid

Natuurlijk moet je wel voorzichtig omgaan met zo’n kraan waar kokend water uit komt. Gelukkig zit er wel een veiligheidsfunctie op, waardoor kinderen ‘m echt niet zomaar kunnen opendraaien. En wist je dat de makers zelfs over de waterstraal hebben nagedacht? Hij is niet massief, maar bestaat uit tal van kleine druppeltjes. Krijg je per ongeluk toch een druppeltje over je heen, dan trek je dus snel je hand weg. Dat is anders als de waterkoker over een pan met kokend water, waaruit een massieve plens water volgt.

Gebruik

Daarnaast vind ik het qua gebruik fijn om de mok of de pan die ik wil vullen gewoon op het aanrecht te zetten, zodat ik deze niet met mijn hand vast heb tijdens het vullen met het hete water. Om vervolgens snel in de weer te gaan met datgene waarvoor ik het kokend water nodig had: om te koken of te genieten van een lekker theetje. Nee, ik kan echt net meer zonder!

Lees hier alle artikelen over de woning die wij zelf bouwden.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 30, 2021 /