Gevoel van vrijheid door scootmobiel en andere hulpmiddelen

Ouder worden, willen we allemaal… Maar dan wel het liefste in goede gezondheid. En dus zonder aan te hoeven kloppen bij winkels als Vegro Verpleegartikelen, waar je allerhande hulpmiddelen kunt kopen en huren. Maar waarom zou je je daar eigenlijk voor schamen? Je zou toch gek zijn om alle benodigde handigheidjes niet te gebruiken. Juist daardoor kun je langer mobiel en zelfstandig blijven.

Scootmobiel

Wat dacht je van een scootmobiel voor als fietsen niet meer gaat? Ik zou daar echt geen moment over twijfelen. Je kunt zo gewoon je boodschapjes blijven halen en mensen in je omgeving bezoeken. Wist je dat er op dat vlak echt veel mogelijkheden zijn. Van opvouwbare scootmobielen, die je dus makkelijk mee kunt nemen als je een dagje weg of op vakantie gaat. Maar je hebt ook 4-wiel scootmobielen, die koersvast zijn en daarmee een comfortabel en veilig gevoel bieden. De 3-wiel scootmobiel is dan weer handig in manouvreren en heeft een kleine draaicirkel. Wil je toch nog actief zijn, dan kun je zelfs kiezen voor scootmobielfietsen. Die kun je als fiets, e-bike en als scootmobiel gebruiken.

Hulp in de keuken

Persoonlijk denk ik dat ik ook echt zou kijken naar handigheidjes, waarmee ik langer thuis kan blijven wonen. Zeker als je een fijne stek hebt – met bijvoorbeeld lieve buren om je heen – dan wil je daar niet zo snel weg. Gelukkig is er op dat vlak echt veel mogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar keukenhulpmiddelen. Van een automatische potopener tot een multifunctioneel keukenwerkblad, waarop je de producten die je wilt snijden eenvoudig vastzet om vervolgens te snijden of raspen – het is allemaal mogelijk. Verder heb je bijvoorbeeld ergonomische messen en een appelschiller met zuignap die je zo op je keukenblad kunt bevestigen. Interessant om in te duiken; niet alleen als je al wat ouder bent, maar als je ook merkt dat je – bijvoorbeeld door RSI of gezondheidsklachten – kracht in je handen hebt verloren.

Hulp in de slaap- en badkamer

Als uit bed opstaan niet meer zo makkelijk gaat, kun je voor een bedbeugel kiezen. Je schuift ‘m onder je matras aan de kant waar je slaapt en kun je ’s ochtends omhoog trekken. Daarna ga je naar de badkamer, waar je gebruik maakt van een douchekrukje- of stoel. Antislip mat erbij en je hoeft je over uitglijden geen zorgen te maken als je geniet van een heerlijke douche. Bij het aankleden, kun je vervolgens ook allerlei hulpmiddelen gebruiken. Denk aan een aankleed stok. En wat dacht je van handige rekjes, waarmee je zo in je panty, steunkous of sok stapt. In het geval van panty’s lijkt me dat nu al ideaal; dat voorkomt volgens mij een hoop ladders.

Nu al domotica installeren

Ik moet toegeven dat wij daarnaast wel al een aantal aanpassingen in ons huis hebben gedaan, waarmee we op onze oude dag ook makkelijker zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo maait onze robotmaaier dagelijks ons gras (en hoeven we nooit meer te sjouwen met volle groenbakken met gras). Kunnen we onze stofzuiger zo programmeren dat-ie ’s nachts zijn rondjes rijdt zonder dat wij dat merken. En we hebben een deurbel met camera en intercomfunctie. Op die manier kunnen we altijd zien wie er voor de deur staat en kunnen we laten weten dat die persoon eventjes moet wachten, omdat we er aan staan. Ook erg handig als je (kleine) kinderen hebt en in de weer bent met luiers. De app kan ik namelijk gewoon via mijn mobiel bedienen en die heb ik altijd bij de hand. Daarnaast werkt onze zonwering aan de hand van zonnesensors en onze lampen – binnen en buiten – werken met bewegingsmelders en voorgeprogrammeerde tijden. Allemaal aanpassingen die voor meer wooncomfort zorgen; en wel zo fijn dat je op je oude dag dan niet meer aan al die apps en technische snufjes hoeft te wennen.

Mogelijkheden voor vergoeding

Als je hulpmiddelen nodig hebt (of iemand uit jouw omgeving, zoals je ouders), weet dan dat er vanuit de gemeente en je zorgverzekering misschien wel mogelijkheden zijn qua vergoeding van aanpassingen in huis of hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de vergoeding voor aanpassingen als een traplift of verhoogd toilet. Bij zorgverzekeraars moet je denken aan vergoedingen voor hulpmiddelen waarmee je je lichten, ramen en deuren eenvoudiger kunt beidenen. Of een lichtflitsbel, zodat je het ziet als de bel gaat. Aarzel niet en informeer dus. Dit kan bij je zorgverzekeraar of het WMO-lokel of sociaal wijkteam in jouw gemeente.

juni 1, 2021 /